Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У NASA вважають, що Китай приховує військову присутність у космосі під цивільними програмами

  • 18.04.2024, 19:45
  • 336

Голова американської космічної агенції NASA Білл Нельсон переконаний, що Китай збільшує свій космічний потенціал, розміщуючи військові обʼєкти під виглядом цивільних програм. Відтак США мають бути пильними

Фото ілюстративне із сайту Укрінформ
Фото ілюстративне із сайту Укрінформ

Про це він заявив під час слухань Комітету з асигнувань Палати представників щодо бюджету NASA на 2025 рік.

За його словами, Китай домігся надзвичайного технологічного прогресу у космосі, особливо — за останні 10 років, але ці успіхи сильно приховують.

«Ми вважаємо, що значна частина так званої цивільної космічної програми є військовою. І я думаю, що фактично ми перебуваємо в гонці», — додав Нельсон.

Він зауважив, що сподівається, що Китай «схаменеться і зрозуміє, що цивільний простір призначений для мирного використання».

Нельсон також заявив, що США повинні знову висадитися на Місяць раніше за Китай, оскільки обидві країни здійснюють місячні місії. Він висловив занепокоєння, що якщо Китай прибуде першим, він оголосить земний супутник своєю територію і накаже США триматися подалі.

Та Нельсон упевнений, що США не втратять своєї «глобальної переваги» у дослідженні космосу.

«Але треба бути реалістами. Китай справді вклав у це багато грошей, у його бюджеті є багато можливостей для зростання. Я думаю, нам просто краще не втрачати пильності», — додав він.

Схожі новини