Передплата 2024 «Добра кухня»

Із центру Амстердама виженуть повій

Знаменитий Квартал червоних ліхтарів переїде в інший район міста

У рамках туристичного «перезавантаження» борделі знаменитого Кварталу червоних ліхтарів Амстердама закриють, а «еротичний центр» розмістять в іншому районі столиці Нідерландів. Як пише британське видання The Guardian, таку пропозицію мера Амстердама Фемке Гальсема підтримала більшість депутатів міської ради.

Сотням секс-працівниць, які «знімають» клієнтів крізь вікна Кварталу червоних ліхтарів De Wallen, запропонують переїхати до спеціально побудованого «еротичного цен­тру». Де саме він розміститься, райці ще не визначили.

«Ідеться про перезавантаження Ам­стердама як міста для туристів, — заявив депутат міськради Денніс Буткан (Партія праці). — Гості можуть насолоджувати­ся красою і свободою нашого міста, але не за будь-яку ціну». Пані Гальсема вва­жає, що жінки, які працюють у Кварта­лі, стали головною туристичною атрак­цією Амстердама. Мовляв, через повій гості міста забувають про його числен­ні історичні й культурні пам’ятки… До того ж, приваблюючи цікавих, напівого­лені повії, що стовбичать у вікнах бор­делів, провокують жорстоке поводжен­ня маніяків.

У березні минулого року, нагадує The Guardian, Квартал червоних ліхтарів Ам­стердама, як і решта борделів Нідерлан­дів, був закритий — через оголошений у країні локдаун. Борделі мали не працю­вати до вересня, але у липні відкрилися, бо влітку випадків інфікування коронаві­русом у Нідерландах поменшало. «Під час локдауну багато секс-працівників мали фінансові проблеми, тому ми дуже раді, що нарешті можемо працювати», — розповіла тоді The Guardian Феліція Анна, 34-річна проститутка з Румунії, голова профспілки Red Light United. За її словами, були побоювання, що клієн­тів стане менше, оскільки туристи з ба­гатьох країн усе ще не можуть приїхати до Нідерландів, «але мої колежанки ка­жуть, що з роботою все о’кей». Інша по­вія, Foxxy (активістка Інформаційного центру проституції), додала, що «на сьо­годні я повністю заброньована».

Після відкриття борделів у лип­ні, пише британське видання, нідер­ландських повій зобов’язали перевіря­ти, чи не мають їхні клієнти симптомів Covid-19. «Перш ніж призначити зустріч, маю уточнити у клієнта, чи почувається добре, — розповіла Foxxy. — Після кож­ної зустрічі — дезінфекція і миття рук, прання постільної білизни. Спілкуючись із клієнтами, не мусимо носити маски». Тому, за словами повії, «жодних поцілун­ків»…

Саме Red Light United довго опира­лася ініціативі очільниці міста щодо за­криття Кварталу червоних ліхтарів. Ак­тивістки профспілки казали, що 90% зі 170 повій, яких вони опитали, хочуть і далі працювати на вулицях Singel і De Wallen, розташованих уздовж каналів у центрі міста. «Переміщення цих робочих місць неможливе, оскільки клієнти не знатимуть, де знайти секс-працівниць, — розповідала Foxxy газеті Het Parool. — Хіба що Гальсема організує для клієнтів спеціальні автобусні рейси до Westelijk Havengebied» (район на північ від центру Амстердама).

Нідерланди легалізували прости­туцію 2000 року. Працівники секс-бізнесу повинні зареєструватися у Тор­говій палаті й платити податки. За офіційними даними, в Амстердамі за­раз працює близько 7000 таких осіб.

Мер Амстердама має ще одну про­позицію: заборонити торгівлю мариху­аною у кафешках, які у місті називають coffee-shops. Але наразі депутати прав­лячої у міськраді коаліції (ліберальна партія D66, «зелені», лейбористи й соці­алісти) з пані Гальсема не погоджують­ся, пише Het Parool. «Боюся, що після цієї заборони вживання туристами нар­котиків тільки зросте, — каже Александр Гамельбург із D66. — А замість coffee-shops марихуаною почнуть торгувати вуличні дилери».