Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Із героя ліплять злочинця!

Судовий процес над розвідником Романом Червінським, який має ознаки політичного замовлення, шокує упередженістю

Захисники принесли цілі стоси доказів правоти свого клієнта, але судді не беруть їх до уваги. Фото з альбому Михайла Кайла
Захисники принесли цілі стоси доказів правоти свого клієнта, але судді не беруть їх до уваги. Фото з альбому Михайла Кайла

Великий суспільний розголос і збурення викликає кримінальне переслідування відомого українського контррозвідника, полковника Сил спеціальних операцій Романа Червінського. Мало того, що на нього точать зуби у росії - пресують ще й свої. Особливо кричущими громадськість називає судові процеси з обрання офіцеру запобіжних заходів: представники Феміди грубо ігнорують закон, не зважають на переконливі аргументи сторони захисту. А це може вказувати на упередженість, замовний характер ухвалених рішень. Свідчення тому — недавні події у Кіровоградському райсуді, куди після завершення слідства передали для розгляду справу Червінського.

За правовою логікою, полковника мали би звільнити із СІЗО 19 квітня о 24.00, позаяк у цей час збігав тер­мін його утримання під вартою, а нового запобіжного заходу суд не встиг обра­ти. Але сталося те, що називається юри­дичним свавіллям. Уже після завершення п’ятничного судового засідання суд потай­ки, порушуючи елементарні процесуальні канони, без участі адвокатів і самого Чер­вінського, продовжив останньому триман­ня під вартою ще на 60 днів. Згодом суд мотивував це обставинами воєнного стану, але ж цей стан не відміняє права на захист! Розвідника скритно вивезли у СІЗО, не по­відомивши про це ні рідних, ні його захисни­ків. Правники кажуть про безпрецедентне порушення закону з боку осіб у суддівських мантіях. І не тільки у цьому випадку. Не знайшовши справедливості, гостру заяву про зневажання прав людини представники громадськості зробили минулого понеділка під стінами посольства США у Києві…

За проведення сміливих і успішних спецоперацій із захис­ту національних інтересів Украї­ни (на думку фахівців, ці операції колись занесуть до підручників з контррозвідки) офіцера Рома­на Червінського відзначено ба­гатьма державними нагорода­ми, зокрема двома орденами Богдана Хмельницького. Пол­ковника називають легендар­ною особистістю. Але в останній рік усе змінилося. Українські си­ловики шиють розвідникові кри­мінал, заарештували і відправи­ли його у слідчий ізолятор.

Роману Червінському інкри­мінують, що не погодив із СБУ свої дії під час спецоперації з вербування російського піло­та. Що начебто допустив ви­тік інформації про аеродром «Канатове» у Кропивницько­му районі, і, як наслідок, цей аеродром росія обстріляла 23 липня 2022 року, внаслідок чого загинули троє людей, а 19 зазнали поранень. Полковни­ка звинувачують у перевищен­ні службових повноважень, в умисному вчиненні дій, які за­вдали істотної шкоди. Санкція відповідної статті Криміналь­ного кодексу передбачає по­збавлення волі на строк від 8 до 12 років…

Червінський, його адвокати, побратими називають такі зви­нувачення абсурдними. У суді наводили велику кількість дока­зів правоти офіцера (серед них — свідчення високих воєначаль­ників, які погоджували спецопе­рацію), однак брати їх до уваги, викликати свідків суд відмовив­ся.

Сам Червінський і його по­братими вважають намір за­проторити його у в’язницю по­літичним переслідуванням, відвертою помстою представ­ників вищого ешелону ниніш­ньої влади. Зі слів розвідни­ка, на Банковій йому не можуть пробачити публічних звинува­чень на адресу високопостав­лених осіб в Офісі президента, які зірвали спецоперацію із за­тримання «вагнерівців», забло­кували інші сміливі плани роз­відників, віддали рф Цемаха, ключового свідка у збитті росіянами малайзійського «Боїнга», коли загинуло майже три сотні мирних осіб.

Дружину Червінського, пані Ольгу, під час суду в Кропив­ницькому «вкурвило», що суддя Бойко розмовляла російською мовою. «То як вона може судити мого чоловіка?» — риторично за­питувала дружина українського розвідника.

Постраждали від країни-агресора, а не від Червінського!

У кривосудді щодо Рома­на Червінського на власні очі переконався член громад­ської організації «Нескоре­ний Майдан — 18.02» Михай­ло Кайло, географ за освітою, а нині фахівець із логістики між­народних перевезень, люди­на, яку гранатою і кулями пока­лічили «беркути», яка отримала кілька поранень під час росій­сько-української війни. Своїми враженнями від судового про­цесу над розвідником 45-річ­ний уродженець Закарпаття, нині звільнений із ЗСУ за ста­ном здоров’я, поділився із ко­респондентом «Високого Зам­ку».

