Передплата 2024 ВЗ

Із приходом тепла активізуються не лише комарі

Медики нагадали про небезпеку кліщів та інфекції, яку переносять ці членистоногі

Якщо кліщ присмокчеться у важкодоступних місцях (наприклад, на потилиці), його можна відразу й не помітити. Стоп-кадр Prevention
Якщо кліщ присмокчеться у важкодоступних місцях (наприклад, на потилиці), його можна відразу й не помітити. Стоп-кадр Prevention

Остерігатися слід іксодових кліщів. Саме вони є носіями хвороби Лайма, яку ще називають кліщовим бореліозом. Ці членистоногі відкривають «сезон полювання» з травня, а ризик бути укушеним зберігається аж… до листопада.

У теплу погоду всі ми хо­чемо більше часу проводити на природі, й чим вища тем­пература повітря, тим біль­ше кортить податися в ліс чи лісопаркову зону. «Але саме там кліщів найбільше», — ка­жуть фахівці відділу на заліз­ничному транспорті Львів­ського обласного центру контролю і профілактики хвороб.

Дрібний кровопивця може триматися на тілі… до 12 діб. Дорослих кліщів, що при­смокталися, люди найчасті­ше помічають лише на 2−3 день, коли кліщ збільшуєть­ся в розмірах, а на місці уку­су з’являються припухлість, свербіж та почервоніння. Чим довше членистоногий ласує кров’ю своєї жерт­ви, тим більша ймовірність, що збудник Лайм-бореліозу може потрапити в людський організм. Тож завдання № 1 — якомога швидше перерва­ти його «трапезу».

"Якщо є така можливість, відразу зверніться до лікаря. У травмпункті вам допомо­жуть витягнути кліща й про­консультують щодо подаль­ших дій, — радять фахівці з епідеміології. — Якщо ж ліка­ря поблизу немає, видаліть членистоногого самостій­но. Але не використовуйте для цього крем чи олію. Так ви тільки підвищите ризик ін­фікування. Витягуйте кліща повільно, щоб у тілі не зали­шилася його частинка і щоб випадково його не розчави­ти. Позбувшись паразита, обробіть ранку антисепти­ком, а руки — вимийте з ми­лом".

У наступні три тижні необ­хідно спостерігати за своїм самопочуття та щодня міря­ти температуру. Якщо вона підвищиться і/або на шкірі з’явиться почервоніння, по­трібно негайно звернутися по медичну допомогу.

Схожі новини