Передплата 2024 «Добрий господар»

Главою УПЦ МП став колишній будівельник

Та чи стане він на шлях будівництва єдиної Помісної православної церкви в Україні, якщо є прихильником «русского мира»?

Більш як дев’ятимільйонна громада православних українців, які підпорядковуються Московському патріархату, отримала нового свого керманича. У середу, 13 серпня, на Архієрейському Соборі єпископів УПЦ МП, ним у ході таємного голосування став 69-річний Mитрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій (у миру — Орест Володимирович Березовський). Вибори відбувалися у два етапи. Згідно з регламентом на початках визначали трьох найбільш рейтингових кандидатів. Їхні прізвища заносили у бюлетень для остаточного голосування. У першому турі 36 делегатів Собору віддали перевагу Митрополиту Онуфрію, 24 були на боці Митрополита Бориспільського і Броварського Антонія, 9 голосів отримав Митрополит Вінницький і Барський Симеон. У другому турі 48 єпископів висловилися за те, щоб главою УПЦ МП став Митрополит Онуфрій. Рішення Собору повинен завізувати патріарх Московський і всієї Русі Кирило, але з цим, зважаючи на їхні попередні приязні стосунки, думається, проблем не буде. У найближчу неділю, 17 серпня, у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбудеться інтронізація нового предстоятеля. На думку релігієзнавців, вибір Собору свідчить, що до керма УПЦ МП прийшов консерватор, представник промосковського крила у середовищі вищого духовенства цієї конфесії. Відтак плани об’єднання українського православ’я в єдину Помісну церкву відкладаються на невизначений час.

За кілька годин до початку виборів у Лаврі до їх учасників звернулися керівники України. У своєму посланні президент Петро Порошенко (до речі, парафіянин УПЦ МП) зазначив, що на архієреїв покладається особлива відповідальність — “із сумлінням визначити найдостойнішого архієрея для давньої Київської кафедри, який гідно продовжить праведні труди новопреставленого Блаженнійшого Митрополита Володимира”. Глава держави наголосив на консолідуючій ролі Церкви у суспільстві. Своєю чергою, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що “громадськість очікує від своїх церковних поводирів жертовності та моральної досконалості, патріотизму, виважених, але рішучих дій заради згуртування суспільства, звільнення наших земель від окупантів і повернення українців до мирної творчої праці”.

Того дня була ще одна настанова. У сороковини смерті попереднього глави УПЦ МП Митрополита Володимира, було оприлюднено його духовний заповіт. Блаженнійший називав критерії, за якими слід обирати його наступника. “У суспільстві, де більшість становлять бідні, ієрарх не повинен любити багатство чи хизуватися своєю високою посадою, — писав покійний Митрополит Володимир. — Якщо у Церкві, так само, як і в мирському житті, влада належатиме багатим, вона нічим не відрізнятиметься від світу сього... Кандидат у предстоятелі повинен постійно уникати політики. Адже якщо на чолі Церкви стане людина, душа якої занапащена політичними пристрастями, то, замість того, щоб сіяти у народі зерна віри, такий горе-ієрарх сіятиме пристрасті, якими сповнена його душа”. А ще покійний Митрополит заповідав, що предстоятель УПЦ МП повинен “із середини знати і відчувати культуру і традиції народу”, ця людина “не може бути безвідповідальною і владолюбною”.

Чи відповідає цим критеріям новообраний глава Української православної церкви Московського патріархату? На відміну від деяких своїх колег, до багатства він начебто не ласий, сповідує чернечий спосіб життя. Але політики не уникає. Є прихильником ідеї “русского мира”. Заявляв, що українці і росіяни — один народ. Виступав проти євроінтеграції України. Терористів на сході називав “ополченцями”. З його рук недавно отримав високу церковну нагороду священик Дмитро Сидор, відомий своїми... сепаратистськими заявами. З уст Митрополита Онуфрія ми жодного разу не чули осуду душпастирів УПЦ МП, які підтримують бойовиків на Донбасі, а нерідко і самі беруть до рук зброю, стріляють в учасників антитерористичної операції...

Довідка «ВЗ»

Новообраний глава Української православної церкви Московського патріархату Митрополит Онуфрій народився 5 листопада 1944 року в селі Коритному Вашковецького (нині — Вижницького) району Чернівецької області у родині священика. Після закінчення середньої школи навчався у Чернівецькому технічному училищі, працював у будівельних організаціях. У 1966-му вступив на загальнотехнічний факультет Чернівецького університету. Перервав навчання там і був зарахований на другий курс Московської духовної семінарії, яку закінчив у 1972 році. У 1984 році призначений настоятелем Спасо-Преображенського храму Афонського представництва в селі Лукино (станція «Передєлкіно» Московської області). З 28 червня 1985 року — благочинний Московської Троїце-Сергієвої Лаври. У 1988 році закінчив Московську духовну академію, здобув звання кандидата богослов’я. Цього ж року був призначений намісником Свято-Успенської Почаївської Лаври. У 1990 році став єпископом Чернівецьким і Буковинським. Через чотири роки возведений у сан архієпископа, у 2000-му — став Митрополитом. Рішенням Священного Синоду УПЦ від

24 лютого 2014 року обраний Місцеблюстителем Київської митрополичої кафедри.

Коментар для «ВЗ»

Андрій ЮРАШ,

кандидат політичних наук, релігієзнавець

Наслідків цього вибору Собору може бути два. В УПЦ буде спроба законсервувати теперішній її стан, ситуацію невизначеності і підпорядкованості Москві. З іншого боку, це стимулюватиме до активніших дій інші православні церкви, які не побачать з боку УПЦ МП лідера, що буде готовий до реальних змін, до реальної переконфігурації у напрямі поглиблення “помісної” свідомості. Цей вибір посилить прагнення окремих груп в середині УПЦ до пошуку радикальних щляхів розвитку, знаходження нової, більш проукраїнської ідентичності, яка відповідала б панівним настроям у суспільстві.

Думаю, логіка обрання нового глави УПЦ МП полягає в тому, що більшість ієрархів сподіваються, що Митрополит Онуфрій у своєму поважному віці буде, умовно кажучи, перехідною фігурою, яка не довго перебуватиме на престолі. А за цей час кожна з груп (промосковська і проукраїнська) сподіваються укріпитися, щоб згодом реалізувати свої цілі.

Схожі новини