Передплата 2024 ВЗ

І стане між нами стіна?

Спорудити її на кордоні України і Росії пропонує голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський. Готовий зробити це за півроку, вклавши 100 млн. власних євро

Дірявий, як решето, українсько-російський кордон могла б зачинити на замок, зробити непрохідним для диверсантів та інших наших недругів новітня... “стіна безпеки” — на кшталт тієї, яка розділяє непримиренні Ізраїль і Палестину. Негайно взятися за її спорудження закликав ініціатор багатьох нестандартних безпекових ідей у скрутний для нашої країни час — голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський. Він запропонував Верховному головнокомандувачеві Петру Порошенку проект самооборони від зовнішньої агресії, якого в Україні ще не було. За словами очільника Дніпропетровщини, свого часу “мирну Фінляндію від Сталіна врятувала “лінія Маннергейма” (багатокілометрова мережа дотів та інших захисних споруд), а тепер подібний бастіон повинна збудувати Україна — щоб захистити себе від Путіна”. Такий “мур” відсік би терористів на Донбасі від їхніх російських баз, зупинив би потік озброєних найманців і техніки, загальмував би переправлення боєприпасів, наркотиків. А ще поставив би заслін перед нелегальними мігрантами, що для нас важливо з огляду на майбутній безвізовий режим з Євросоюзом. Не виключено, революційний план Коломойського обговорять у понеділок, 16 червня, на засіданні РНБОУ.

Йдеться про спорудження на межі України і Росії суцільної 1920-кіломет­рової (!) загорожі із надміцної сталі, з колючим дротом під електричною напругою. А також — про облаштування інших інженерно-фортифікаційних споруд оборонного призначення, зокрема непрохідних для танків і “бетеерів” ровів, мінних полів, встановлення сигналізаційної апаратури, які унеможливили б проникнення ворога на нашу територію. За цими оборонними редутами мали б наглядати мобільні загони українських військових і прикордонників.

Стримуючу, стабілізаційну роль такі “мури” виконують не тільки в Ізраїлі, а й на кордоні США і Мексики, де американці побоюються навали наркотиків і незаконних мігрантів, у Північній Ірландії, в Іспанії, в інших гарячих точках світу. Свого часу позитивну роль в обороні від кочівників зіграла Велика китайська стіна. Видно, настав час вдатися до такого крайнього кроку і в нас — всі дотеперішні контрзаходи для стримання зовнішньої загрози від “братів-слов’ян” виявилися неефективними...

Коломойський передав в Адміністрацію президента готові креслення, техніко-економічне обґрунтування свого плану. На думку цього політика-бізнесмена, на території прикордонних Донецької, Луганської, Харківської областей цей план можна було б втілити за якихось 5-6 місяців. 100 млн. євро, необхідних на спорудження цього “паркану”, Коломойський готовий проплатити з рахунків власного благодійного фонду “Дніпро-1”. Замовлення для цього оборонного проекту виконували б вітчизняні підприємства, які мають необхідні матеріали і технології.

У суспільстві активно обговорюють нову оборонну ініціативу Коломойського. Дехто вважає цей проект наївним, неактуальним, легко уразливим, бо, мовляв, за бажання агресор з його сучасною військовою технікою легко зробив би пробоїни у такому “паркані”. Скептики кажуть, що краще було б виділити озвучені кошти на доозброєння уже існуючих прикордонних пунктів, блок-постів. Мовляв, будувати “стіну” варто було б уже після закінчення бойових дій, коли в країні стане спокійніше. Ось що думає народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Кінах:

— Пропозиція пана Коломойського дуже актуальна. Це добрий приклад державно-приватного партнерства, коли йдеться не про прибуток, а про захист територіальної цілісності. Але щодо методів... Побудувати стіну нереально, зокрема через технічні можливості. Потрібно використовувати сучасні методи контролю держкордону, зокрема фортифікаційні споруди, збільшення концент­рації наших військових. А конкретніше з цим мають визначитися фахівці...

Інша частина українців (і таких більшість) вважають, що до думки дніпропетровського керманича варто прислухатися негайно. До того ж всенародна побудова “лінії Коломойського” додала би патріотизму, ще більше згуртувала б наших громадян.

— Позитивно сприйняв ідею Коломойського! — сказав у розмові з кореспондентом “ВЗ” політолог Тарас Березовець. — Я це запропонував. У Фінляндії була “Лінія Маннергейма”, в імперії Цінь — Велика китайська стіна, у Риму — Вал Адріана, в України — “Стіна Коломойського”.

А ось деякі відгуки на інтернет-форумах:

“Якщо б в Україні всі олігархи були б такими, як Ігор Коломойський, жодної війни у нас не було би...”.

“Проведемо один суботник, піднатужимося — і побудуємо!”.

“Готовий безплатно брати участь в цьому проекті. Працюватиму без вихідних!”.

“...Заодно і наркотрафіки прикрили б, можливий шлях для нелегалів. Куди не глянь — одні плюси від такої “стіни”.

“Прочитала цю новину чоловікові із сусідами. Живемо ми у селищі поряд з Вінницею. Всі маємо дітей, внуків. Реакція у всіх нас миттєва: готові віддати пенсію, зарплату, готові відмовитися від відпочинку і перерахувати кош­ти. А загалом — респект Коломойському! Його ідея правильна!”.

Коментар для «ВЗ»

Сергій ТАРАН, директор Міжнародного інституту демократій

У будь-якому разі подібних заяв-намірів, які озвучив Коломойський, очікують у суспільстві. Українці думають, що для того, аби покласти край диверсіям і терористичним вилазкам з боку Росії, цей спосіб буде найкращим.

Такі стіни практикували і практикують у світі між країнами, які конфліктують між собою. Але треба розуміти, що самі по собі самі стіни нічого не вирішують, якщо не буде створено дієвої системи безпеки. Стіну завжди можна підірвати... Паралельно потрібні мобільні підрозділи, які реагуватимуть на прориви...

Важливий аспект — терміни. Відразу таку велику стіну не побудуєш. Створення таких підрозділів для нас набагато актуальніше, важливіше. Вони потрібні вже зараз. Але це не означає, що у перспективі на окремих ділянках нашого кордону така стіна не буде потрібна...

3141 км

Така довжина “паркану безпеки” між США і Мексикою. 850 км має протяжність бетонна стіна в Ізраїлі. 700 км тягнеться роз’єднувальна стіна між Іраном і Пакистаном. Загорожа довжиною 550 км відділяє Індію і Пакистан.

Схожі новини