Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сьогодні була війна

Вторгнення російських військ в Україну «призначили» на 15 липня

Чим тугіше затягується зашморг АТО на терористичному перешийку, тим частіше інформаційний простір здригає слово «війна». Путін, мовляв, не змириться з ситуацією і готовий задіяти проти України регулярні війська. А це вже не гібридна, а справжня «воєнна війна». В Інтернеті вже й на дати гадають, коли вона розпочнеться. Найближчі календарні прогнози випадають на... сьогодні, 15 липня.

Поки одні закликали не роздувати паніку і не піддаватися на провокації (мовляв, страшилки про реальну війну — черговий інформаційний коток з Кремля, аби змусити Украї­ну зговірливішою бути), інші з жахом чекали нинішнього дня. З таким же жахом, як пережили день вчорашній, а потім хрестилися, що Путін, мабуть, передумав підганяти початок війни під День взяття Бастилії (14 липня). Найзабобонніші навіть нову народну прик­мету вивели: вождь не у Кремлі — чекай лиха. «Коли Росія напала на Грузію, Путін був далеко — на Олімпійських іграх у Пекіні. Коли Росія затіяла авантюру з Тузлою, Путін був далеко — у Південно-Східній Азії, на якомусь саміті. Зараз Путін — теж далеко, у Бразилії. Чи не тому Порошенко відмовився туди летіти?» — не без іронії підмітив колишній міністр оборони Євген Марчук.

А ось з вуст очільника МВС Арсена Авакова відповідь на запитання про можливе вторгнення Росії в Україну прозвучала без нотки скепсису. «Збройні сили України, силовики, Національна гвардія готові до радикальних дій Росії. Ми вже з цим давно живемо», — заявив міністр у недільному телеефірі.

Гра на публіку це чи щось серйозніше, але кремлівський оскал виглядає дедалі загрозливіше. Стягування військ і техніки до кордонів з Україною ми вже проходили. Десантами російських найманців, яких продовжують закидати на Донбас, теж нікого не здивуєш. Насторожує інше: у прокремлівській риториці заяви про воєнні дії проти України звучать вже відкрито, без камуфляжу. Віце-спікер Ради Федерації Євген Бушмін публічно закликав зав­дати по українській території точкових ударів. У відповідь, мовляв, на обстріл українськими військовими прикордонних областей Росії. А про те, що у ролі українських військових — конт­рольовані Кремлем бойовики, які для потрібної Росії картинки гатять то по житлових районах у зоні АТО, то у бік російського кордону, Бушмін, звісно ж, «не знає». Усе це, мовляв, «наглая ложь бандеровской пропаганды»...

Пока «хунта брешет», його «высокочестнейшество» Путін перекидає на Донбас правдиву російську техніку й озброєння, а на додачу — ще й правдивих російських військових. Ось тільки якою «липою» прикрити їхню появу на українській території, у Кремлі ще думають. «До Ростовської області прибувають розвідувально-диверсійні групи штатних бригад спецназу російського ГРУ. За нашими даними, командири підрозділів зорієнтовані на їхнє введення в Україну 15 липня», — заявив військовий експерт, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. Каже, варіантів два: або російський спецназівський десант замаскують під миротворчий контингент, або ж закамуфлюють під «невпізнаних зелених чоловічків», як це було у Криму. Якщо ж «зелений» потрапить у полон, погони з нього заднім числом знімуть. Для конспірації: мовляв, «визволяти Донбас» пішов сам (як рядовий громадянин), а не тому, що «Родина послала» (як військового).

«Після втечі бойовиків зі Слов’янська, Краматорська й інших населених пунктів їхні сили виявилися серйозно деморалізованими, що змусило російське керівництво різко змінювати формат агресії проти України, — зауважив Дмитро Тимчук. — Продовжується активне перекидання найманців і важкого озброєння через кордон з російської території. Відмінною рисою нинішніх поставок є те, що техніка укомплектована штатними екіпажами і бойовими розрахунками з числа російських військовослужбовців. Раніше екіпажі комплектувалися російськими найманцями, які мали досвід експлуатації подібної техніки й озброєння, але які на момент вербування були військовослужбовцями запасу (частково комплектація відбувалася з місцевих жителів, бойовиків, які мають необхідні військові спеціальності). Таким чином, йдеться про повноцінне російське військове вторгнення на Донбас».

Підтвердженням цього, каже експерт, є і «планові» обстріли терористами прикордонних територій РФ. Таким чином для Кремля створюють виправдальну картинку «для пом’якшення міжнародної реакції на російське вторгнення». Невинуваті, мовляв, — Україна сама на нас зі зброєю пішла...

«Події останніх днів свідчать, що Росія взяла курс на ескалацію конфлікту на Донбасі», — заявив у понеділок речник Інформаційного центру Раднацбезу Андрій Лисенко. РФ продовжує стягувати війська і техніку до кордону з Україною (за минулу добу спостерігалися переміщення на підходах до Луганщини і Сумщини). Бойовики дислокують бронетехніку й озброєння, обстрілюючи прикордонні підрозділи. «По кілька разів щодня здійснюються спроби прориву колон техніки та найманців з території Росії за підтримки російських прикордонників (дійшло до того, що російські митники, не крию­чись, виставляють у соцмережах фото переправки цього «експорту» в Україну. — «ВЗ»). Зафіксовані також обстріли українських військових з території РФ», — каже Андрій Лисенко. Розмови ж про «чорну дату», на яку війну «напророкували», він прокоментував журналістам так: «У нас наразі немає чіткої інформації про те, що саме 15 липня почнеться те, про що ви спитали (відкрите вторгнення Росії в Україну. — «ВЗ»).

У Кремлі від вторгнення в Україну, звісно ж, віднікуються. «Нісенітниця», — прокоментував чутки про «ударну» операцію речник Путіна Дмитро Пєсков.

А ось інформація про те, що за підтримки «північного сусіда» терористи на Донбасі взялися свій військово-оборонний комплекс створювати, виглядає дуже навіть правдоподібно. Ось що написав про це на своїй сторінці у Facebook луганський активіст, співголова організації «Права справа» Дмитро Снєгирьов: «Терористи планують запустити виробництво на Луганському патронному заводі. Незважаючи на те, що працівники і керівництво заводу перебувають у вимушеній відпустці, бойовики вирішили цю проблему шляхом залучення фахівців з Російської Федерації, зокрема з міста Барнаула. За інформацією джерел, бойовики запросили шістьох фахівців, які мають досвід у цій галузі. З Росії також завезені і всі комплектуючі. Стало відомо, що на підприємстві планують розмістити замовлення на три місяці вперед. Також з Росії запрошені фахівці з ремонту важкої бронетехніки на заводі «Жовтнева революція» у Луганську (власник заводу — росіянин). Для цього виробництва вже підготовлено чотири цехи. Зараз на заводі вже здійснюється бронювання транспорту, який перевозить терористів, — «Уралів» і «КамАЗів». Листи металу доставляють з Алчевського меткомбінату, власником якого також є росіянин».

Що з конвеєра Луганської «патронки» хоча б десяток набоїв зійде — не факт. Головне, створювати видимість робочого підприємства. Аби було чим «крити» запитання, звідки у бойовиків набої, якщо не з Росії. За такою схемою Луганський патронний можуть «зробити» заводом широкого профілю, який не лише набої «вироблятиме», а й танки, ракети і винищувачі. Щоб терористи голови не ламали, вигадуючи, звідки у них ракетний комплекс чи військовий літак. Звідки, звідки — з Луганського патронного, Made in ДНР (ЛНР). А Раша, мовляв, «твоя моя не помогайт».

Схожі новини