— Значну частину своїх фрон­тових відпусток я віддав на те, щоб подивитися, як змінилося у нас правосуддя після Революції Гідності, — розповідає Михайло. — Скажу вам прямо — результа­тів немає… Під час цих «майда­нівських» процесів випадково дізнався про суд над полковни­ком Червінським, прийшов на засідання.

Є великі сумніви у тому, що Кіровоградський райсуд мав право розглядати справу Чер­вінського. Її передали туди, бо, мовляв, на Кропивниччині є по­страждалі від дій Червінського. Але річ у тім, що ці люди були ви­знані постраждалими внаслідок російської агресії. Багато з них написали, що не є постражда­лими від дій полковника Червін­ського. Зрештою, на тому лето­вищі, який атакували російські ракети, був і сам Червінський…

Маніпуляції суддів і прокурорів

— Роман Червінський, — про­довжує наш співрозмовник, — є українським аналогом амери­канського адмірала Макрейве­на, який провів найвідоміші у сві­ті спецоперації останнього часу (зокрема, захоплення диктато­ра Саддама Хусейна, знищення ватажка терористів Осами Бен Ладена). В Україні аналогічні операції проводив офіцер Чер­вінський — починаючи із ліквіда­ції «Ґіві», «Мотороли». Він також забезпечив вивезення із тимча­сово окупованої території сум­нозвісного Цемаха. Цього зло­чинця влада в обхід законних процедур віддала росіянам на обмін, хоча він мав колосальний обсяг важливої інформації і міг би нам добре прислужитися на суді у Гаазі - як один із виконав­ців збиття «Боїнга», як свідок ін­ших злочинів рашистів.

Червінський був залучений і до операції із захоплення «ваг­нерівців» — ці найманці-теро­ристи теж могли багато чого розповісти на суді. Але, на дум­ку розвідника, Офіс президента винен у тому, що цю справу було «злито», що про неї дізналися наші вороги. Це означає, мож­ливо, що серед п’яти-шести «потужних» менеджерів Банко­вої і десятків їхніх помічників є «кроти», які передають таєм­ну інформацію направо-наліво, працюють на агресора. Червін­ський вчинив як справжній гро­мадянин, коли заявив про вчи­нений на Банковій злочин. Це був дуже сміливий, громадян­ський вчинок.

Майже всі свої спецопера­ції полковник Червінський здій­снив ще до повномасштабно­го вторгнення росії. А 24 лютого 2022 року, уже будучи на пенсії, маючи бронь, він, батько трьох малолітніх дітей, як і тисячі ін­ших українців, слідуючи кодексу честі, присязі, пішов воювати. Почувався в обов’язку служи­ти своїй країні. Тому сприймаю цього офіцера як свого побра­тима.

Запобіжний захід Червін­ському закінчився ще у Києві. А потім київська суддя Голуб про­довжила його з порушеннями. Адвокати вказували на фальси­фікацію, підробку документів.

Слідство стверджує, що Чер­вінський спецоперацію з росій­ським літаком здійснював на власний розсуд, що про неї не знало ні керівництво ЗСУ, ні інші відомства. І це при тому, що є відповідні листи, які вказують зворотне. Зокрема, є документ від генерала Валерія Залужного про те, що він відряджає Рома­на Червінського для виконання спільних заходів із СБУ.

Про суд у Кропивницькому. Є підстави вважати, що було втру­чання в автоматизований від­бір суддів у цій справі, який від­бувся у проміжку між 13.00 до 14.30. Під час цього автороз­поділу суддя Бойко перебувала на навчанні. Орієнтовно о 13.30 вона ще на навчанні. А о 13.33 — вже не на навчанні, а у спис­ку суддів, які братимуть участь у розподілі. А о 14.30, тільки-но розподіл завершився, вона вже знову на навчанні. Дива дивнії! Пані Бойко не мала права бра­ти участь в автоматичному роз­поділі!

У суді з’ясувалося, що один із учасників процесу не писав за­яви, що є постраждалим від дій Червінського. Тобто ця заява, яку представляли прокурори, є підробкою. А це вже криміналь­ний злочин.

