Передплата 2024 «Добра кухня»

Справу про напад банкіра Мецгера на журналістів спускають на гальмах

Особистого друга президента намагаються вивести з-під удару

Із Київської міської прокуратури до суду передано справу про напад працівників державного «Укрексімбанку» на журналістів програми «Схеми. Корупція в деталях», перешкоду їхній професійній діяльності. Зухвалою поведінкою, яка викликала величезний резонанс, банкіри «відзначилися» під час інтерв’ю у своєму офісі 4 жовтня.

Здавалося б, можна тіль­ки порадіти за таку опера­тивність наших слідчих і прокурорів — адже злочин всти­гли розслідувати менш як за 30 днів. Та ба! Виявилося, що у матеріалах справи немає двох архіважливих доказів. А саме — оригіналу відновленого відеозапису в кабінеті (уже колиш­нього) голови правління цьо­го банку Євгена Мецгера. Для потерпілих журналістів це було вкрай принципово, бо на цьому записі є сцена нападу на них. А також у справі немає оригі­налу зробленого журналістами аудіозапису подій, які відбува­лися у кабінеті банкіра. Вихо­дить, що слідство свідомо пі­діграло Мецгеру і Ко. На думку адвоката постраждалих Анато­лія Попова, відсутність у спра­ві цих ключових доказів ставить під реальну загрозу можливість довести у суді вину обвинува­чених.

Ще один «коник» від проку­рорів. У обвинувальному акті не виявилося найбільш тяжко­го звинувачення проти чоти­рьох фігурантів справи. Йдеть­ся про звинувачення за ст. 146 Кримінального кодексу («Не­законне позбавлення волі або викрадення людини»). У цьому випадку винуватців карають обмежен­ням або позбавленням волі на строк до трьох років. Як відомо, згаданих журналістів протягом кількох годин незаконно утри­мували у приміщенні банку.

Усе це може свідчити, що екскерівника «Укрексімбан­ку» Євгена Мецгера (земляка і близького друга президен­та) намагаються всіляко вря­тувати від кримінальної від­повідальності, вивести з-під удару. У цьому перекона­на і Наталя Седлецька, ре­дакторка та ведуча програ­ми телевізійних розслідувань «Схеми. Корупція в деталях», спільного телепроєкту україн­ської служби Радіо Свобода та UA: Перший. Ось як Седлець­ка прокоментувала «вихоло­щену» перед передачею у суд справу по напад на своїх ко­лег: «Мабуть, це таке своєрід­не привітання Офісу генпро­курора із Міжнародним днем припинення безкарності за злочини проти журналістів».

Тим часом у столичній про­куратурі звинувачення на свою адресу відкидають. Кажуть, що самі потерпілі не надали їм зга­дані оригінали записів…

Читайте також: Чи розкаже тепер Таран правду про «вагнергейт»?

Схожі новини