Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЄС і біженці: «смішні» квоти розсварили багатих і «голоту»

Після тривалих суперечок міністри внутрішніх справ держав Європейського Союзу нарешті домовилися про розподіл поміж країнами-членами 120 тисяч біженців (головно з Близького Сходу). Багато це чи мало? З огляду на ту іммігрантську лавину, яка обрушилася на Європу, - крапля в морі! Навіть президент Європейської комісії Юнкер визнав: “Виглядаємо смішно, якщо врахувати масштаб проблеми. Чи населення Лівії, 25% якого є мігрантами, зрозуміє нас, коли ми говоримо про перерозподіл 120 тисяч осіб?”.

Але навіть ці “смішні” квоти далися Євросоюзу важко. Глави МВС Чехії, Словаччини, Румунії та Угорщини за рішення про перерозподіл 120 тисяч близькосхідних біженців не голосували. У Братиславі після того заявили, що не будуть це рішення виконувати, - хоча  зобов’язані... Через біженців “стара” і “нова” Європа не на жарт розсварилися. Відносини країн-сусідів, Чехії і Німеччини, Австрії і Словаччини, що були донедавна зразковими, зараз “на точці замерзання”... Президент Франції Олланд уже пригрозив тим країнам Центральної і Східної Європи, які не хочуть приймати біженців, санкціями. “Те, що ці країни одержують  від Євросоюзу, перестане надходити, - попередив Олланд. - Ці країни отримували підтримку від Євросоюзу тоді, коли виходили з радянської системи”. Фактично, Олланд висловив точку зору багатьох роздратованих жителів “старої” Європи. Ми, мовляв, витратили на ту східноєвропейську голоту мільярди, - а тепер вони не хочуть взяти хоч трохи біженців... Але в “голоти” своя логіка: нехай багаті Німеччина й Франція приймають біженців, а в нас грошей немає!  

У питанні біженців Європа поділилася не лише “фінансово”. Ліберальніша частина громадської думки схиляється до того, що втікачів треба приймати,  -  скільки б їх не було. По-перше, це гуманно. По-друге, Європі бракує робочих рук. В одній Німеччині, якщо не буде нових іммігрантів, через кількадесят років забракне аж вісьмох мільйонів працівників. І загалом, боротися з черговим “великим переселенням народів” марно... Консервативніші ж європейці б’ють на сполох: масова імміграція змінить континент до невпізнання! Бунти з підпалами сотень автівок, як у “арабських” передмістях Парижа, стануть звичними у всій Європі. А працювати біженці, вважають противники масової імміграції, ніколи не будуть, сподіваючись на щедру соціальну допомогу...

У Східній Європі головним борцем проти масової імміграції є прем’єр-міністр Угорщини Орбан. “Біженці нас змітають, - заявив Орбан у парламенті. - Вони не просто стукають у двері, вони вибивають їх, і уламки падають нам на голови. Наші кордони й Угорщина під загрозою, як і уся Європа!”. Парламент Орбана почув: депутати дозволили уряду використовувати для боротьби з біженцями армію. На кордоні зі Сербією угорці звели огорожу. Будують паркан на кордоні з Хорватією... Чи загрожують мігранти “поховати” вільний рух усередині Шенгенської зони? Деякі країни, зокрема Німеччина й Австрія, уже призупиняли дію Шенгену, вводячи паспортний контро­ль на своїх кордонах. Але наразі більшість експертів переконана, що це були тільки тимчасові заходи. “Гадаю, Європа зможе запобігти падінню Шенгену, - каже екс-глава МЗС Швеції Карл Більдт. -  Це буде непросто, бо підхід різних країн принципово різний. Але ми в ЄС звикли до цього: у багатьох питаннях починаємо діалог із різних позицій, але крок за кроком зближуємо їх та знаходимо компроміс”.

...Криза з біженцями може “зіграти” на виборах в окремих країнах-членах. Рейтинг канцлера Німеччини Меркель (спочатку заявила про готовність прийняти нових мігрантів, а потім, злякавшись їх навали,  ратувала за призупинення дії Шенгену) почав потроху падати... У Німеччині вибори не скоро, а в Польщі - наприкінці жовтня. 56% поляків, за останньою соціологією, не хочуть, аби їхня країна приймала біженців із Близького Сходу й Африки. Це начебто має посилити позиції опозиційної партії “Право і Справедливість” (ПіС). Вона критикує правлячу  “Громадянську платформу” за “угодовську” щодо Брюсселя позицію щодо біженців... Утім, є нюанси. Під час обговорення у Сеймі мігрантської проблеми лідер ПіС Ярослав Качинський явно передав куті меду. У Швеції, розповів Качинський, уже сьогодні не можна повісити шведський державний прапор, - тому що на ньому хрест, а це не подобається мусульманам, які там живуть... Це, м’яко кажучи, перебільшення. Фантазії Качинського можуть відштовхнути від корабля ПіС тих виборців, які прибилися до нього тільки через переконання, що “владу і шкарпетки треба якомога частіше міняти”. Інша справа, чи повернуться такі виборці до “Платформи”, чи шукатимуть щось інше.

 

Схожі новини