Передплата 2024 «Добра кухня»

Після кривавої бурі — міліцейсько-прокурорський шторм

Поки правоохоронні органи влаштували «розборки у погонах», одесити остерігаються нових провокацій

Криваві події в Одесі залишили по собі немало слідів жахіття (багряні плями на вулицях, згарище на Куликовому полі, свіжі могили на кладовищах, довжелезні списки поранених у лікарняних журналах). І ще більше запитань, які досі залишаються без відповідей. За чиїм наказом одеська міліція стала щитом у руках «колорадських» бойовиків? З яких кабінетів і для чого спустили злочинний наказ звільнити 67 затриманих після одеської бійні екстремістів? Хто під’юдив мічений георгіївськими стрічками натовп забарикадуватися у Будинку профспілок, усвідомлюючи, що це — смертельна пастка? Довжелезний список «чому» і «навіщо» обростає версіями, чутками, страхами. Поки одесити зміцнюють ряди самооборони (дорогою ціною упевнившись, що їхня міліція береже не їх), міліцейсько-прокурорські чини з’ясовують, у кого після одеських подій мундир заплямованіший.

На дверях головного кабінету обласної міліції — табличка з новим прізвищем. Замість Петра Луцюка, для якого криваві події в Одесі стали жирною крапкою на посаді очільника обласного УМВС, керівником управління призначили колишнього головного міліціонера Чернігівщини Івана Катеринчука. Тільки одесити, які у неділю ввечері зібралися під стінами обласної міліції, скандували інше прізвище. «Фучеджи на нари!» — лунало з натовпу. Хто такий Фучеджи? Той самий заступник начальника обласного УМВС, якого називають головним «диригентом» злочинних дій одеської міліції під час побоїща 2 травня. Це за його, мовляв, наказом, ті, хто мав забезпечувати правопорядок, стали співучасниками кривавого шабашу, який спровокували в Одесі «колоради» (міліція не те що не заважала «колорадам» робити свою чорну справу, а служила для них живим щитом і барикадою для відстрілу учасників проукраїнського маршу). З прізвищем Фучеджи пов’язують і звільнення 67 затриманих в Одесі бойовиків, яких відпустили буцімто під тиском «вулиці».

У соцмережах і на інтернет-форумах активно обговорюють версію, що цю «вулицю» сам Фучеджи й організував. Ось що пишуть одесити: «Саме Фучеджи розпорядився випустити затриманих 2 травня «колорадів». І «колорадський» натовп біля будівлі УМВС зібрав Фучеджи. Команду штурмувати будівлю віддав саме він. Щоб під приводом «недопущення нових жертв» відпустити затриманих «колорадів» до того, як приїде Катеринчук і «розговорить» їх. Тому що вони можуть розповісти багато цікавого про роль Фучеджи у подіях 2 травня. Не виключено, що тих, хто міг розповісти, вже зараз вивозять з міста, а, можливо, і з країни».

Поки офіційних крапок над «і» немає, усе це — лише версії. Фучеджи від посади відсторонили. Але його прізвище не єдине, яке прозвучало у «списку підозрюваних». В одеських подіях «засвітилися» і міліцейські, і прокурорські погони. Причому не лише регіонального, а й столичного рівня. Ось тільки версії настільки різняться, що до істини не доберешся. У словесній перестрілці зійшлися МВС і прокуратура. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що звільнення в Одесі бойовиків — «заслуга» прокурора області. «Понад 100 затриманих міліція мала намір тут же етапувати для суду й утримання під арештом в інший регіон. Аби попередити безпорядки. Прокурор заборонив, — написав Аваков на своїй сторінці у Facebook. — Після того, як натовп сепаратистів заблокував міськуправління і вдерся на подвір’я, прокурор прийняв рішення відпустити затриманих». Озвучив в. о. міністра й інше серйозне звинувачення на прокурорську адресу. «У день сутичок, коли проукраїнський марш зіткнувся з антимайданом, — заявив Аваков, — прокурор зібрав всіх керівників міліції на нараду, «як правильно боротися з безпорядками». Нарада тривала, як мене поінформували, при вимкнених телефонах, чотири години — з 12-ї до 16-ї. Марш вболівальників почався о 15-й».

