Передплата 2024 ВЗ

Копач під Туска точно не копатиме...

Попри «еміграцію» до Брюсселя, екс-прем’єр Польщі збереже вплив і в новому уряді, і в своїй партії, і в країні

Новий уряд Польщі має жіноче обличчя. Разом із прем’єр-міністром Евою Копач представниць прекрасної статі в уряді аж шість. Кабінет Копач здивував оглядачів не лише “жіночністю”. Попри складну ситуацію на міжнародній арені, відбулася зміна міністра закордонних справ. Радослав Сікорський, який очолював польське МЗС сім років, буде тепер маршалком (спікером) Сейму.

На місце Сікорського прийшов ґжеґож Схетина. Цього амбійційного політика вважали колись другою людиною у правлячій “Громадянській платформі” (ГП). Схетина був главою МВС, але потім побив горщики з екс-прем’єром Дональдом Туском і надовго зник із владного Олімпу. І ось Схетина “воскрес” — уже в МЗС... Утім, якщо на новий уряд подивитися через призму наступних парламентських виборів (а вони у Польщі через рік), то “несподівані” призначення до кабінету Еви Копач виглядають цілком логічними.

Іще зовсім недавно соціологічні опитування практично не залишали “Платформі” шансів на перемогу восени 2015-го. Позиції партії Туска суттєво підкосив “касетний скандал”. ЗМІ оприлюднили записи приватної балаканини високих представників влади (зокрема, глави МЗС Сікорського) в одному з варшавських ресторанів. Політики, коли думають, що їх ніхто не чує, говорять багато зайвого... Головна опозиційна сила, партія “Право і справедливість” (ПіС), використала ці записи як привід для критики “Платформи”. І досягла успіху — симпатії більшості правих виборців перейшли до партії Ярослава Качинського... І тут відразу двоє керівників уряду, прем’єр Дональд Туск і віце-прем’єр Ельжбєта Беньковська, перейшли на роботу до ЄС. Туск очолить невдовзі Європейську Раду, а Беньковська стане комісаром ЄС із питань внутрішнього ринку. Кар’єрні успіхи Туска і Беньковської в Євросоюзі повернули симпатії поляків до “Платформи”. Соціологи зафіксували спочатку рівність позицій ГП і ПіС, а потім уже й невелику перевагу правлячої партії... Зберегти і розвинути цю перевагу, аби через рік упевнено виграти вибори, — завдання уряду Копач.

Екс-маршалка Сейму Еву Копач у “Платформі” вважають людиною Дональда Туска. Без сумніву, екс-прем’єр, попри відрядження до Брюсселя, хоче зберегти свої впливи в рідній партії... Жінка на чолі уряду, відзначають польські експерти, ускладнить життя лідеру ПіС Ярославу Качинському. У полеміці з політиками-жінками Качинський виглядає зазвичай слабко. Зокрема, реагуючи на новину про переїзд Туска й Беньковської (молодої ефектної блондинки) до Брюсселя, Качинський ляпнув приблизно таке: якщо Туск цю пані зі собою забирає, значить, вона йому там потрібна, а для чого, мовляв, усім зрозуміло...

Перевівши Сікорського до Сейму, “Платформа” вбила кількох зайців. По-перше, оскільки екс-глава МЗС уже не в уряді, виборці швидше забудуть про його роль у “касетному скандалі”. По-друге, очоливши Сейм, Сікорський залишився на провідних ролях у польській політиці. Не виключено, у наступному уряді “Платформи” Сікорському знову знайдеться висока посада... Нарешті, на посту маршалка Сейму жорсткий Сікорський зможе ефективно протистояти спробам депутатів від ПіС “мочити” уряд Копач.

Переїзд Туска до Брюсселя посилив позиції у “Платформі” президента Польщі Броніслава Коморовського. (Весняні президентські вибори Коморовський напевно виграє: ані в ПіС, ані в інших опозиційних сил немає достойних суперників. Перемога Коморовського однозначно додасть “Платформі” рейтингових балів). Начебто саме Коморовський був ініціатором повернення в уряд Схетини. Мотивація прозора: поза урядом цей сильний політик буде такою собі внутрішньою опозицією, тобто послаблятиме “Платформу”, чого у передвиборчий рік допустити не можна... Критики призначення Схетини главою МЗС закидають йому недостатню компетенцію у зовнішній політиці. Але ж, кажуть інші експерти, у Сеймі Схетина очолював комітет у міжнародних справах, тож упорається. Тим паче, що після вимушеного перебування в тіні Схетина дуже хоче показати себе на серйозній посаді...

Якою буде позиція Схетини щодо України? Російські ЗМІ вже спекулюють, що після призначення Схетини політика Польщі в українському питанні буде “стриманішою”... Натомість Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Генрик Літвін вважає, що кардинальних змін у позиції Варшави в українському питанні не буде. “Ця політика не є випадковою, ця політика не народилася вчора, — заявив Літвін. — Вона є ефектом... останніх 23 років, ефектом дуже принципової зміни підходу до закордонної політики. І навряд чи це так швидко може змінитися”. Зрештою, будь-яка гіпотетична проросійськість Схетини була би піддана суворій критиці з боку ПіС і коштувала би “Платформі” симпатій проукраїнськи налаштованих виборців...

Загалом, позитивні перспективи “Громадянської платформи” на майбутніх виборах Києву аж ніяк не зашкодять. Проукраїнські заяви політиків “Права і Справедливості” часто ефектні, але недостатньо ефективні. Качинського не вважають у Брюсселі настільки ж передбачуваним партнером, як представників “Платформи”, тож імовірне прем’єрство лідера ПіС могло би послабити позиції Польщі у ЄС.

Схожі новини