Передплата 2024 ВЗ

Україні необхідна додаткова допомога в $15 млрд

  • 10.12.2014, 14:45
  • 853

Міжнародний валютний фонд (МВФ) вважає, що Україні для запобігання фінансовому колапсу необхідно додатково виділити протягом кількох тижнів $15 млрд, пише Financial Times.

Ці кошти необхідні опріч відкритої Україні цього року кредитної лінії в $17 млрд, розрахованої до 2016 р.

За словами джерел газети, дефіцит у схваленій МВФ програмі виник через більше, ніж очікувалося, зниження ВВП України, а також через падіння експорту до Росії, що призвело до відпливу капіталу та зниження валютних резервів ЦБ.

За словами високопоставлених офіційних осіб, поки що пропозиція про таке значне збільшення програми здобула лише мінімальну підтримку з боку кредиторів, враховуючи повільну реалізацію Києвом економічних та адміністративних реформ у рамках погодженої з кредиторами програми.

Без додаткової допомоги Києву доведеться або радикально скорочувати бюджет або оголосити дефолт за суверенними зобов'язаннями, пише газета.

При цьому правила МВФ забороняють продовжувати реалізацію поточної програми допомоги країні-донору, якщо немає упевненості в її здатності виконувати свої фінансові зобов'язання протягом найближчих 12 місяців. Таким чином, надання Україні поточних траншей може бути заморожено, якщо не вдасться ліквідувати виявлений додатковий дефіцит коштів.

Водночас міністри фінансів країн ЄС на зустрічі у Брюсселі у вівторок обговорювали надання нового, вже третього кредиту Києву крім уже наданих EUR1,6 млрд.

За даними The Wall Street Journal, Берлін запропонував сформувати пакет допомоги на $4 млрд спільно із США. Можливо, країнам ЄС буде запропоновано надати Україні кредити на двосторонній основі.

Як пише FT, стурбованість Брюсселя щодо фінансового становища України сягнула такого рівня, що міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле телефонував міністру фінансів РФ Антону Сілуанову з проханням продовжити кредит в $3 млрд, наданий Росією Києву минулого року.

У вівторок прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав провести міжнародну донорську конференцію для України.

"Наше тактичне завдання нині — це підписання та продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Але цього не вистачає. Тому друге завдання — це міжнародна донорська конференція і затвердження плану відновлення для України", — сказав прем'єр.

Місія Міжнародного валютного фонду почала працювати в Києві у вівторок. Зокрема, переговори стосуватимуться питання скорочення державних видатків.

За підсумками переговорів може бути уточнено фінансові потреби України протягом наступного року.

Валютні резерви Нацбанку України опустилися нижче за $10 млрд минулого тижня.

Схожі новини