Допису Авакова передувала версія, яку з посиланням на головного міліціонера оприлюднив редактор інтернет-видання «Цензор.Нет» Юрій Бутусов. Мовляв, не етапувати затриманих бойовиків до Києва розпорядився заступник Генпрокурора Микола Банчук, а вже під рішенням про звільнення затриманих підписався прокурор області. Згодом прізвище Банчука прозвучало і з вуст в. о. глави президентської Адміністрації Сергія Пашинського. «Ми невідкладно будемо клопотати перед Генпрокурором Махніцьким про звільнення Банчука і перед головою СБУ Наливайченком щодо перевірки дій Банчука за підозрою у важкому злочині і зраді», — цитує Пашинського «Цензор.Нет».

У Генпрокуратурі з відповіддю не забарилися. «В. о. Генерального прокурора Олег Махніцький висловив здивування поширеним через ЗМІ повідомленням про те, що звільнення учасників масових заворушень в Одесі 2 травня відбулося начебто за вказівкою співробітників прокуратури, і взяв на особистий контроль розслідування одеської трагедії... Як наголосив Олег Махніцький, Генпрокуратура проводить детальну перевірку, у тому числі, появи будь-якої дезінформації, що має вигляд як «захист мундира у ході розслідування». «Жодних вказівок про звільнення учасників масових заворушень в Одесі ані спеціальний уповноважений, заступник Генерального прокурора України Микола Банчук, ні прокурор Одеської області Ігор Боршуляк не давали і не могли дати, оскільки такі дії розцінюються як державна зрада і безпосередня підтримка сепаратизму, з чим давно і безкомпромісно бореться Генпрокуратура», — заявив Олег Махніцький. Прокуратура Одеської області спростовувала згадану попередню інформацію та повідомила, що рішення про звільнення затриманих осіб приймалося безпосередньо керівництвом органів внутрішніх справ області без будь-якого погодження з органами прокуратури та після відвертого ігнорування працівниками міліції виконання своїх службових обов’язків, передбачених Законом України «Про міліцію», — таку заяву розповсюдила прес-служба ГПУ.

Коментар для «ВЗ»

Андрій ЮСОВ, одеський політичний і громадський активіст

— Ситуація в Одесі залишається напруженою. Люди — в очікуванні нових провокацій. Вочевидь, трагедія із людськими жертвами, а пізніше — інцидент із незаконним звільненням сепаратистів є наслідком не просто бездіяльності місцевої міліції, а прямого потурання сепаратистам з боку місцевих силовиків. 2 травня не відбулося б ні сутичок у центрі міста, ні трагедії на Куликовому полі, якби правоохоронці виконували свої обов’язки. У першому випадку міліціонери допомагали проросійським екстремістам, як це чітко видно на відеокадрах з місця подій. А під час сутичок на Куликовому полі міліція просто самоусунулася: з’явилася лише тоді, коли вже почалася пожежа у Будинку профспілок.

Насправді реальних передумов для повторення подій на зразок Слов’янська чи Краматорська в Одесі не існує. Бо більшість населення міста (і це підтверджують соціологічні дослідження) категорично засуджує проросійські настрої і виступає проти федералізації. Дуже хочеться, щоб влада нарешті почала виконувати свої функції, а не займатися розсиланням прес-релізів і коментуванням ситуації. Події 2 травня і недільний інцидент біля міського управління внутрішніх справ — це не кінець, а лише початок тих провокацій, які можуть розгортатися в Одесі. Недарма Путін і його VIP-пропагандисти неод­норазово згадували Одесу у своїх виступах у складі так званої Новоросії, називаючи її у переліку міст, які начебто треба захищати. Не можна забувати, що після виводу флоту зі Севастополя Одеса перетворилася на центр Військово-морських сил. Тому очевидно, що з боку сепаратистів і далі буде особливо посилена увага до неї.

