Передплата 2024 ВЗ

Меркель на зустрічі з Путіним говорила про унітарність України

  • 10.05.2015, 18:13
  • 1 374

Канцлер Німеччини заявила про необхідність сприяння територіальній цілісності України

Канцлер Німеччини Ангела Меркель на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним в Москві заявила про необхідність сприяння територіальній цілісності України.

Про це передає ТАСС.

"Добре, що ми сьогодні зустрілися в Москві, щоб обговорити наші двосторонні відносини між Росією і ЄС і, звичайно, сприяння територіальній цілісності України", - заявила вона.

Канцлер відзначила важливість рішення існуючих проблем дипломатичним шляхом.

За словами Меркель, Німеччина зі свого гіркого досвіду винесла урок: "Нам необхідно працювати, співпрацювати, у тому числі, в складних ситуаціях, в якій вона є зараз, і намагатися досягати дипломатичних рішень".

Путін, у свою чергу, висловив сподівання, що в ході сьогоднішньої зустрічі "вдасться поговорити і про двосторонні відносини, і про розвиток відносин з Євросоюзом в цілому. І звичайно - про проблеми, які зараз є найбільш гострими, у тому числі і про ситуацію в Україні".

Президент Росії також заявив, що в пакті Ріббентропа-Молотова "був сенс", а "Польща стала жертвою власної політики".

Про це він заявив на спільній прес-конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель в неділю.

За його словами, СРСР пішов на угоду з Гітлером, щоб "не допустити прямого зіткнення".

"Сенс забезпечення безпеки Радянського Союзу в цьому пакті був", - вважає Путін.

Він заявив, що до цього, після підписання Мюнхенської угоди Польща сама хотіла анексувати частину Чехії.

"Вийшло так, що після пакту Молотова-Ріббентропа і поділу Польщі вона сама стала жертвою тієї політики, яку намагалася проводити в Європі", - заявив Путін.

А сучасній Польщі та країнам Балтії, яких обурила заява глави Мінкульту Росії Мединського, який позитивно оцінив пакт Ріббентропа-Молотова, Путін порадив "не жити фобіями минулого".

Меркель же, зі свого боку заявила, що цей пакт "був підписаний на протиправній основі, але, звичайно, Другу світову війну ініціювала націонал-соціалістська Німеччина".

Як відомо, після підписання в 1939 році пакту глав МЗС СРСР і нацистської Німеччини Гітлер напав на Польщу, а Сталін окупував Прибалтику і східну Польщу.

За словами Меркель, бойовики на Донбасі не дотримуються мирних мінських домовленостей.

Про це канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила Путіну.

"Ми чекали, що після Мінська настане перемир'я у визначений час. Але бої тривали, зокрема біля Дебальцевого, яке сепаратисти потім зайняли. Немає повного припинення вогню і зараз", - сказала Меркель.

"Не можна сказати, що одна сторона на 100% виконує домовленості, а інша зовсім не виконує. Але у нас багато інформації, що з боку сепаратистів багато порушень перемир'я", - додала канцлер.

Вона зазначила, що бойовики продовжують блокувати постачання української гуманітарної допомоги та гальмують процес обміну полоненими.

"Обмін полоненими досі не завершився. Україна стверджує, що з її боку ще багато полонених", - заявила Меркель.

Укрінформ, Українська правда

Схожі новини