Передплата 2024 ВЗ

Ми мусимо уникнути бліцкригу з Росією

Рішення щодо повномасштабної агресії проти України у Кремлі ухвалять лише у тому разі, якщо зможуть розраховувати на швидку перемогу. Тобто якщо військова операція буде бліцкригом

Тому що будь-яка затяжна війна в умовах жорстких санкцій означатиме таке напруження всіх ресурсів Росії, що можуть виникнути внутрішні негаразди.

Після фактичної втрати Білоруссю впливу на розміщення збройних сил Росії на її території, з'явилася загроза нападу ще з одного напрямку. І це загроза у першу чергу для Києва.

Якщо російські війська оточать Київ з двох напрямків: Чернігівського на лівому березі Дніпра та з Білоруського на правому березі, то депутати і уряд не встигнуть залишити Київ і змушені будуть підписати будь-який мир, продиктований агресором.

Аби уникнути сценарію бліцкригу, потрібно, щоб легітимний парламент і уряд діяли на значній відстані від лінії фронту. А в разі крайньої потреби виїхали у повному складі за кордон. Поки в України буде легітимно обраний парламент та уряд, війна не буде завершеною, бо наші союзники визнаватимуть лише цей парламент і уряд, а не уряд російських маріонеток. Так Де Голль утворив уряд на еміграції у Лондоні і після поразки Німеччини повернувся до Парижу.

Також слід розуміти, що втрата столиці не означає поразки у війні. У 1812 році сама Росія залишила Москву військам Наполеона, але війни не програла. Вона тягнула час і організовано відступала, завдаючи втрат ворогові. Наполеон не міг нескінченно розтягувати комунікації, бо змушений був все більше війська залишати для охорони цих комунікацій. Час грав проти нього.

Наполеон розраховував на бліцкриг, а бліцкриг не відбувся, тому він і програв. Російські війська через посередній рівень вищого командування навіть не намагалися перерізати йому комунікації, чого він так боявся.

Росії наразі теж бракуватиме військ для окупації, якщо боєздатність української армії буде збережена. Для окупації України навіть 175 тисяч російських військ буде недостатньо.

Тому слід негайно прийняти закон про тимчасове перенесення столиці України до Чернівців у разі початку російської агресії. Парламентарі та уряд повинні будуть швидко зібратися у Чернівцях і звідти керувати державою. Це найбільш віддалений від лінії фронту обласний центр. У ньому є вся необхідна інфраструктура для тимчасової роботи уряду. Також у Чернівці має виїхати Нацбанк України разом з золотовалютним резервом.

Підготовку для тимчасового переведення уряду до Чернівців слід розпочати негайно. У разі, якщо українська армія не зможе утримувати лінію оборони, і Чернівці опиняться під загрозою, парламент, уряд та частина боєздатних військ мають евакуюватися з Чернівців до сусідньої Румунії. На це знадобиться не більше, як пів години.

Ці плани не обов'язково приховувати від ворога. Навпаки, він має усвідомити, що бліцкригу не буде. З усіма подальшими наслідками для тих, хто ухвалюватиме рішення про агресію.

Російський цар Олександр Перший теж попереджав Наполеона про наслідки агресії 1812 року. Під час зустрічі на Немані він йому сказав: «Якщо ти мене і переможеш, то це буде на Камчатці». Наполеон вірив не Олександру, а у свій військовий геній. Ув'язнення на острові святої Олени чекало на імператора французів, а не Тріумфальна арка Парижу.

Якщо уряд підготує резервну столицю у Чернівцях, як елемент запобігання бліцкригу, то доля Наполеона спіткає і сучасних агресорів.

А наші “доброзичливці” у німецькому уряді уникнуть спроби розв'язувати енергетичні проблеми, які вони свідомо собі ж і створили, за рахунок українських територій.

Схожі новини