Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Самі себе дискваліфікували...

Апеляцію Федерації футболу України на рішення про санкції щодо національної збірної і стадіону “Арена Львів” дисциплінарні органи ФІФА розглянуть наприкінці листопада.

У Львові на цей розгляд чекають із особливими надіями. Мовляв, у ФІФА повинні зрозуміти, що дискваліфікація “Арени Львів” до кінця 2017 року через присутність 6 вересня (на матчі Україна — Сан-Марино) на трибунах кількох ідіотів із начебто “нацистською” символікою — явний перебір... Але не виключено, надто суворе рішення ФІФА щодо львівського стадіону залишиться чинним. Видання football24.ua оприлюднило лист, який надіслав у ФІФА 17 вересня віце-президент ФФУ Сергій Стороженко. У цьому листі Стороженко просить ФІФА... підтримати рішення ФФУ (!) про дискваліфікацію “Арени Львів”.

У листі ФФУ визнала, що на матчі Україна — Сан-Марино на “Арені Львів”, крім запалених петард і бенгальських вогнів, були ще й такі порушення (текст листа — у перекладі zaxid.net): “Демонстрація неонацистських символів і банерів (банер 14-ї Дивізії СС «Галіція», банер ультраправої спрямованості «На добраніч, ліві», футболка із написом “88”, група із 20-25 людей, що вигукували нацистські привітання)”. Також у листі ФФУ слушно не визнала “факт расистських дій у бік гравця збірної України Едмара Головського”. — “Присутні у той день на матчі представники ФФУ можуть підтвердити, що на адресу Едмара не лунало жодних імітацій мавпячих криків, про які згадував спостерігач FARE”.

Але, крім того, лист містив і скандальну пропозицію щодо дискваліфікації “Арени Львів”. Ось вона: “З огляду на важливість подальшого запобігання будь-яким проявам дискримінації, що можуть негативно вплинути на розвиток українського футболу у дусі взаємоповаги та дотримання законів фейр-плей, ФФУ розглядає можливість виключити стадіон у Львові зі списку спортивних локацій, які можуть приймати міжнародні матчі. ФФУ також сподівається, що Дисциплінарний Комітет ФІФА підтримає її рішення щодо дискваліфікації стадіону “Арена Львів” на встановлений період, зокрема у цілях безпеки, про що йдеться у Частині 3.66 Дисциплінарного Кодексу ФІФА”.

У ФІФА прохання пана Стороженка задовольнили. Заборонили національній футбольній збірній грати на “Арені Львів” офіційні матчі аж до кінця відбірного циклу до Мундіалю-2018... Звідки ж взялася “креативна” пропозиція віце-президента ФФУ? Сергій Стороженко не любить, м’яко кажучи, колишнього президента ФФУ Григорія Суркіса. Стороженко не хотів просити Суркіса, аби той допоміг у справі санкцій ФІФА, і вирішив “боротися” сам. Замість відразу подати юридично грамотну апеляцію (як це пізніше зробили Суркіс і нинішній президент ФФУ Анатолій Коньков), Стороженко “накатав” листа. Не секрет, що Стороженко наближений до керівництва харківського “Металіста” і до харківської влади. Призначений на 11 жовтня матч Україна-Польща в Харкові на той момент потрапляв під удар санкцій ФІФА — поєдинок мав відбутися без глядачів... От і вирішив пан Стороженко захистити харківський матч — ціною дискваліфікації львівського стадіону. Тим більше, користь (у його розумінні) намічалася подвійна. Якщо збірна України не гратиме у відборах до Євро-2016 і Мундіалю-2018 на “Арені Львів”, то значить, на кілька матчів більше “синьо-жовті” зіграють на харківському “Металісті”...

Лист Стороженка чимось нагадує недавнє послання групи депутатів Верховної Ради до їхніх колег із польського Сейму. Українські горе-парламентарії просили поляків визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу... А може, у дисциплінарних органах ФІФА розберуться, хто такий Стороженко, і скасують цю ідіотську дискваліфікацію?

Схожі новини