Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Молдова буде повністю проросійською?

Її проєвропейські політики так захопилися боротьбою з корупцією, що можуть втратити незалежну державу

Дивна парламентська коаліція у Кишиневі, що складалася з проросійської Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) і проєвропейського блоку ACUM, «склеїла ласти». З ініціативи соціалістів парламент Молдови підтримав вотум недовіри уряду, який очолює представниця ACUM Мая Санду. Тепер вона або подасть у відставку, або, формально залишаючись на посаді прем’єр-міністра, матиме лише технічні повноваження. Проросійський президент Молдови Ігор Додон каже, після вотуму недовіри він не бачить Санду на чолі уряду. Тож, імовірно, на сусідню Молдову чекають дострокові парламентські вибори. Перемогу, прогнозують соціологи, здобудуть політичні сили, які орієнтуються на Москву.

Урядову коаліцію, яку парламент днями відпра­вив у відставку, було ство­рено в Молдові на початку літа. Цьому передувала тривала «ко­аліціада», під час якої три полі­тичні сили, ПСРМ, ACUM і Де­мократична партія (ДП), якою «володіє» головний молдов­ський олігарх Влад Плахотнюк, ніяк не могли дійти згоди. ACUM перед виборами пообіцяв сво­їм виборцям за жодних умов не йти у коаліцію ані з проросій­ськими соціалістами, ані з ДП, якій політична сила Санду заки­дала корупцію. Чому ACUM усе-таки наважився створити уряд із ПСРМ? Проєвропейські політи­ки Молдови вважали, що голо­вне — завдати удару по корупціонеру Плахотнюку, і заради цієї шляхетної мети можна навіть із самим чортом об’єднатися, не те що зі соціалістами… До того ж дивну молдовську коаліцію підтримали впливові закордонні гравці — Росія, Євросоюз і США (їхні спецпосланці були присутні у залі парламенту Молдови під час голосування).

Із Плахотнюком начебто ро­зібралися, олігарх із Молдови виїхав (утім, свій вплив на де­путатів від ДП зберіг). А от із ре­формами, які обіцяв уряд Санду, вийшло не так гладко. Що й не дивно, враховуючи діаметраль­но протилежну орієнтацію ко­аліціянтів… Формальним при­водом для виходу соціалістів із коаліції стали урядові правки до закону «Про прокуратуру», згід­но з якими право обирати кан­дидатів на пост генпрокурора одержав би прем’єр. Соціалісти заявили, що це порушення коа­ліційних домовленостей, і вне­сли у парламент вотум недовіри уряду. Його підтримали й депу­тати від ДП, помстившись у та­кий спосіб Санду за Плахотню­ка.

Найімовірніше, через два місяці у Молдові відбудуться дострокові парламентські ви­бори. У принципі, соціалісти можуть створити коаліцію з ДП, і тоді виборів не буде. Але соці­ологи прогнозують, що ПСРМ може збільшити кількість ман­датів у парламенті, і навряд чи партія Додона відмовиться від такої можливості. На місцевих виборах, які відбулися у Мол­дові після формування уря­дової коаліції у складі ПСРМ і ACUM, проєвропейський блок показав слабкий результат, зо­крема, програв соціалістам посаду мера столиці, Кишине­ва. Схоже, виборці ACUM не подарували партії Санду не­природного «кохання» з про­російською партією Додона… На дострокових парламент­ських виборах, за прогнозами соціологів, більшість можуть вибороти ПРСМ, іще більш проросійська «Наша партія» і популістська сила «Шор», яку не можна назвати проєвропей­ською. Тож цілком можливо, що прокремлівському прези­денту Молдови Додону скла­де компанію прокремлівський прем’єр-міністр.

У Кремлі, без сумніву, зараз тішаться, адже підступний ро­сійський план із «привласнен­ня» Молдови, частиною якого було створення (за участі наїв­них «західних партнерів») дивної коаліції, увінчався успіхом. Мос­ковські куратори Додона добре знали, навіщо його партія йде у коаліцію з партією Санду…

А може, блоку ACUM варто було все-таки створити коалі­цію з формально проєвропей­ською Демократичною парті­єю Плахотнюка? Так, корупція нікуди би не ділася (зрештою, навряд чи за ті кілька місяців її значно поменшало). Зате за­раз не думали би про те, як не перетворитися на колонію Пу­тіна.

Схожі новини