Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Порошенко починає мирний план

Але спочатку треба на замок закрити кордон з Росією

До кінця поточного тижня українська влада сподівається остаточно відновити контроль над кордоном з Росією і перекрити канали проникнення звідти диверсантів і зброї. Про це у понеділок, 16 червня, під час засідання Ради національної безпеки і оборони повідомив президент Петро Порошенко. За його словами, як тільки кордон опиниться на надійному замку, буде запроваджено нетривалу паузу у проведенні антитерористичної операції. Припинення вогню з боку українських військових стане початком озвученого раніше мирного плану Порошенка з врегулювання масштабного конфлікту на сході.

Глава держави вважає цей крок жестом доброї волі, а не проявом слабкості. Він дав чітко зрозуміти противникам української державності, що бойові дії призупинять для того, аби дати можливість терористам та сепаратистам (якщо у них буде таке бажання) скласти зброю і здатися. В іншому випадку пощади їм не буде. “Нам не потрібні переговори заради переговорів», — підкреслив Порошенко.

Президент повідомив, що українська армія повністю контролює 250 кілометрів кордону з Росією, на них встановлено блокпости. А як відомо, на території Донецької і Луганської областей його протяжність — 1050 км. Тож роботи для наших силовиків і прикордонників ще багато...

Швидше за все, мирна “пауза”, ініційована президентом, триватиме не більше 10 днів. Якщо сепаратисти не скористаються наданим їм шансом мирного врегулювання, у східних областях буде введено воєнний стан. Про це повідомив лідер партії “Свобода” Олег Тягнибок після консультації, яку Петро Порошенко провів з лідерами парламентських фракцій. За словами Тягнибока, він з колегами пропонували запровадити воєнний стан на сході негайно, але глава держави вирішив спочатку використати усі мирні шляхи.

Попри нагальні питання національної безпеки, на РНБО обговорювали політичні проблеми. Президент пообіцяв до кінця цього тижня внести до Верховної Ради узгоджений зі спікером парламенту і прем’єром проект змін до Конституції. Вони передбачають децентралізацію влади, перерозподіл бюджетних потоків на користь регіонів, надання ширших можливостей для використання мов нацменшин, надання інших повноважень місцевим радам. Запропоновані зміни до Конституції відправлять на експертизу до Венеціанської комісії. А приймуть їх після виконання мирного плану на сході. Тоді ж там проведуть дострокові вибори місцевих рад.

На РНБО обговорювали й кадрові питання. Швидше за все, цього тижня буде замінено виконувачів обов’язки Генпрокурора, міністрів закордонних і внутрішніх справ, а також голову СБУ і Нацбанку.

Євген МАГДА, політолог, експерт Центру суспільних відносин

Петро Порошенко перебуває під посиленим тиском громадської думки, зумовленим не лише перемогою у першому турі, але і прагненням миру, яке поділяють мільйони громадян. Проте необхідно враховувати й інші фактори. Перший — це очевидне небажання Росії сприяти стабілізації ситуації на сході України. Другий — відсутність у Порошенка належного кадрового резерву для швидкої перебудови силових структур. Тому президентові доведеться грати тими картами, які у нього на руках, часом блефуючи, часом ідучи ва-банк.

Схожі новини