Передплата 2024 ВЗ

Україна вже третій рік просить у союзників зброю, а могла б нищити ворога вітчизняними «Стугнами», «Богданами», «Нептунами», — Чекалкін

  • 23.04.2024, 13:52
  • 429

Дмитро Чекалкін у своєму фільмі розбирався, куди ділись вітчизняні розробки

Україна сьогодні чекає на фінальне голосування у Сенаті США, щоб ЗСУ нарешті отримали необхідну зброю, ракети і боєприпаси. Але Україна могла б мати власні ракетні комплекси «Сапсан», «Вільха» і «Нептун», САУ «Богдана» та снаряди ще до початку повномасштабної війни. Про це у своєму фільмі «Два президенти. Слово і діло» розповідає телеведучий та дипломат Дмитро Чекалкін.

Автор фільму нагадує, що за каденції Порошенка розпочалося виробництво різних типів озброєнь для ЗСУ, а Україна увійшла в клуб держав з повним циклом ракетних технологій.

  • 2016-й — Україна відновила виробництво твердого ракетного палива
  • 2017-й — закупили розкатні станки для виробництва корпусів ракет
  • 2017-й — перший політ українського БПЛА «Лелека»
  • 2018-й — почався серійний випуск високоточного ракетного комплексу «Вільха» з дальністю польоту 100 км.
  • 2018-й — Україна завершила розробку і випробувала ракети «Нептун» з дальністю враження цілі 280 км.
  • 2018-й — завершені дослідно-конструкторські роботи ракети «Сапсан» з дальністю 500 км.
  • 2018-й — купили ударні безпілотники «Байрактар» у Туреччини, які використовували українські системи електронного управління.
  • 2018-й — виготовлені перші далекобійні українські гармати Богдана.

На 2019 був запланований спільний з Туреччиною проєкт українських ракет протиповітряної оборони ближнього, середнього і дальнього радіуса та модернізація літаків, що мало закрити Україну від російських літаків та ракет.

При Зеленському виробництво ракет «Нептун», «Вільха», «Сапсан» не фінансували аж до грудня 2021-го. Армія стала жертвою «Великого будівництва». Як заявив Зеленський в інтерв'ю РБК Україна, «є дуже прагматична історія. Ми зможемо збільшити армію в два-три рази. Але тоді, наприклад, не зможемо будувати дороги. Для нас це проблема».

Західні розвідки повідомляли про плани російського нападу, а команда Зеленського займалася будівництвом доріг. Проєкт «Наші гроші» порахував, що тендери на «Велике будівництво» в 10 разів перевищили закупівлі на армію.

Загалом у 2021 році, напередодні повномасштабного вторгнення на дороги було витрачено майже 348 млрд гривень.

Тому Україна вже третій рік поспіль просить у союзників «Джавеліни», «Хаймарси», «Цезарі», «Атакамси» і «Тауруси». А могла б одразу нищити ворога вітчизняними «Стугнами», «Богданами», «Нептунами» і «Сапсанами». Якби Україна мала всі ці розробки на озброєнні ЗСУ, може, путін і не напав би? — розмірковує автор фільму.

Схожі новини