— Одні називають події в Одесі спробою відволікти увагу і сили від антитерористичної операції на Донбасі. Інші розцінюють їх як репетицію перед 9 травня.

— Можна вибудовувати різні версії. Але очевидно одне: відбулася заздалегідь спланована провокація, до якої причетні і представники регіональної еліти. На відміну від настроїв серед більшості пересічних одеситів, які виступають за мир, стабільність і єдність Украї­ни, ситуація з регіональними елітами — протилежно інша. Тут досі залишаються сильними проросійські впливи. Наприклад, депутат Верховної Ради Геннадій Труханов (який донедавна перебував у Партії регіонів, а потім вийшов з неї) фактично напряму координував дії частини сепаратистів. Підконтрольні йому люди були відведені з Куликового поля за день до кривавих подій. І саме ця частина сепаратистів стала ініціатором нападу на учасників маршу за єдність України.

Трагедії 2 травня не було б, якби не самоусунення державного апарату. І йдеться не лише про міліцію. Міська влада мала весь інструментарій і була заздалегідь поінформована і про марш за єдність України, і про провокації, які готувалися проти учасників ходи. Як у соціальних мережах, так і на вулицях були розклеєні оголошення із закликами приходити і на одну, і на іншу акцію. Якщо в інших містах бачимо координацію дій правоохоронних органів з місцевою владою, наприклад, щодо судової заборони незаконних заходів і масових акцій, то в Одесі в. о. міського голови Олег Бриндак (який є людиною Труханова) не робить жодних зусиль, аби стабілізувати ситуацію в місті.

Хоча не можна робити посилання лише на те, що винні старі кад­ри. Попередній керівник обласної міліції, пан Луцюк, був призначений вже за нової влади. Те саме стосується і керівника міської міліції, який вже декілька разів змінювався.

— Після кривавих подій в Одесі з’явилися чутки про можливу заміну губернатора області. Прозвучало прізвище Ігоря Палиці, який вважається людиною Ігоря Коломойського.

— Чутки ходять. Але коментувати щось важко, оскільки кадровий процес проходить кулуарно і закрито. Територіальна громада на нього не впливає. Тому якщо зміни і відбудуться, то з київської ініціативи.

— Як оцінюєте версію про можливу причетність до подій 2 травня Фучеджи?

— Має бути проведене серйозне службове розслідування, яке розставить усе на свої місця. Але те, що кадрові висновки мали бути не лише щодо начальника обласної міліції, а і його оточення, і раніше ніж 2 травня, очевидно. Фучеджи — багаторічний заступник голови обласного управління внутрішніх справ. Начальники змінювалися, а він залишався на своїй посаді. Його прізвище стало відомим задовго до подій 2 травня.

— Чим же так «прославився» Фучеджи?

— Питання до роботи міліції і зокрема сектору громадської безпеки (яким керував Фучеджи. — «ВЗ») були давно. Вже після зміни влади у Києві одесити так і не отримали відповіді, хто організовував і має бути покараний за підпали авто активістів Євромайдану, хто палив офіси опозиційних (на той момент) партій, скоював напади на активістів мирних акцій і журналістів, чинив наругу над державною символікою. Жоден з цих злочинів так і не був розслідуваний, і ніхто не покараний.

— Наскільки активно одесити готові вливатися у загони народного ополчення?

— В Одесі вже функціонує штаб громадської оборони. Блок-пости, які створені на в’їздах до міста, — заслуга не правоохоронних органів чи обласної адміністрації. Це зроблено силами одеситів і жителів області.

У нинішній ситуації влада повинна підтримувати настрої і прагнення більшості населення регіону. Чого наразі не відбувається. Таке враження, що в оцінках Києва Одеса — стереотипно проросійське місто. Хоча це вже давно не так. І поки Київ цього не зрозуміє, у нас буде дуже важко відновити правопорядок. Ми повинні не домовлятися з терористами, а встановити закон і порядок у нашому місті.

Схожі новини