Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Туск порадив Росії бути м’якшою і не залякувати своїх сусідів

  • 22.05.2015, 13:46
  • 1 016

За словами європейського політика, саме агресивна політика Кремля, попри сподівання російської влади, змушує сусідні країни шукати підтримки на Заході

Східне партнерство не направлене проти Росії, однак  Кремль повинен провадити м’якшу і привабливішу політику, щоб не відлякувати сусідні країни. Про це в кулуарах саміту Східного партнерства у Ризі заявив президент Європейської Ради Дональд Туск.

 «Східне партнерство не є конкурсом краси між ЄС та Росією, але будьмо чесними: краса має значення. Якби Росія була трохи м’якшою, привабливішою, можливо, їй не треба було б використовувати агресивну, залякувальну тактику проти своїх сусідів», - зазначив Туск.

За словами президента Європейської Ради, від прибув на саміт у Ригу з трьома основними меседжами.

По-перше, ЄС продовжує свій курс, незважаючи на залякування, агресію і навіть війну…Східні партнери можуть довіряти ЄС так, як і раніше…Я переконаний, що Східне партнерство залишається нашим основним пріоритетом… По-друге, ЄС хоче просувати стосунки з усіма нашими партнерами Східного партнерства. Це означає пристосування нашої співпраці відповідно до потреб, готовності та їхнього незалежного вибору. Ми хочемо допомогти їм трансформувати свої суспільства на благо їхніх громадян…», - зазначив Туск.

Щодо останнього пункту, політик наголосив, що сторонам Східного партнерства необхідне «стратегічне терпіння».

«Ризький саміт не має на меті оголошення гігантських кроків вперед. Наше партнерство продовжуватиметься крок за кроком, як і був створений ЄС», - резюмував він.

Нагадаємо, раніше Туск заявляв, що лише об’єднавши свої зусилля країни Заходу зможуть ефективно протистояти агресивній політиці Кремля.

Тиждень.ua  

Схожі новини