Передплата 2024 «Добрий господар»

У Польщі пройшли урочистості з нагоди 70-ї річниці звільнення Освенцима

  • 27.01.2015, 22:22
  • 1 702

У Освенцимі відзначили 70-річчя від дня звільнення бранців нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау. У церемонії взяли участь і президент України Петро Порошенко з дружиною.

Український глава держави приїхав до Освенцима разом з колишньою ув'язненою табору, 90-річною українкою Анастасією Гулей та солдатом, який брав участь у звільненні Освенциму, 90-річним Миколою Карпенком.

Крім того, вшанувати пам'ять закатованих жертв до Освенцима прибули три сотні вцілілих в'язнів концтабору, наймолодшим з них — трохи більше семидесяти років.

Колишні в'язні та учасники урочистих заходів поклали вінки до Стіни смерті, навпроти якої нацисти розстрілювали жертв.

Вранці у Берліні президент Німеччини закликав парламентарів пам'ятати, що усвідомлення злочину Голокосту, зокрема, пам'ять про Освенцим — обов'язкова складова ідентичності сучасних німців.

Із Берліна Йоахім Ґаук прибув до Освенцима. Тут він разом із лідерами Польщі, Литви, Франції та українським президентом бере участь у жалобній церемонії біля Воріт Смерті.

Після спільного молебеню за невинно убієнними жертвами концтабору, учасники церемонії з лампадками у руках пройдуть Шляхом смерті, яким йшли жертви нацистів в останній путь до крематорію.

Концтабір в Освенцимі діяв упродовж п'яти років. За цей час там загинули щонайменше 1 млн 200 тис. людей. Із них понад мільйон — євреї. Відтак у світовій історії концтабір став символом нацистського геноциду проти євреїв — Голокосту, внаслідок якого загинули 6 млн людей. Рівно 70 років тому Червона армія звільнила з полону в'язнів комплексу таборів Освенцим-Біркенау. Радянських солдатів там зустріли 7 тис. бранців, з них 130 дітей.

"Своєю участю у сьогоднішніх заходах хочу віддати глибоку шану і тим, хто трагічно загинув у таборі смерті Аушвіц; і тим, хто поклав край жахливим злочинам проти людства, які коїлися нацистами тут і повсюдно в Європі. Трагічних помилок минулого — не виправити. Вбитих — не воскресити. Але засвоїти уроки історії — обов’язок сучасних політиків перед теперішнім і прийдешніми поколіннями.

Закликаю весь світ не допустити повторення трагічних подій. Маємо не лише пам'ятати про безневинні жертви минулого, але й думати, як не допустити повторення трагедій, подібних Голокосту і Другій світовій війні. Єдиним фронтом протистояти новому імперському божевіллю, новим претензіям на панування в Європі.

Вічна пам'ять загиблим. Слава тим, хто звільняв континент від нацизму!", — написав Петро Порошенко у соціальній мережі Фейсбук.

Схожі новини