Передплата 2024 ВЗ

За організацію «МММ» кидатимуть за ґрати

Відповідальність за створення фінансових пірамід нестимуть навіть ті, хто їх рекламує

У Кабінеті Міністрів нарешті визначились, що таке фінансова піраміда і хто має відповідати за її створення. Уряд затвердив проект закону “Про заборону фінансових пірамід”, розроблений Нацкомфінпослуг. Очевидно, до цього урядовців підштовхнула активна реклама нових пірамід Сергія Мавроді. Не зупинившись на МММ-2011 та МММ-2012, Мавроді уже запустив нову версію піраміди — 2013 року випуску.

«На ЖАЛЬ, останнім часом в Україні почастішали випадки шахрайств за допомогою фінансових пірамід. Водночас чинне законодавство недостатньо захищає громадян від таких оборудок. Зокрема, Закон України «Про захист прав споживачів» не можна застосувати в цьому випадку, адже, згідно з його нормами, громадян, які вносять свої кошти, не можна вважати споживачами. До того ж на практиці діяльність таких пірамід здійснюється без реєстрації юридичної особи або фізичної — підприємця... Зокрема, передбачено (законопроектом) на законодавчому рівні визначити саме поняття «фінансова піраміда», встановити заборону її створення, сприяння діяльності та розповсюдження відповідної реклами. Також за організацію або сприяння діяльності фінансової піраміди передбачено встановити кримінальну відповідальність. До речі, максимальне покарання за умисне створення пірамід групою осіб в особливо великих розмірах передбачене у вигляді позбавлення волі до восьми років з конфіскацією майна», — повідомляють у Кабміні.

Відповідно до законопроекту, фінансовою пірамідою є будь-які операції з фінансовими активами (кошти, цінні папери, боргові зобов’язання та право вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів), які здійснюються з метою набуття або можливості набуття вигоди для себе чи інших осіб за рахунок перерозподілу активів інших осіб.

Утім, експерти не вірять у те, що прийняття цього закону убезпечить українців від аферистів. “Вважаю, цей закон не обов’язковий. У чинному законодавстві передбачена відповідальність за шахрайство, в тому числі й за фінансове шахрайство. Боротись зі створенням і діяльністю фінансових пірамід можна і зараз, було б бажання у відповідних органів. А якщо цього бажання нема — жоден закон не допоможе, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Єдине, що можна порадити українцям, — бути обережними, розміщуючи де-небудь свої кошти. Якщо у банках пропонують 20% річних, а хтось вам обіцяє 50-100%, тут явно щось не чисте. Якщо компанія має таку прибутковість, то легко може залучити кошти у крупній фірмі. Для чого їй тоді збирати 500-1000 гривень від тисяч вкладників, адже це додаткові витрати?”

У самому ЗАКОНОПРОЕКТІ чимало суперечливих пунктів. Зокрема, голова правління ПАТ «Укрінбанк» Володимир Клименко каже, що, згідно із законопроектом, надання організаторам приміщень, транспортних засобів, технічних пристроїв або іншого майна, яке використовувалося для побудови фінансової піраміди, вважається сприянням створення піраміди. Сприянням є і рекламування фінпіраміди, пропозиція участі в ній чи інші дії такого роду. При цьому у документі передбачено, що такі дії повинні бути вчинені навмисно. Банкір вважає, що цю норму треба переробити таким чином, аби учасники шахрайських схем не могли уникати відповідальності, прикриваючись нерозумінням того. Натомість представники ЗМІ та підприємці, які займаються орендою нерухомості, у паніці. Адже не у їхній компетенції перевіряти зміст реклами чи те, чим насправді займається особа, яка винаймає приміщення. А їх хочуть зробити спів-учасниками злочину!

Утім, навряд чи якась країна зможе законодавчо заборонити створення фінансових пірамід, поки людьми керуватиме жадоба легких грошей. Коли тобі обіцяють на рівному місці надприбутки, перевіряти сертифікати та ліцензії стає ніколи. Скажімо, Сергій Мавроді не приховує, що його дітище ніщо інше як фінансова піраміда. “Це фінансова піраміда! А що, довкола не піраміда? Покажіть мені. Хіба що держава наша расейска. Котра — паралелепіпед! :)) Беручи участь у ній, ви дуже ризикуєте і можете втратити у будь-який момент усі свої гроші. Не забувайте про це! (А не беручи участі, не ризикуєте нічим і втратити нічого не можете. Тому що нічого!:))”- пише він на своєму сайті. Як не парадоксально, але і росіяни, і українці, знаючи, що таке МММ, все одно несуть туди гроші. Бо ж Мавроді обіцяє до 40% прибутку на місяць. Серед тих, хто вкладав гроші в МММ-2011 і МММ-2012, є і один з моїх знайомих. Один вклад згорів, на іншому він і справді непогано заробив. “Це як казино — можеш виграти, а можеш програти. Головне, усвідомлювати це перед тим, як нести гроші. І сума має бути така, яку не шкода втратити”, — каже він.

Одного РАЗУ кореспонденту “ВЗ” довелось побувати на “лекції” однієї з американських компаній, яка займається страхуванням життя і є нічим іншим, як фінансовою пірамідою. Суть така — ти щороку вносиш тисячу гривень (мінімум) і до того часу, коли ти виходиш на пенсію, отримаєш у сто разів більшу суму, ніж вклав. Якщо не доживеш — гроші отримають спадкоємці. Та це ще не все — за кожного приведеного тобою клієнта отримаєш тисячу гривень на руки. Залучивши 10 клієнтів, отримаєш 10 тисяч гривень! Якщо приведені тобою клієнти також когось загітують, тобі також перепаде винагорода. Питання у тому, а звідки візьметься стільки грошей, якщо за людину, яка вклала тисячу, тисячу отримає той, хто її привів, і його “куратор”? А запросив мене на цю лекцію небідний лікар, який має власну мережу крамниць. Він виявляється, у цій компанії один з почесних “консультантів”. Воно й не дивно, бо ж як можуть не повірити вдячні пацієнти доброму лікарю, який переймається їхнім майбутнім?

Жертвами пірамід стають і члени релігійних організацій, бо вони беззаперечно вірять своїм лідерам. Пригадуєте скандал з банкрутством King’s Capital у 2008 році? Цей фонд Роберта Флетчера примудрився зібрати у Києві 180 мільйонів доларів! Дві третини обдурених вкладників виявились прихожанами церкви Посольство Боже...

Піраміди можуть маскуватись і під недержавні пенсійні фонди (у1995 році недержавний пенсійний фон „Оберіг” залучив від близько 320 тисяч громадян 2800 мільярдів купонокарбованців і луснув), і під будівельні компанії (скандальна “Еліта центр”), і навіть під банки. Утім, навіть якщо у назві компанії є слово “банк”- це ще не означає, що фірма є банківською установою і має відповідну ліцензію. Тому перед тим, як віддати свої гроші — перевіряйте документи.