Передплата 2024 «Добра кухня»

Шубка, футболіст і розплідниця равликів...

Хто балотується до Верховної Ради у львівських округах?

Ще один етап виборчої кампанії позаду: 25 червня ЦВК завершила роздачу кандидатських посвідчень. Чиї прізвища побачать у «мажоритарних» бюлетенях виборці Львова та Львівщини? «ВЗ» пропонує читачам добірку найцікавішого про тих, хто боротиметься за руку і серце електорату у 12 тутешніх округах. Перша серія — про кандидатів по львівській мажоритарці.

Округ № 115 (Сихівський р-н, частина Личаківського р-ну Львова)

Минулих парламентських виборів на цьому окрузі підфартило Дмитру Добродомову. Його прізвище буде у бюлетені і 21 липня. Тільки не серед мажоритарників, а під другим номером у списку «Громадянської позиції», в який «вклалися» кілька партій. Охочі ж отримати мандат в «окрузі Добродомова» у чергу вишикувалися. Вирішив нагадати про себе Сихову і Личакову нардеп Михайло Хміль. 2012 року він отримав мандат саме у цьому окрузі — як узгоджений кандидат від об’єднаної опозиції (2014-го пройшов до Верховної Ради вже за списком «Народного фронту»).

«Об'єднаним» висуванцем на тих виборах був і тодішній «свободівець» Юрій Михальчишин. Переміг у 118-му окрузі, а тепер у 115-й подався. Давно розійшовшись зі «Свободою» (поглядами на лінію партії із керівництвом не зійшлися), нині Михальчишин самовисуванцем балотується.

Стало затісно у своєму кріслі міському голові Винник, колишньому секретарю Львівської міської ради Володимиру Квурту. В очікуванні місцевих виборів 2020-го (Квурта називають одним із головних претендентів на ключі від Львівської ратуші) він вирішив розім’ятися у парламентській гонці. Замінити «корочку» помічника нардепа (представниці «УДАРної» групи у фракції «БПП» Оксани Юринець, яка теж балотується, — у раніше переможному для себе 117-му окрузі Львова) на депутатське посвідчення винниківський мер навряд чи сподівається. А ось для розкрутки перед «львівськими» виборами хід — що треба.

«Самопоміч» відрядила в округ Андрія Москаленка, який є заступником мера Львова з питань розвитку. Партія Святослава Вакарчука «ГОЛОСитиме» у 115-му за активістку, співзасновницю громадської організації «Кращий Сихів» Наталію Піпу. Донедавна Піпа носила членський квиток Української галицької партії. Як і чимало інших висуванців «Голосу» по мажоритарці у Львові та області. У заявках до ЦВК усі вони значаться як безпартійні: від членства в УГП довелося відмовитися, оскільки, за законом, в окрузі не можна балотуватися від однієї політичної сили, маючи партквиток іншої.

Нарешті стало зрозуміло, що за загадкові білборди із написом «Буде ШУБКА» зазеленіли на львівських вулицях. Ні, це реклама не бутику хутра, а кандидатки у депутати від «Слуги народу» Катерини Шубки. У досьє на офіційній сторінці партії вказано, що вона — партнер в адвокатському об’єднанні, за сумісництвом — заступник голови правління ПАТ «Львівський завод штучних алмазів і алмазного інструменту». Про будівельну корпорацію «РІЕЛ», юристкою в якій працює Шубка, — жодної згадки. А це якраз найцікавіший пункт у послужному списку кандидатки. І примітний він тим, що у сусідньому, 117-му окрузі від «Слуги народу» балотується президент згаданої корпорації Ростислав Мельник (про нього — далі). І це далеко неповний список представників будівельного бізнесу під «Зе!брендом» в округах Львова і Львівщини. Схоже, у «Слузі народу» львівських кандидатів «пакували» за принципом: «Виборцю все одно (важить „Зе!лейба“, а не прізвище під нею), а нам — приємно» (читайте — вигідно?).

Від «Батьківщини» тут балотується Богдан Рабешко. Він є власником приватної друкарні. А, крім того, очолює ГО «Спілка власників житла» у Львівській області.

Округ № 116 (Залізничний р-н, частина Шевченківського р-ну Львова)

Якби не дата, виборці у цьому окрузі могли б подумати, що їм бюлетені п’ятирічної давності підсунули. Тут усе ті ж дві Ірини — Подоляк і Фаріон. Плюс — той самий Валерій Веремчук, який, за результатами тодішніх виборів, «вклинився» між цих двох пань, вимушено пропустивши Подоляк уперед (їй і дістався мандат) та залишивши позаду, на третій сходинці, Фаріон (була переможницею у цьому окрузі на виборах 2012-го). Хоча ні: Подоляк і Фаріон — ті ж, з партквитками «Самопомочі» і «Свободи», а Веремчук — вже під іншою лейбою. З ляшковських вил (2014-го балотувався від Радикальної партії) переорієнтувався на «Громадянську позицію». Точніше — йде від партії Гриценка, але за мажоритарною квотою «Народного контролю» (партія Добродомова — серед гравців створеної під вибори «гриценківської збірної»), фракцію якого очолює у Львівській міській раді. На вулицях Львова білборди Веремчука з’явилися ще задовго до його реєстрації у ЦВК (попри те, що виборча агітація дозволена лише після реєстрації). Прізвищем кандидата «забомбили» не лише рекламні площі, а й паркани.

