Передплата 2024 «Добра кухня»

Украдені з бюджету гроші російським олігархам компенсують. З бюджету...

  • 15.10.2014, 23:32
  • 1 493

Навіть Держдума РФ не прийняла скандального «закону Ротенберга» з першого разу

Російська влада у відповідь на західні санкції, покликані зупинити агресію РФ проти України, карає... росіян. Російська Дума прийняла в першому читанні закон, що має компенсувати втрати російських багатіїв і друзів Путіна. Якщо закон приймуть у цілому, то з бюджету РФ олігархам будуть компенсовувати вартість арештованого на Заході майна — або арештовувати іноземне майно, якщо західна країна зробила це щодо російського багатія. ЗМІ охрестили законопроект «законом Ротенберга» — на честь наближеного до Путіна олігарха Аркадія Ротенберга, майно якого на 40 мільйонів доларів арештували в Італії (через санкції ЄС).

Законопроект несподівано не отримав одностайного «одобрямсу» в Думі. За документ проголосували 233 депутати, проти — 202. Небачена демократія для сучасної Росії... Міністр економіки РФ Олексій Улюкаєв назвав цей законопроект непродуктивним. «Закон посилить відтік капіталу з Росії. Цей показник і без того б’є рекорди”, — заявив Улюкаєв. Обсяг чистого вивезення капіталу приватними банками і фірмами з Росії за підсумками січня-вересня 2014-го склав 85,2 мільярда доларів. Центробанк РФ на початку вересня повідомив, що відтік капіталу за підсумками 2014-го може зрости до 100 мільярдів.

«Такі люди, як Ротенберг, — близькі друзі Путіна. Західні санкції скеровані проти них. Санкції мають змусити їх вплинути на Путіна, аби той змінив свою політику. Нерухомість Ротенберга була конфіскована — чотиризірковий готель Berg Luxury в Римі, три вілли, апартаменти на Сардинії, будинок в Лаціо. Ротенберг — не поодинокий випадок. Багато впливових росіян тепер мають боятися за своє майно. Якби втрати багатіїв змусили сумніватися в курсі Путіна, то санкції мали би ефект. Але Кремль хоче компенсувати їхні втрати. Незабаром їм дадуть можливість відшкодувати збитки з російського бюджету — за рішенням російських судів. Росія ж отримує право вимагати компенсації від відповідної держави і конфіскувати її майно в Росії», — пише німецька Die Welt.

«Ми отримали класичну сцену в дусі марксистсько-ленінських агітматеріалів — капіталісти у циліндрах відбирають шматок хліба у голодних дітей. Багаті — багатіють, бідні — бідніють. У нас цинізм дійшов до символічної межі. Навіть російський парламент завив від такого нахабства. Наш принтер, що друкує з 2011-го закони, які дозволяють владі все, а громадянам нав’язують смиренність, відчайдушно закліпав лампочкою і почав жувати папір. 24 голосів у Думі забракло, аби зняти законопроект з розгляду. У фракціях, які голосували проти, кажуть, що законопроект все одно буде прийнятий, попри гру в демократію. Тож тримайте кишеню ширше, росіяни! Наші багатії розраховують на вас», — написала російська «Новая газета».

«Мене дивує, з якою швидкістю прогресує наше божевілля. Коли ми приймали «закон негідників» у грудні 2012-го (забороняє громадянам США усиновлювати російських сиріт), то ніхто не міг додуматися, що вкрадені з бюджету гроші російський бюджет буде незабаром компенсовувати олігархам. Якщо ці гроші помітять десь на Заході», — написала російський публіцист Юлія Латиніна.

«Механізм стягнення компенсацій за допомогою майна, що перебуває у власності інших держав, дуже небезпечний для Росії. Аналогічні заходи будуть поширюватися на нашу власність, а у РФ за кордоном значно більше майна, ніж у інших держав на території РФ. Звичайні люди та інтереси країни приносяться в жертву інтересам олігархів», — пояснює директор російського Інституту проблем глобалізації Михайло Делягін.

Схожі новини