Передплата 2024 «Добра кухня»

Неукраїнська українська YUNA

Минулого тижня у Києві роздали головних музичних «слонів» по-українськи — на сцені палацу «Україна» відбулася церемонія нагородження премією YUNA за 2014 рік.

Українську «Греммі» вручають четвертий рік поспіль. І особисто мене четвертий рік поспіль турбує одне і те ж запитання: коли головна музична нагорода України стане справді українською?

Другий рік я — серед сотні експертів, отже, маю безпосередній стосунок до визначення переможців. У складі журі YUNA — програмні директори і ведучі радіостанцій, продюсери музичних телеканалів, музичні критики та оглядачі…

Музична премія YUNA — зріз українського шоу-бізнесу за рік. І по цьому зрізу наочно видно усі «плюси» та «мінуси» нашої музичної індустрії. Йдеться не лише про номінантів та лауреатів, а й про саму церемонію-концерт. Щороку на помпезному та коштовному шоу у палаці «Україна» звучать здебільшого російськомовні пісні. І це — найправдивіший діагноз нашому шоу-бізу — ну, не український він іще! Навіть відсотків на 30... Так цьогорічна українська (!) премія YUNA випустила на сцену лише трьох (з половиною) українських артистів з україномовними піснями («Скрябін» з Фаготом, El Кравчук з Надією Грановською, гурт «Антитіла» і україномовний репер у номері Камалії). Натомість виступили вісім представників українського шоу-бізнесу із російськомовним доробком (серед них — і народний депутат держави Україна Інна Бордюг, вона ж Злата Огнєвіч), а також один англомовний гурт та одна англомовна виконавиця.

Так, наші артисти два десятиліття були розвернуті у бік північного сусіда. Марили гастролями і корпоративами у Росії, спали і бачили, як косять там «бабло»... Тому і співали російською, ще й найчастіше у кращих традиціях російської естради. Кон’юнктура ринку, вона така: «два прихлопа, два притопа». Інший бік все тієї ж мовно-музичної медалі — український медіа-простір понад 20 років жодним чином не сприяв популяризації україномовної музики, вважаючи її другосортною і вішаючи клеймо-вирок «неформат». Погодьтеся, для такої співочої нації, як українці, одне-два відкриття на всеукраїнському рівні за рік — замало. І якщо медіа не прокинуться і не розвернуть свої голови від півночі — й не роздивляться довкола, не побачать, що цікавого відбувається у них під носом, якісних і помітних змін скоро не дочекаємося. Й надалі житимемо у проросійському медіа-просторі, а голов­ну музичну премію України YUNA з натяжкою можна буде називати українською.

Переможці музичної премії YUNA за 2014 рік:

1. «Найкращий гурт» — «Скрябін».

2. «Найкращий автор слів» — Андрій Кузьменко.

3. «Найкращий композитор» — Костянтин Меладзе.

4. «Найкращий виконавець» — Іван Дорн.

5. «Найкраща виконавиця» — Тіна Кароль.

6. «Найкращий альбом» — The HARDKISS, Stones and Honey.

7. «Найкраща пісня» — The HARDKISS, Stones.

8. «Найкращий відеокліп» — Володимир Шкляревський і Віктор Придувалов (за кліп «Океану Ельзи» «Стіна»).

9. «Найкращий дует» — Світлана Лобода і Емін.

10. «Відкриття року» — Onuka.

Схожі новини