Передплата 2024 «Добрий господар»

Обід у серці Карпат

На Бойківщині відновлюють славу монашого скиту

Фото автора
Фото автора

У самісінькому серці Карпат — біля підніжжя гори Пікуй, у селі Маткові Стрийського району (на межі Львівської і Закарпатської областей), відбулася зустріч бойків у «Камінні». Молилися за мир в Україні.

У селі є одна з вершин дерев’яної української архітекту­ри — дерев’яна церква Собору Пресвятої Богородиці (або свя­того Дмитрія), споруджена 1838 року. Храм входить до реєстру пам’яток архітектури національного значення, а у 2013 році вклю­чений до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Про цю місцевість мало інформації, але парафіяни, місцеві жи­телі, відновлюють давню славу монашого скиту. Про це кореспон­дентові «Високого Замку» розповів голова товариства «Бойків­щина» Андрій Німець. Процесійною ходою громада піднялася до новозбудованої каплиці Усікновення Глави св. Івана Хрестите­ля на місці, де колись був монаший скит.

Гостинні господині парафії приготували обід з пісних смачних бойківських страв: борщ, вареники, голубці, пампухи, канапки, солодощі, фрукти, напої…

Андрій Німець розповів про страви автентичної бойківської кухні і як їх готують місцеві господині. Присутні куштували страви із пструга (форелі), терчані пироги.

Також відбулися ярмарок дитячих виробів (кошти збирали для допомоги ЗСУ), аквагрим, акція «Подякуй Герою», де кожен охо­чий міг залишити свій підпис на прапорі для наших захисників.

Терчані пироги

0,5 кг картоплі, 1 яйце, 100 г борошна, сіль — до смаку.

Для начинки: 200 г сиру, сіль — до смаку, 1 яйце, жменька кропу.

Картоплю почистити, натер­ти її і відтиснути через марлю.

З відцідженої картоплі крох­маль не виливати, а додати у каструлю з водою, в якій вари­тимете готові пироги.

До відтиснутої картоплі до­дати яйце, борошно, посолити.

Зробити на долоні палянич­ку, додати начинку: домашній коров’ячий сир добре посолити, додати яйце і жменьку дрібно нарізаного кропу, перемішати.

У каструлю з киплячою во­дою кинути пироги і варити, поки не спливуть, через 10 хв вийняти.

Подавати зі сметаною, за­смажкою з цибулею, грибною мачанкою, шкварками.

Пструг у кукурудзяній паніровці

2 середні тушки пструга (форелі), 50 г кукурудзяно­го борошна, сіль і перець — до смаку, олія — для смажен­ня, лимон.

Рибу почистити, промити.

Посолити з усіх боків. Обка­чати в кукурудзяному борошні.

Залишити підсихати близь­ко 15 хв. Розігріти пательню, влити олію. Коли почне шквар­чати, викласти рибу на неї.

Смажити рибу на середньо­му вогні спершу з одного боку, поки добре підрум'яниться, і перевернути на інший.

Зняти з вогню, досолити й поперчити, відразу ж подавати з лимоном.

Схожі новини