Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гарбузове насіння — піґулка для серця

Має багато клітковини й антиоксидантів, знижує ризик розвитку раку

Сезон гарбуза — у розпалі. Овоч запікають, роблять із ним супи, каші, пироги та рагу. Але можна їсти не лише його м’якоть, а й насіння, яке дуже корисне.

Багате на цинк, магній і корисні жири. Допома­гає налагодити сон, зба­гатити їжу антиоксидантами та підвищити її харчову цінність.

На день людині бажано вжи­вати щонайменше 25 г кліткови­ни, це близько 5 порцій овочів чи фруктів. Але ці порції також можна замінити насінням, зо­крема гарбузовим. Доведе­но, що дієта з високим вмістом клітковини пов’язана зі знижен­ням ризику серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ожиріння. У 28 грамах очищено­го насіння гарбуза — 1,7 г клітко­вини.

Гарбузове насіння багате на антиоксиданти — флавоноїди і фенольні кислоти, а також міс­тить вітамін Е і каротиноїди. Ан­тиоксиданти можуть мінімізува­ти рівень запалення в організмі та захистити клітини від шкідли­вих вільних радикалів.

Згідно з низкою досліджень, насіння гарбуза містить рослин­ні сполуки, які можуть сприяти зниженню ризику онкології. Вживання насіння сприяє зни­женню ризику раку молочної за­лози у жінок у постменопаузі, а екстракт насіння гарбуза здат­ний знижувати швидкість рос­ту і поширення клітин раку про­стати.

Насіння гарбуза може полег­шити симптоми доброякісної гі­перплазії передміхурової зало­зи у чоловіків, може зменшити симптоми, пов’язані з цим за­хворюванням. Дослідники змо­гли підтвердити цю теорію, а також виявили, що вживання гарбузової олії допомогло по­ліпшити якість життя пацієнтів із цією недугою.

Важлива новина для тих чо­ловіків, які планують мати ді­тей: насіння гарбуза багате на цинк. А низький рівень цинку пов’язаний із підвищеним ризи­ком безпліддя у чоловіків.

Насіння гарбуза також може допомогти тим, у кого безсоння. Воно є природним джере­лом триптофану — амінокисло­ти, а також джерелом магнію, які допомагають краще спати.

Олія насіння гарбуза може знизити рівень холестерину та артеріальний тиск. Відповід­но, покращується якість життя та його тривалість, адже серце­во-судинні захворювання — най­поширеніша причина смертей у всьому світі.

Пам’ятайте, що гарбузове насіння доволі висококалорій­не, тож 30−40 г на день цілком достатньо. Вживання більшої кількості насіння може призвес­ти до надлишку натрію в орга­нізмі, а це, своєю чергою, — до набряків і підвищення тиску.

Щоб безпечно вживати на­сіння, його слід промити після того, як вийняти з гарбуза, обсу­шити на рушнику, а потім — у ду­ховці за 50°С упродовж кількох годин. Перед їдою обов’язково очистити насіннячка від оболон­ки.

Салат з буряків, чорносливу і насіння

6 ст. ложок йогурту, 1 ст. ложка кореня хрону, 1 ст. ложка лимонного соку, 2 бу­ряки, 100 г гарбузового на­сіння, 40 г чорносливу (без кісточок), морська сіль, пе­рець чорний мелений, 4 кар­топлини, 1 зелене яблуко.

Заправка. Якщо чорнослив сухий, залити його гарячою пе­ревареною водою на 15 хв, по­тім відкинути на друшляк. Дріб­но нарізати. Змішати йогурт із чорносливом і хроном, припра­вити сіллю та перцем і постави­ти в холодильник на 1,5 год.

Окремо загорнути вимиті щіткою неочищені буряки і кар­топлю у фольгу, покласти у розі­гріту до 180°С духовку і запікати до м’якості (картопля буде гото­вою за 35−40 хв, буряк — за 1 год — 1 год 15 хв).

Готові запечені овочі злег­ка остудити, облити холод­ною водою, акуратно очистити від шкірки і нарізати соломкою. Такою ж соломкою нарізати яблуко, вирізавши серцевину. Скропити яблучну соломку ли­монним соком.

Насіння посікти ножем на грубу крихту й обсмажити на су­хій розігрітій пательні, помішуючи, 4 хв. Скласти усе в миску, додати заправку, перемішати і подавати у високих келихах.

Салат може замінити осно­вну страву, якщо його приготу­вати теплим, тобто не остуджу­вати запечену картоплю, буряк і насіння. А заправку не ставити в холодильник, а дати настоятися за кімнатної температури.

Гарбузово-сирний хліб із насінням

175 г м’якоті гарбуза, 35 г очищеного насіння гар­буза, 50 г сиру чедер, 225 г борошна із розпушувачем, 1,5 ч. ложки солі, 1 ст. лож­ка молока, 2 яйця, 2 ст. лож­ки олії.

Натерти гарбуз на грубій тертці, яйця збити з молоком.

У миску просіяти борошно і сіль, покласти гарбуз і перемі­шати. Додати насіння, залишив­ши трохи для прикрашання, 2/3 натертого чедеру і знову пере­мішати, влити яєчну суміш і со­няшникову олію.

Перекласти тісто на деко і сформувати невелику кулю, присипати сиром, що залишив­ся, і гарбузовим насінням. Випі­кати за температури 190°С 45−50 хв.

Козинаки з насіння і горіхів

50 г гарбузового насіння, 50 г волоських горіхів, 4 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка меду, олія — для змащення.

Підсмажити насіння та горі­хи на сухій пательні, достатньо їх злегка підсушити й отримати ніжний смажений присмак. Пе­ресипати горіхи та насіння на тарілку.

У пательні нагріти цукор і мед, які мають розплавитися, крупинки цукру — повністю роз­чинитися, а цукрова суміш — на­бути карамельного кольору.

Додати горіхи та насіння у га­рячу карамель. Добре перемі­шати, щоб усі шматочки вкрили­ся карамеллю.

Пергамент змастити олією і викласти на нього гарячу кара­мельно-горіхову масу. Одразу ж притиснути, розрівняти до тов­щини 7 мм. Поки суміш тепла, нарізати ножем на порції.

Схожі новини