Зверну увагу і на проти­правне, цинічне, нелюдське ставлення до офіцера. Пан Роман розповідав: «Щоб при­бути у суд Кропивницького на 12.00, виїзд із київського СІЗО СБУ заплановано на 7.00 ран­ку. А сніданок для підозрюва­них дають у СІЗО о 9.00…». Тобто Червінський їхав на суд голодним. Роман перебуває на дієті, а йому часто дають їсти те, що лікарі заборонили. Чер­вінському не надавали медич­ної допомоги.

Не допустили адвокатів

Воїн-майданівець Михайло Кайло під приміщенням Кіровоградського райсуду.
Воїн-майданівець Михайло Кайло під приміщенням Кіровоградського райсуду.

— Суд мав завершити свою роботу о 17.30. Але засідан­ня тривало довше. Була чер­гова повітряна тривога, потім її відбій. До слова, у суді не­має відповідних укриттів, нема можливості, щоб людина, яка перебуває під вартою, як-от Роман Червінський, у разі не­безпеки могла пройти у най­ближче укриття. Його тримали у бусику серед двору. Це не­припустимо!

Захисники Романа намагали­ся витребувати інформацію про те, чи судді мають право слухати справу, де будуть розголошува­ти дані, які містять ознаки дер­жавної таємниці. На жаль, суд не надав такої інформації, всі­лякими способами ухилявся від цього. На сайті суду, який остан­ній раз оновлювали… 2015 року, повідомлено, що один із членів судової колегії має доступ до інформації для службового ко­ристування, другий — до цілком таємної інформації. А от про третього суддю немає жодної інформації. А як тоді захищати людину, коли адвокатам треба використати секретні факти, які підтверджують, що Червінський виконував свою роботу?

19 квітня ввечері (і це запи­сано на камери) судді заявили, що цього дня засідання більше не проводитиметься, і що про час проведення наступного за­сідання повідомлять. Але такого повідомлення нікому не присла­ли. Судді закрилися, не пустили на наступне (таємне) засідання ні захисників, ні громадськість. Тож на цьому засіданні мо­гло робитися будь-що. Ми ста­ралися достукатися до суд­дів, викликали наряд поліції, бо фактично відбувалося фабри­кування справи, могло бути ви­крадення людини. Наряд прий­шов, а потім поліцейський каже: «Відбувається засідання, я не можу туди заходити…». Тобто були грубі порушення при роз­гляді справи.

Після цього пізно ввечері Ро­мана вивезли у невідомому на­прямку, не повідомивши про це ні його дружину, ні захисників, ні громадськість…

Влада з батогом

— На суді не прагнули розі­братися у суті справи, встано­вити істину, — каже Михайло Кайло. — Судячи з усього, пе­реслідується мета будь-що за­судити і утримувати під вартою Романа Червінського.

Я і мої друзі-військові роз­цінюємо це як судилище над військовослужбовцем, над за­хисником України, над патріо­том, над людиною честі. «Вер­хи» дають зрозуміти: ми і наша правоохоронна система з вами будемо робити все, що тільки захочемо! Це показовий про­цес. Влада хоче показати, що у неї важкий батіг, яким змо­же тримати у покорі і закри­вати рота всім. Громадянське суспільство пробують заляка­ти іншим чином, переслідують журналістів. Це все показує недолугість «офісного» цирку.

Нам потрібне правосуддя. І ми його доможемося. Бо пе­реконані у правоті Романа Чер­вінського. Він міг би і зробити ще дуже багато для нашої Пе­ремоги. Шкода тільки, що його незаконно утримують у неволі. І поки що є мало варіантів йому допомогти.

Приємно вразило, що на процеси Червінського прихо­дить все більше людей. Коли під час судового засідання у Кропивницькому (воно закін­чилося о 22.00) були перерви, багато машин, які проїжджа­ли повз приміщення суду, сиг­налили на підтримку Романа. Люди розуміють, що відбува­ється. Чимало жителів Кропив­ницького також були у залі суду.

А тим часом…

Адвокати Романа Чер­вінського подали звернен­ня до Європейського суду з прав людини, повідоми­ло видання «Цензор. Нет». «У зв’язку з незаконним позбав­ленням волі після 19 квіт­ня 2024 року та незаконним переховуванням (тримання incommunicado) полковника Романа Червінського, адво­кат Віктор Василюк, партнер ЮК „Катеринчук, Моор і парт­нери“, терміново подав звер­нення до ЄСПЛ в порядку, пе­редбаченому Правилом 39. Ця процедура передбачає можливість Суду відреагува­ти на звернення невідклад­но», — йдеться у повідомлен­ні. Адвокати зазначили, що вбачають загрозу здоров’ю Романа Червінського через недбале ставлення та кату­вання під час тримання його під вартою.

Схожі новини