Передплата 2024 «Добрий господар»

«Літо» із морозилки

Десерти із заморожених ягід

На початку квітня на ринках з’являлася полуниця. І не в однієї-двох продавчинь за захмарною ціною, а в багатьох і цілком доступної вартості як не в сезон. У попередні роки ароматна ягода зазвичай з’являлася на ринку десь у середині травня, і вже можна було поласувати улюбленими ягідками.

Тож виникає питання, що робити з ягодами в мо­розилці, до яких все ніяк не дійде черга їх спожити. Та й не­вдовзі замислюватимемося про місце для плодів майбутнього дачного врожаю.

Наші бабусі заготовляли ягоди на зиму переважно дво­ма способами: варили варен­ня та компоти. Тоді вважали, що їсти і пити такі продукти не лише смачно, а й корисно. Пізніше з’ясувалося, що нічо­го цінного у таких ягідних заго­товках немає, оскільки майже всі вітаміни та мінерали випа­ровувалися ще під час варіння. Та й цукру у вареннях та компо­тах чимало.

І тоді господині почали ягоди заморожувати. Виявилося, що це не лише має сенс у плані збе­реження цінних поживних речо­вин, а ще й дуже вигідно з точки зору витрат часу і сил. Звичай­но, ми все ще варимо варення та компоти з дачних ягід — суто для гастрономічного задово­лення, але більшу частину від­правляємо в морозилку.

Дієтологи стверджують, що, наприклад, того ж вітаміну С у замороженому продукті біль­ше, ніж у свіжому, який їхав у магазин кілька діб. Мало того: дослідження довели, що через 4 місяці зберігання кількість ас­корбінової кислоти у замороже­них ягодах не змінюється. Через 10 місяців показники знижують­ся на 40−60%, але, погодьтеся, теж зберігається чимало.

Заморожені ягоди з магазину завдяки шоковому заморожу­ванню не втрачають у вазі, со­ковитості і максимально збері­гають корисні речовини. До того ж, зазвичай, процес заморожу­вання відбувається відразу піс­ля збирання.

Тож варто готувати із замо­роженими ягодами випічку, де­серти, соуси, конфітюри, напої насамперед тому, що це смачно і доступно. І не забувайте: смак ягід сприяє виробленню чима­лої кількості серотоніну, оскіль­ки вони безпосередньо асоцію­ються з літом та щастям.

Пиріг із замороженими ягодами

300 г замороженої сморо­дини (порічок, малини, чор­ниць).

Для заливки: 1 яйце, 200 г сметани, 40 г кукурудзяного крохмалю, 50 г цукру.

Для тіста: 280 г борошна, 100 г сметани, 100 г цукру, 150 г вершкового масла, 7 г розпушувача.

Масло розтопити на гарячій водяній бані або в мікрохвильо­вій печі. Остудити.

Окремо в мисці збити вінчи­ком сметану із цукром. Дода­ти масло, перемішати. Просіяти борошно із сіллю та розпушу­вачем, замісити однорідне тіс­то. Зібрати у кулю, загорнути у плівку і покласти на 30 хв у холо­дильник.

Форму діам. 20 см змастити маслом чи олією або вистелити пергаментом.

Тісто викласти у форму, формуючи високі борти. Нако­лити його виделкою. Виклас­ти ягоди. Розморожувати їх не потрібно, достатньо вийняти із морозилки за 10−15 хв до вико­ристання.

Змішати сметану із яйцем, цукром та крохмалем на одно­рідну масу і залити ягоди.

Поставити пиріг у розігріту до 180°С духовку і випікати близько 1 год.

Пиріг остудити і посипати че­рез сито цукровою пудрою.

Пиріг із полуницями у мультиварці

Для тіста: 220 г борошна, 280 г цукру, 80 г вершкового масла, 4 яйця, 2 ч. ложки роз­пушувача, 6 ст. ложок какао- порошку, дрібка ваніліну.

Додатково: 300 г заморо­жених полуниць (малини чи вишень), 1 ст. ложка масла.

Великі полуниці розрізати на кілька частин і розморозити, відкинути на сито, щоб стік зайвий сік.

Змішати цукор та яйця, зби­ти міксером на пухку масу. До­дати масло кімнатної темпера­тури, знову трохи збити.

В окрему миску просіяти муку, розпушувач, какао-поро­шок та ванілін.

Частинами додавати борош­няну суміш у масляну, перемі­шувати ложкою. Має вийти од­норідне тісто, без грудочок.

Вирізати дві широкі смуги з пергаменту, викласти їх на­вхрест у чашу мультиварки, змастити її маслом. Викласти в чашу тісто, потім — ягоди. По­містити чашу з тістом у мульти­варку.

Випікати пиріг на режимі «Ви­пічка» близько 60 хв. Вийняти чашу з пирогом із мультиварки, дати йому трохи охолонути і пе­рекласти на блюдо.

Готовий пиріг можна посипа­ти цукровою пудрою.

Схожі новини