Передплата 2024 «Добрий господар»

Результати референдуму у Криму Росія «намалювала»

Це, крім кримських татар, підтвердили російські правозахисники

Усе таємне коли-небудь стає явним. Про цю біблійну мудрість згадалося після того, як російські правозахисники, які входять до Ради при президентові РФ з питань розвитку громадянського суспільства та прав людини, оприлюднили шокуючу правду про березневий референдум у Криму. З інформації цього органу випливає, що жодного волевиявлення жителів півострова про бажання приєднатися до Росії не було. А що ж було? Цинічна брехня! Як засвідчили російські правозахисники, які були очевидцями голосування, його результати було сфальсифіковано: явку виборців і голоси «за» завищили у кілька разів…

Сепаратистська влада Криму і її московські покровителі тріумфально повідомляли, що у референдумі 16 березня 2014 року взяли участь 81,4% виборців (у Севастополі явка начебто становила 89,5% виборців). Згідно з даними кримського ЦВК, за входження Криму до складу Росії проголосувало 96,77% тих, що прийшли на виборчі дільниці, у Севастополі цей показник становив 95,6%.

Однак члени громадської ради при президентові Росії, які приїхали оцінити рівень волевиявлення у Криму, назвали зовсім інші цифри. За їхніми даними, у березневому референдумі про статус Автономної Республіки Крим взяли участь щонайбільше 30% тутешніх громадян. І лише половина з тих, хто прийшов до виборчих кабінок, проголосували за приєднання до Росії. Отже, підсумки цього референдуму (Верховна Рада України і ЦВК назвали його нелегітимним) є незаконними, так би мовити, «у квадраті». «Тріумфальні» результати «намалювали» у Кремлі…

Російська правозахисниця Світлана Ганнушкіна в інтерв’ю українському телеканалу новин «24» заявила:

— Те, що зроблено стосовно України, — це така дискредитація Росії, яку не міг придумати жоден іноземний агент у своїй бурхливій уяві!

Показово, що «крамольні» дані на сайті російського президента провисіли лише кілька хвилин, їх вилучили.

Висновок російських незалежних експертів майже один до одного збігається з думкою керівництва кримських татар. Раніше почесний голова меджлісу Мустафа Джемілєв заявляв, що, за його даними, на виборчі дільниці у Криму 16 березня прийшли від сили 32% виборців. Відтак його результати недійсні.

Схожі новини