Передплата 2024 «Добра кухня»

Спецмита на іномарки придумали... їхні продавці?

За останній тиждень попит на нові імпортні авто зріс на 50-70%

Хочеш продати товар, що залежався, — оголоси про дефіцит чи подорожчання. Це правило працює безвідмовно на будь-якому ринку — від цукру-борошна-гречки до квартир та машин. Українські автосалони в цьому переконались. 14 березня уряд опублікував постанову, за якою при ввезенні нових автомобілів з об’ємом двигуна від 1000 см3 до 1500 см3 доведеться сплачувати 6,46% спецмита, а при ввезені авто з двигуном від 1500 см3 до 2200 см3 — 12,95%. Буквально за тиждень машини, які досі продавались слабо, почали розмітати як гарячі пиріжки. Воно й не дивно, адже коли постанова набуде чинності (з 14 квітня), нові іномарки середнього класу подорожчають на 15-30 тисяч гривень.

«Попит ЗРІС відчутно практично на усі моделі. Відсотків на 50-70, не менше. Купують і за готівку, і в кредит”, — розповів “ВЗ” менеджер одного з автосалонів. То, може, ці спецмита пролобіювали не українські автозаводи, а дилери, щоб випродати моделі 2012 року? Адже досі продажі нових автівок в Україні знижувались. За січень-лютий цього року українці купили на 12% менше машин, ніж за аналогічний період минулого року. Зокрема, у лютому продажі нових авто становили всього 11,97 тисячі штук. І це в країні з 46-мільйонним населенням! І тут такий подарунок від влади — зростання на 50% за тиждень.

“Точка зору, що ці мита придумали, аби підігріти попит, а у квітні їх скасують, справді існує. Як буде — побачимо, — каже експерт аналітичної групи AUTO-Consulting Олег Омельницький. — У будь-якому випадку, вітчизняним виробникам ці мита особливо не допоможуть. Максимум, у них зупиниться падіння виробництва. Щоб купували українські автомобілі, треба, щоб наші заводи випускали сучасні, конкурентні за цінами і за якістю машини. Для цього потрібно покращувати інвестиційні умови, аби сюди могли прийти інвестори, які вкладуть кошти у сучасне виробництво. Але для цього не спецмита потрібно вводити”.

Технічний директор авторинку “Кривчиці” Сергій Подолинний також переконаний, що єдине, до чого призведе введення додаткових мит, — подорожчання автомобілів. У тому числі й вітчизняних. “Введення спеціальних мит на нові автомобілі призведе до паралічу імпорту нових автомобілів в Україну. Як тільки нових автомобілів стане менше і вони подорожчають, автоматично зростуть ціни і на вживані автомобілі. Якщо зараз середня вартість автомобілів, які продаються на нашому ринку, 15-20 тисяч доларів, то з введенням цих мит вона підскочить на 2-3 тисячі доларів. Наші виробники також піднімуть ціни і на неякісні вітчизняні автомобілі, — каже він. — При цьому залишається незрозумілим, чому не обклали спецмитом авто з великим об’ємом двигуна? Складається враження, що спеціально залишили автомобілі, на яких їздять VIP-чиновники, без спеціальних мит, щоб вони не подорожчали”.

Та, швидше за все, спеціальні мита таки не набудуть чинності. Так само, як не набув чинності податок з обміну валют, який змусив чимало українців з переляку перевести свої валютні заощадження у гривні... При цьому уряд ніхто не зможе запідозрити у змові з імпортерами. Усе буде виглядати як крок назустріч ЄС. Адже представництво ЄС в Україні уже висловило своє обурення урядовою постановою. “Минулого літа, коли цей захід було вперше запропоновано, ЄС висловив свою глибоку стурбованість і звернувся до України з проханням дати чітке фактичне обґрунтування такого кроку. Однак у відповідь ми не отримали додаткової інформації на наше прохання; також Україна не вжила в цьому напрямку жодних подальших дій”, — заявили у представництві. Проти висловився і син президента Віктор Янукович-молодший, який є віце-президентом Автомобільної федерації. “Переконаний, держава повинна, в першу чергу, захищати інтереси своїх громадян, а не окремих компаній. У разі введення збору постраждають сотні тисяч українських автомобілістів, які будуть змушені або платити дорожче, або взагалі відмовитися від машини як транспортного засобу”, — написав він на своїй сторінці у Facebook. Невже у цій країні хтось посміє не дослухатись до сина президента?

Схожі новини