Передплата 2024 «Добра кухня»

«Мисливців» на Трампа побільшало

У боротьбу за Білий дім вступив мільярдер Блумберг. А виборцям до вподоби гей Буттіджич...

Виборча кампанія у США «народила» відразу дві сенсації. По-перше, черговим кандидатом у президенти від Демократичної партії став 77-річний мільярдер Майкл Блумберг (на фото зліва). Ексмер Нью-Йорка хоче «перемогти Дональда Трампа й відбудувати Америку».

А по-друге, у штаті Айова, в якому 3 лютого відбудуться перші «прай­меріз» серед демократів, в одно­осібні лідери соцопитувань вирвався 37-річний Піт Буттіджич — відкритий гей, мер містечка Саус Бенд у штаті Індіана.

«Не можемо собі дозволити черго­ві чотири роки ризикованих і неетич­них кроків президента Трампа, — заявив Блумберг. — Він загрожує нашій країні й нашим цінностям. Якщо Трамп знову ви­грає, то, можливо, зі шкодою, якої за­вдасть, уже ніколи не дамо собі ради».

За словами речника мільярдера Го­варда Вольфсона, Блумберг вирішив узяти участь у виборах, бо боїться, що ніхто з кандидатів від Демократичної партії не в стані здолати Трампа. На­вряд чи Блумберг, який представляє поміркова­ний центр «віслюків», може розраховувати на підтрим­ку прихильників відверто лівих кандидатів від Демо­кратичної партії, сенато­рів Елізабет Воррен і Берні Сендерса. Зате віцепре­зидента США Джо Байде­на, який теж представляє партійний центр, Блум­берг потіснити планує, — насамперед у ролі кандидата, який має шанси пере­могти Трампа.

На свою виборчу кампанію Блумберг хоче витратити щонайменше 150 мільйо­нів доларів власних грошей, у тому чис­лі 100 мільйонів — на рекламу в Інтернеті, яка критикуватиме президента Трампа.

Майкл Блумберг — засновник і керівник інформагенції Bloomberg. Починав полі­тичну кар’єру в Демократичній партії, по­тім перейшов до Республіканської. Саме як кандидат «слонів» Блумберг став 2001 року мером Нью-Йорка. На цьому посту працював до 2014-го! Минулого року мі­льярдер повернувся до демократів (рес­публіканці гостро критикували Блумберга за те, що виступає за обмеження вільного продажу зброї). Статки Блумберга Forbes оцінює у 50 мільярдів доларів.

Але, можливо, Блумберг вступив у кампанію запізно, й уже не встигне «роз­крутитися»? Принаймні у штаті Айова, де 3 лютого відбудуться перші «прайме­різ» серед кандидатів від Демократичної партії, за Блумберга зараз готові голосу­вати лише 2% прихильників «віслюків»… А у лідери перегонів в Айові несподіва­но вирвався 37-річний Піт Буттіджич (на фото справа), мер 100-тисячного містеч­ка Саус Бенд у штаті Індіана.

За даними листопадового опитуван­ня для CNN, Бутіджич має 25% підтрим­ки. Сенатор від штату Массачусетс Вор­рен має 16%, а Байден і сенатор від штату Вермонт Сендерс — по 15%. У жов­тні першим у Айові був Байден (18%), Воррен була другою (17%), а Буттіджич — лише третім (13%). Звісно, потужний ривок мера Саус Бенда ще не гарантує йому перемоги на «праймеріз» у Айо­ві. Аж 62% опитаних при­хильників демократів не виключають, що до 3 лю­того можуть змінити свій вибір. Водночас, шанси Буттіджича — досить непо­гані. 63% респондентів ка­жуть, головне для них, аби кандидат у президенти від «віслюків» міг перемогти Трампа. За цим критері­єм Буттіджич іще поступа­ється Байдену, але вже не так суттєво, як раніше. У те, що найкращі шанси здолати Трампа має Байден, вірять 52% опитаних у Айові. У те, що Трампа можуть «завали­ти» Буттіджич і Сендерс, — по 46%.

Теоретично, за Буттіджича можуть проголосувати ті виборці демократів, для яких Сендерс («соціаліст») і Воррен (бор­чиня з банками й корпораціями) є над­то радикальним вибором. І водночас ті, яким не до вподоби вашингтонський по­літик Байден. «Відірваний від народу», як вважають… Цікаво, що відкритий гей Бут­тіджич торік офіційно одружився зі сво­їм партнером. При цьому мер Саус Бен­да називає себе католиком… За мерства Буттіджича, інформує Олександр Ланець­кий з компанії Friendly Avia Support, на місці колишнього автомобільного заво­ду в Саус Бенді відкрили індустріальний парк, у місті відремонтували багато бу­динків. За другий термін Буттіджича про­голосували 80% виборців Саус Бенда.

Схожі новини