Передплата 2024 «Добра кухня»

А може, Медведчука — одразу у президенти Новоросії?

Путінського кума вже у губернатори Донбасу сватають

Поява керманича «НеУкраїнського вибору» Віктора Медведчука за столом переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі для багатьох стала шоком. Якщо, мовляв, кум Путіна і може щось доброго порадити, то доброго хіба для Путіна, а не для України. Та не встигли відшуміти емоції щодо медведчуківського дебюту у ролі «голуба миру», як битою на голови чергова новина про Медведчука звалилася. Ще сенсаційніша. Тепер на Медведчука губернаторське крісло приміряють: якщо не всія Донбасу, то принаймні — Донецької області.

Інформаційною закваскою для теми про медведчуківське губернаторство став блог гендиректора групи «1+1 медіа» Олександра Ткаченка. Розмірковуючи про статус путінського кума у переговорному процесі, він підкинув ідею легалізувати роль Медведчука. «З одного боку, запропонувати лідерам ДНР і ЛНР обрати його керівником свого об’єднаного утворення, замість дискредитованого Царьова, з яким ніхто переговори не вестиме, — деталізував план легалізації Ткаченко. — З іншого боку — призначити Медведчука губернатором одразу двох областей, Донецької і Луганської (за сумісництвом). Це точно переведе процес в об’єднавче русло у рамках українського законодавства. А також надасть Віктору Володимировичу легального і зрозумілого статусу. Але найголовніше — зробить його публічним і відповідальним за результат політиком. У такому разі Віктор Медведчук зможе вести переговори і з Україною, і з Росією, зможе продемонструвати всі свої здібності. У гіршому разі, якщо вожді ДНР і ЛНР між собою не домовляться, у статусі губернатора Донбасу Медведчук має можливість виступати як рівноправний учасник переговорного процесу та допомогти і Путіну, й Україні, і всьому цивілізованому світу зітхнути спокійно і припинити кровопролиття».

Є з чим посперечатися (особ­ливо про чудесне перетворення Медведчука з путінського Санчо Панси на доблесного лицаря, рятівника Донбасу). Але зараз — не про це. Не встигла клавіатура під пальцями блогера Ткаченка вистигнути, як операція «Легалізація» отримала продовження. Про нього гендиректор «1+1 медіа» повідав на своїй сторінці у Facebook: «Телефонує мені губернатор Дніпропетровщини з претензією — мовляв, це я у нього вкрав ідею призначення Медведчука губернатором Донбасу. «Я не просто за призначення Медведчука губернатором Донецької і Луганської областей, — каже Ігор Коломойський, — я агресивно за це виступаю. І якщо вожді сепаратистів не погодяться з його кандидатурою, це означатиме, що вони послали на х... кума Путіна». Далі губернатор Дніпропетровщини у властивій йому невимушеній манері пояснив, що вже точно Медведчук «гудіти» за прикладом Ахметова не буде. За його словами, Медведчук на сьогодні — останній шанс встановити мир на Донбасі, оскільки з альтернатив залишається лише одна — війна».

То ось який він — спаситель Донбасу й України! Для правдоподібності картинки залишилося тільки картонний німб на голову Медведчукові вчепити. І можна ікони малювати: святий Віктор-змієборець встромляє списа у гадину. Тільки важко собі уявити, що в гада — голова Путіна. Кремлівському змієві Медведчук не ворог. Він йому — кум.

То про який мир на Донбасі у виконанні Медведчука може йтися? Мир, за якого схід України де-юре залишатиметься частиною Украї­ни, а де-факто буде російською губернією з Медведчуком-губернатором? Мир, за якого Донбас залишатиметься дійною ресурсною коровою, тільки з іншими доярками (замість ахметових і єфремових — медведчуки з кремлівськими «фермерами»). Мир, за завісою якого Донбас хочуть під путінського кума «нагнути», щоб той стараннями донбаського електорату і сам у великій політиці воскрес, і путінських «п’ятолизів» у Верховну Раду протягнув? Це такий мир пропонують українцям, лякаючи війною? А чи спитали «горе-миротворці», чи хоче такого миру той же Донбас, чи за такий мир поклали свої голови хлопці з «небесного батальйону»? Чи такий мир гарантує Україні цілісність і неповернення до кровопролиття?

Схоже, від ідеї Коломойського навіть у його соратників очі на лоба полізли. Ось що написав на своїй сторінці у Facebook заступник губернатора Борис Філатов: «Коли прочитав статус Саші Ткаченка (про розмову з Коломойським. — «ВЗ»), не повірив своїм очам. Перетелефонував. Так, ця розмова справді була. Не коментую міркування свого керівника. Це не в моїх правилах. Але розмова була». А може, у філатовських словах і прихована розгадка, з якого переляку Медведчука у губернатори Донбасу просувають? Може, це — лише страшилка, під яку намагаються пропхати чергове скандальне призначення — наступника Тарути? Мовляв, якою б одіозною не була пропозиція — ковтайте, все ж краще, ніж Медведчук...

Так і проситься сказати: «Тіпун Коломойському на язик». Та коби лише він пропозиціями про губернаторство Медведчука розкидався. З такими ідеями й у Москві носяться. Як повідомило видання «Дзеркало тижня», посилаючись на власні джерела, крісло очільника Донеччини для свого кума Путін розглядає як механізм повернення Медведчука в українську політику. «У подальшому, очоливши Донецьку ОДА, Медведчук повинен буде використовувати отримані плюси — ресурси найнаселеніших регіонів — для підтримки його політсили на майбутніх парламентських виборах. Очікується, що питання про губернаторство Медведчука буде поставлено (якщо вже не поставлено) у конфіденційних переговорах Путіна і Порошенка», — пише «ДТ». Як повідомило джерело газети, за компанію з Медведчуком у губернаторське крісло (в Луганську ОДА) планують підсадити і ще одного «голуба миру» — Нестора Шуфрича.

Євген МАГДА, політолог

Думаю, губернаторство Медведчука — це ПРИВАТна політична ініціатива Коломойського, який веде свою політичну гру і намагається підкреслити свій потенціал як гравця. Медведчук — губернатор Донбасу? Звучить приблизно так само, як «Коломойський збирається балотуватися у мери Коломиї». На Банковій розуміють, що указ про призначення Медведчука створить серйозні проблеми для Порошенка.

Схожі новини