Передплата 2024 «Добрий господар»

Стаття президента Байдена: як поводитися з мавпою, що розмахує ядерною палицею?

Президент США Джо Байден надрукував статтю у газеті «Нью-Йорк Таймс», в якій пояснив мету уряду США щодо російської агресії в Україні. І що будуть робити США, а також від чого будуть утримуватися у поточній війні

Якщо описати статтю одним реченням, це інструкція як поводитися з мавпою, що має доступ до ядерної зброї.

США не бояться застосування ядерної зброї. Якщо таке станеться, то мавпу буде знищено. Скоріше за все за допомогою підводної частини ядерної тріади. У ній США мають найбільшу перевагу, і проти цієї переваги москва є беззахисною.

Важливо, що застосування ядерної зброї проти України проголошується злочином. Він матиме важкі наслідки для росії. Можливо, не такі миттєві, як при нападі на країни НАТО, але невідворотні.

За цю обіцянку слід подякувати США, бо такий підхід зменшує вірогідність застосування мавпою ядерної зброї проти України. Але не дає стопроцентної гарантії Україні. І тому мавпі пояснюють, що саме США будуть робити і від чого утримаються.

Усвідомлюючи руйнівні наслідки застосування ядерної зброї для всієї планети, США надають перевагу не знищенню мавпи, а переговорам з нею. Президент не згадує у статті, чи вірить він у теорію еволюції Дарвіна, але ми можемо з його слів зробити висновок: він має надію, що мавпа може врешті-решт перетворитися у людину. Хоча ми і маємо сумніви, що це станеться в осяжному майбутньому.

США сприятимуть мирним переговорам між Україною та росією, але в жодному разі не будуть тиснути на уряд України щодо територіальних поступок.

Навпаки, США постачатимуть таку зброю і в такій кількості, яка необхідна Україні, щоби забезпечити сильну позицію на переговорах з росією. Бо сила переговорної позиції залежить від військових успіхів. Ці успіхи мають продемонструвати ЗСУ.

З цією метою США, а також і Велика Британія, погоджуються постачати Україні системи залпового вогню, бо хід війни на сході України показав: поки що російська артилерія має занадто велику перевагу. Наразі вже поставлена Україні артилерія має радіус ураження 30 км, а ворог може завдавати удари з відстані 70 км. Це ставить українських захисників у надзвичайно невигідне та небезпечне становище, що веде до великих втрат у живій силі. Тому українські артилеристи отримають системи залпового вогню, що мають радіус ураження 80 км. Ці системи можуть стріляти водночас дванадцятьма ракетами.

Але крім цих ракет з дальністю 80 км, ця ж ракетна система М270 може стріляти і однією ракетою на відстань 310 км. Ось цю ракету президент США вирішив не давати Україні, бо її застосування проти військових об'єктів на території Росії може “сприяти ескалації”. Цим виразом дипломатично прикривається вірогідність застосування мавпою ядерної зброї. Тому США взяли з України слово, що вона не стане застосовувати такі ракети. Де ж Україна може їх взяти, якщо самі США не дають? Річ у тім, що не тільки у США є ці ракети. Загалом 14 країн мають такі ж ракети, і США побоювались, що Україна зможе домовитися з однією із них, щоби помститися за Бучу. Звідси такі перестороги.

Президент США обізнаний з войовничою риторикою кремля щодо можливості застосування ядерної зброї. Втім, він наголошує, що США моніторять не тільки загрозливі гримаси мавпи, але й її реальне наближення до сараю, де зберігається ядерна палиця. Наразі відстань мавпи від сараю ще не є критичною. Зіц-голова Медведєв похвалив президента Байдена за ненадання ракет з дальністю 310 км у типовому стилі пітерської шпани. Він сказав, що в іншому випадку росія застосувала би ядерну зброю навіть не проти України, а безпосередньо проти Сполучених Штатів. З цього приводу пригадалися слова з байки Крилова: ”Ой Моська, бач яка сильна: обгавкує слона”.

І без ракет дальністю 310 км ЗСУ здатні звільнити Запорізьку атомну електростанцію, що генерує майже половину усієї електроенергії України. Для цього слід скинути ворогів з лівого берега Дніпра в Азовське море. Це програма-мінімум для початку переговорів про мир. У проведенні цієї великої наступальної операції надати українським артилеристам комплексу M270 безперечно буде корисним.

Віра у боєздатність наших Збройних сил, разом з посиленням санкцій проти агресора є запорукою перемоги. Ця перемога полягає у збереженні незалежності України у міжнародно визнаних кордонах. Це є спільною позицією урядів України та Сполучених Штатів.

Схожі новини