Про свої львівські корені згадав нардеп-телеведучий Микола Княжицький, який на минулих парламентських виборах отримав мандат за списком «Народного фронту». У далекому 2002-му Княжицький (на той час — член Нацради з питань телебачення і радіомовлення) вже тягався за руку і серце «залізничного» електорату (тоді це був округ № 117). Але мандат дістався не йому, а «нашоукраїнцю» Павлові Качуру.

Якщо у Катерини Шубки білборди стилізовані під «Зе!лейбу», то у вже згадуваного Ростислава Мельника виборча реклама зі серії «Досить лозунгів» — без жодного натяку на «слугонародний» стиль (наразі?). Зрештою, для пересічного виборця що Шубка, що Мельник — невпізнавані персонажі. А ось для вужчого кола президент «РІЕЛ» відомий за скандальними перипетіями з будинком композитора Ярославенка у Львові. Історія почалася 2008 року, коли забудовник викупив ділянку і після знесення пам’ятної будівлі вирішив звести на її місці висотку.

Від «Голосу» в окрузі «прописали» Марту Романяк, яка працює начальником управління інформаційних технологій, департаменту розвитку Львівської міськради. На місцевих виборах 2015-го балотувалася до ЛМР від «Громадянської позиції».

Самовисуванцем ідуть депутат міськради (фракція «УКРОП») Ігор Зінкевич, більш відомий як засновник і координатор спільноти «Варта-1», та селищний голова Брюхович Володимир Доманський. «Батьківщину» в окрузі представлятиме очільниця Львівського міського осередку партії Наталія Тимчій.

Округ № 117 (Галицький, Франківський р-ни, частина Шевченківського р-ну Львова)

«Нормальна баба» («марка» з рекламного ролика надовго причепилася) Оксана Юринець і цього разу балотується. На минулих виборах фартовою для неї стала парасолька «БПП» з «УДАРним» відтінком. На цих Юринець вже без жодної партійної прив’язки значиться — самовисуванка.

З перервою на дві каденції мріє продовжити свою парламентську 20-річку нардеп п’ятьох скликань Тарас Стецьків. На виборах 2002-го він уже балотувався у цій виборчій «місцині» (тоді межі округу були дещо іншими, і номер не 117-й, а 118-й) від «Нашої України». І переміг. Нині Стецьків — висуванець від «Громадянської позиції». У списку цієї ж партії (під сьомим номером) безуспішно балотувався на минулих парламентських виборах.

«Самопоміч» відрядила на округ Андрія Шевціва, керманича місцевого осередку партії, депутата міськради і радника міського голови. У «Голосі» на роль «нового обличчя» призначили відомого бізнесмена Ярослава Рущишина. Він — гендиректор Акціонерного товариства «Троттола» (мережа швейних фабрик), співзасновник та член наглядової ради Львівської бізнес-школи Українського католицького університету. Рущишин вже був депутатом, але не Верховної, а Львівської обласної ради.

Від «Слуги народу» у 117-й делегували 24-річного Романа Фединяка. На президентських виборах він був довіреною особою Володимира Зеленського у сусідньому, 118-му окрузі. Інформації про цього кандидата небагато. За фахом — історик. А заробляє, судячи з мінідосьє на сайті «СН», підприємницькою діяльністю у галузі «юридичного аудиту первинної нерухомості та аналізу ринку інвестиційних пропозицій».

Від «Батьківщини» йде Назар Шмігель — керівник приватної будівельної компанії.

Спробувати сили вирішила письменниця, педагог, громадський діяч Лариса Ніцой, яка відома своєю радикальною позицією щодо захисту української мови.

Також у цьому окрузі балотується громадський активіст, голова проводу ГО «Ідея нації» Остап Стахів.

Округ № 118 (частина Личаківського, частина Шевченківського р-нів Львова, Пустомитівський район)

Найпублічніший із львівських «Зе!кандидатів» — саме у цьому окрузі, який від виборів до виборів леліє старший із братів Дубневичів — Богдан. Проти нього на турботливо «причесане» виборче поле вийде футболіст «Карпат», ексгравець Національної збірної України Артем Федецький.

Від партії Вакарчука зГОЛОСилася потягатися з Дубневичем Галина Васильченко, яка донедавна очолювала Львівський осередок вже згадуваної Української галицької партії.

«Громадянську позицію» у 118-му представлятиме депутатка Львівської обласної ради Уляна Дорош. Вона — дружина Героя АТО Тараса Дороша, який загинув на Луганщині у січні 2015-го.

«Самопоміч» відрядила в «округ Дубневича» депутата міськради Тараса Кльофу (полковник медичної служби, заступник начальника військово-медичного клінічного центру Західного регіону).

Чимось новеньким вирішила урізноманітнити своє життя фермер зі Солонки Ірина Юськевич. А що: равликове господарство у неї вже є, а під парламентським куполом стільки гурманів, що можна ще й на екслюзивних рецептах приготування «равличатинки» непоганий бізнес робити.

(Продовження — у наступному тижневику «ВЗ»).