Передплата 2024 «Добрий господар»

Благодійники годують усіх, хто потребує

Волонтери з Remar S.O.S запрошують на щоденні обіди

Великий білий намет тиждень тому розгорнули у Сихівському районі Львова, поблизу Центру Олександра Довженка. У ньому доброчинці з іспанської організації Remar S.O.S щодня безоплатно годують гарячими обідами переселенців і всіх, хто потребує.

Головний офіс цієї орга­нізації розташований в Іс­панії. Вона має благодій­ні проєкти у 75 країнах світу. У Львів від Remar S.O.S приїхали волонтери з різних країн – Іспа­нії, Італії, Румунії, Португалії, Ар­гентини, Бразилії... На місці до них долучилися і городяни, які, проходячи повз, запропонували свою допомогу.

Пообідати у наметі можуть усі. Як розповів представник організації Слава Мариняк (який, до речі, родом із Молдо­ви, а живе в Італії), за перший тиждень роботи найбільша кіль­кість людей, яких пригостили обідами, була 350-360 осіб на день. Благодійники кажуть, що готові збільшувати потужності. Для прикладу, у Чернівцях, де організація вже працює кілька місяців, зараз досягли близько 1800 осіб на день.

На запитання, скільки часу планують бути в Україні, пред­ставник Remar S.O.S зазначив, що у них немає встановленого ліміту, і допоки триває війна, то працюватимуть. Якщо виникне потреба, доброчинці готові від­кривати й додаткові пункти.

– Хотілося б, щоб такої по­треби не було. Проте ми будемо тут, допоки люди потребують, допоки Бог дає таку можливість, і ми можемо це робити, – зазна­чив Слава Мариняк.

Готує страви професійний кухар з Румунії Влад Потра (на фото у центрі), який має до­свід роботи у цій сфері. На кух­ні йому допомагають помічни­ки-волонтери. Інші ж волонтери працюють безпосередньо на місці, коли їжу вже доставили до намету. Вони реєструють лю­дей, розсаджують їх. Хтось роз­носить страви, а хтось заварює каву, чай.

Готують страви як із місцевих продуктів, які закуповують на місці, так із продуктів, що отри­мують у вигляді гуманітарної до­помоги від людей, які підтриму­ють організацію.

У меню завжди є перша стра­ва – суп із м’ясом. На друге того дня був рис із грибною підлив­кою і салат. Напередодні готува­ли макарони з тунцем. Можуть були бобові страви. Навіть де­серт пропонують – фрукти, інко­ли солодке.

…Люди почали збиратися біля намету задовго до 12-ї го­дини, в якій розпочинають роз­давати обіди. Зібралася навіть черга із близько 50 осіб. Були тут і місцеві жителі, й чимало осіб, які знайшли тимчасовий прихисток у Львові. Зазвичай люди старшого віку, матері з ді­тьми.

Допоки люди чекали, поки їх зареєструють, знайомимося і спілкуємося з ними. Пані Окса­на, хоч про себе розповідати не хотіла, але наголосила на тому, що усім тут подобається, бо го­тують смачно.

– Та й люди надзвичайно привітні. Розпочинаємо обід за­вжди із молитви, – каже жінка.

Пані Людмила приїхала до Львова з Жовтневого району Миколаївської області. У Льво­ві вже не один місяць. Живе на проспекті Червоної Калини. Си­хів їй подобається. У час війни він став для жінки другим до­мом. А на обід приходить до на­мету вже не вперше. Разом із нею – пані Наталя, яка втекла від війни з Луганської області і теж знайшла тимчасовий при­хисток у місті Лева. Жінки, які потоваришували через війну, поласувавши смачним обідом, неодмінно прийдуть сюди ще.

Двері намету волонтерської іспанської організації Remar SOS відчинені щодня від 12-ї до 14-ї години. Тут не відмовляють ніко­му і гостинно запрошують усіх. Спраглим від спеки дадуть води, нагодують обідом тих, хто голо­дний. Почастують і чаєм чи ка­вою. Ще й десертом пригостять.

Рис з підливою із сочевиці і грибів

1 склянка рису, 2 склянки води, 1 ст. ложка оцту, 2 ст. ложки олії, сіль – до смаку.

Підливка: 1 склянка соче­виці, 300 г грибів (печериць), 2 ріпчасті цибулини, 2 морк­вини, 100 г вершкового мас­ла, 2 ст. ложки олії, сіль – до смаку.

Промитий рис залити водою, додати сіль, оцет, олію і впродовж години варити на малому вогні. Готовий рис викласти на тарілку.

Підливка. Добре промити сочевицю і зварити. Сочеви­цю залити окропом, довести до кипіння, накрити кришкою і туш­кувати на маленькому вогні. По­солити і додати вершкове мас­ло.

Нарізати гриби і обсмажи­ти на олії, доки не випарується зайва рідина.

Додати моркву і трохи об­смажити. За 10 хв до закінчен­ня варіння сочевиці змішати її з грибами. Добре перемішати і тушкувати під кришкою 30 хв.

Розкласти рис у тарілки і по­лити підливою.

Вітамінний салат

150 г ка­пусти, 50 г моркви, зе­лень, сіль – до сма­ку, дрібка цукру, 1 ч. ложка оцту, 1 ст. ложка олії.

К а п у с т у тонко нашат­кувати, моркву натерти на грубій тертці.

Додати дрібно посічену свіжу або заморожену зе­лень (можна і без неї).

Додати в салат сіль, цу­кор, перець, оцет і олію. Перемішати.

Схожі новини