Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У туристичному Львові стартував сервіс замовлення поїздок Bolt: дешевше, якісне і машину подають швидко

Напередодні старту туристичного сезону компанія Bolt (відома як Taxify — провідна європейська платформа для замовлення поїздок через програму для телефону) запустила у Львові свій сервіс для замовлення поїздок.

Мешканці та гості міста зможуть їздити вже з 14 березня 2019 року. Львів став першим містом Західної України, де запрацював Bolt. З нагоди запуску новинки на львівських клієнтів очікує сюрприз від компанії — до 50% знижки на поїздки. У компанії запевняють, що приємні бонуси на цьому не фінішують. Навіть після того, як сервіс приживеться і отримає популярність у місті Лева, поїздки Bolt будуть значно дешевшими, ніж в інших фірм на ринку перевезень пасажирів по місту. Про це повідомив «ВЗ» регіональний менеджер Bolt в Україні Тарас Потічний.

Платформа Bolt працює у «гаджеті». Потрібно завантажити на своєму мобільному телефоні програму Bolt (зареєструвати у програмі номер мобільного телефону та електронну пошту). Завдяки програмі можна не лише легко і швидко робити замовлення машини, а й писати відгуки про подорож, авто, водія, сервіс, ставити оцінки, відстежувати рейтинги водіїв та машин… У програмі Bolt передбачена оплата за послуги — або готівка, або банківською карткою. Ще одна важлива зручність для пасажира — потрібно вказувати лише адресу поїздки, а місце знаходження клієнта програма визначає автоматично.

«Bolt — європейський сервіс, який дає змогу водіям і пасажирам отримувати більше: перші — більший заробіток, другі — дешевші поїздки на таксі, — наголошує Тарас Потічний. — Будемо давати водіям бонуси за те, що працюватимуть у нас і за брендування своїх автівок, клієнтам — знижки. При цьому буде передбачена компенсація, аби заробіток водія не постраждав. Однією з ключових відмінностей Bolt від конкурентів — краще ставлення до водіїв. Віримо, що це позначиться безпосередньо на якості послуг, що їх отримують пасажири. Кияни та харків’яни вже мають можливість оцінити підхід до роботи Bolt. Тепер настала черга львів’ян. Будемо працювати за найнижчими тарифами на поїздки на ринку. У годину пік тарифи будуть трохи вищими, це ринкові умови попиту-пропозиції. Ключові переваги Bolt — хороші машини, висока якість, безпека поїздок». Щодо тарифів: для категорії Bolt — подача 21 грн, 1 км — 5 грн, хвилина — 1.2 грн/хв, тариф — 35 грн, поїздки понад 10 км — 9 грн/км. Для категорії Comfort — подача 28 грн, 1 км — 5.3 грн., хвилина — 1.35 грн/хв. тариф 50 грн, поїздки понад 10 км — 11 грн / км.

У Львові працюватимуть тисячі автівок Bolt. В Україні це сотні тисяч авто. Нагадаємо, торік Bolt стартував зі столиці України — Києва, згодом відкрився у Харкові. У планах — до кінця року запустити цей сервіс у інших містах України, серед яких — Дніпро, Одеса.

«У нас працюють водії з власними машинами, також співпрацюємо з автопарками, — відзначає пан Тарас. — Не беремо на роботу вітчизняні автівки. Вітаємо електрокари (вони працюють з Bolt в інших містах України). Працюємо за системою рейтингу авто. Після кожної поїздки клієнт залишає відгук, оцінку. Якщо бачимо, що у водія не працює пасок безпеки чи він порушив правила дорожнього руху (в нього знизився рейтинг), його аккаунт в програмі Bolt буде заблоковано. Відтак цей водій не зможе більше співпрацювати з нами. Рейтинг і є запорукою якості Bolt, бо клієнти самі допомагають їздити лише на якісних авто».

Журналіст «ВЗ» принагідно уточнила у представника Bolt, за скільки часу буде подано авто, бо є гіркий досвід співпраці з іншими службами таксі. Коли після виклику таксі телефоном приходить смс-повідомлення — «у районі немає вільних машин» або «машину буде подано за півгодини»… «Подача автомобіля — важливий критерій сервісу. Після кількох місяців запуску сервісу, авто буде подано за менше п’ять хвилин», — пояснив Тарас Потічний.

Сервіс Bolt розростається світом швидкими темпами. Лише за минулий рік кількість поїздок Bolt зросла у десять разів. Ключова мета Bolt — полегшити пересування містом, зробити цей процес швидким та надійним.

З досьє «ВЗ»

Компанію Bolt заснував у 2013 році Маркус Вілліг (на той час йому було лише 19 років). Маркус потрапив у рейтинг Forbes Європа «30 до 30», як наймолодший СЕО і засновник мільярдної компанії у Європі. Bolt стала платформою для організації поїздок з найбільшою швидкістю зростання у Європі та Африці. Bolt має 25 мільйонів клієнтів у понад 30 країнах світу.