Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Наїздом" на Україну "витягають" на Мундіаль Англію?

Найближчий матч відбірного циклу до бразильського Мундіалю-2014 проти поляків (11 жовтня) футбольна збірна України проведе у Харкові без глядачів. ФІФА покарала Україну за поведінку вболівальників на вересневому матчі проти Сан-Марино на "Арені Львів".

Причому гнів футбольних чиновників спричинили не стільки фаєри, які справді палали у фанатському секторі (попри чисельні попередження диктора на стадіоні), а... "расистські" прояви. Присутній на матчі делегат FARE (організації-партнера ФІФА, яка бореться з расизмом на стадіонах) бачив, як кількадесят уболівальників дражнили футболіста збірної України Едмара (за походженням бразильця). А ще присутньому представнику FARE не сподобалися "расистські символи" на трибунах. Можна припустити, що йдеться про червоно-чорний прапор, емблему дивізії "Галичина" і портрети провідників національно-визвольного руху часів Другої світової війни.

Едмар написав у ФІФА листа, де заявив: ніхто мене не ображав, навпаки, усі вітали і підтримували! Я теж був на стадіоні і, як і решта вболівальників, жодних "мавпячих" вигуків не чув. Червоно-чорний прапор і золотий лев "Галичини", хоч і не мають відношення до футболу, кваліфікувати як "расистські" чи "нацистські" символи може тільки дуже упереджена людина. Якою, напевно, представник FARE якраз і був... За фаєри однозначно треба штрафувати — але не більше. На поле їх не кидали, ніхто не постраждав... Решта "порушень" на расистські аж ніяк не тягнуть. Покарання ФІФА явно не відповідає "злочину". У нинішньому відборі на домашньому матчі збірної Хорватії проти збірної Сербії хорватські фанати спалили на трибунах сербський прапор. Протягом матчу ці "вболівальники" кричали "Убий серба!". Згодом, у вересні, вже на матчі між цими командами у Сербії, сербські фанати спалили на трибунах хорватський прапор... І що, стадіони дискваліфікували? Збірні Хорватії і Сербії зіграють свої наступні матчі без глядачів? Ні, такі санкції ФІФА не застосувала... Чому ж тоді Україну вирішили покарати настільки жорстко?

Рапорт упередженого щодо України представника FARE надійшов у ФІФА дуже вчасно, так би мовити. Ситуація у нашій відбірній групі є такою, що прямий вихід збірної Англії на Мундіаль, з першого місця, — під питанням. Англійцям треба перемогти на своєму полі чорногорців і поляків, але гра, яку демонструють нині родоначальники футболу, цих перемог їм не гарантує. Останні три матчі Англії і Чорногорії завершилися внічию... Ба більше, за певних обставин англійці можуть не зайняти навіть друге місце, що дає право на стикові матчі (у яких ще треба перемогти). Непотрапляння збірної Англії на бразильський Мундіаль грозить ФІФА великим грошовим "попадоловом". До Бразилії не поїдуть багаті англійські вболівальники, а головне, ФІФА втратить рекламні гроші, на яких могла би заробити під час телетрансляцій на Туманний Альбіон матчів збірної Англії у Бразилії.. І от за такої ситуації — рапорт представника FARE, який дозволяти "наїхати" на Україну. Матч без глядачів у Харкові — це шанс на те, що Україна не виграє у Польщі. Можна трішечки підсобити збірній Англії... А може, якраз щось та й вийде?

Ще одну можливу причину надто жорсткого покарання для України "зарито" у спонсорстві "Газпрому", про яке російський газовий гігант і ФІФА домовилися зовсім нещодавно. Звичайно, не можна стверджувати, що одним із "секретних протоколів" цього контракту є пункт про дискваліфікацію "Арени Львів" і організацію матчу в Харкові без глядачів. Але можна припустити, що до підказок "московських товаришів" щодо "нацизму і расизму" на українських стадіонах у ФІФА після підписання спонсорського контракту з "Газпромом" прислухалися більш уважно... Скажете, у ФІФА такого не може бути? Ха-ха! Скандальний вибір місцем проведення Мундіалю-2022 спекотного Катару доводить, що може бути все. У ФІФА вже визнали: рішення на користь Катару приймалося під "політичним тиском". А тиснули тоді лідери деяких впливових країн світу через те, що хотіли допомогти своїм важливим бізнес-партнерам — багатющим катарським шейхам. Тепер думають-гадають у ФІФА, як провести Мундіаль у 50-градусну спеку. Хочуть на зиму чемпіонат світу перенести, а це також великі проблеми... У майбутньому, не виключено, ми дізнаємося також багато цікавого про те, як місцем проведення Мундіалю-2018 стала Росія. Або про те, чому російська збірна завжди потрапляє в одну з найслабших груп. Чи то у відборі, чи то на фінальному турнірі... Сліпе жеребкування? Можливо...

Почесний президент ФФУ, віце-президент УЄФА Григорій Суркіс каже, що спробує поборотися за "умовну дискваліфікацію" для України. Гадаю, якщо чого і можна добитися, то це присутності глядачів на матчі в Харкові. Натомість дискваліфікацію "Арени Львів" на п'ять років (невже двох було б мало?) навряд чи скасують. Зокрема, тому, що навіть після того, як стало відомо про розслідування ФІФА і можливе покарання, лідер фанатського угруповання "Завжди вірні" заявив: мовляв, палили, палимо і будемо палити фаєри на "Арені Львів", і ніхто нам не указ...

Схожі новини