Передплата 2024 «Добра кухня»

«Україна почнеться там, де за неї почнуть воювати»

Женевською угодою Київ зв’язав собі руки. Кремлю ж на домовленості наплювати

Бойовики викрали правоохоронця, вдершись зі зброєю до його будинку. У річці знайшли закатованих чоловіків з розпоротими животами. Екстремісти обстріляли військовий літак, який здійснював оглядовий політ над містом... Це не хроніки з гарячих точок «чорного континенту». Це убивчі зведення з українського Донбасу, ситуацію на якому не умиротворили ні Великодні свята, ні женевські «примочки» проти «зеленочоловічкової чуми». Поширюючи цю смертоносну заразу, у Кремлі продовжують кивати на «недолугу українську владу». Це вона, мовляв, сіє громадянське протистояння, не чуючи голосу українського півдня і сходу. Це вона, бачите, перекреслила миротворчі женевські домовленості, затикаючи роти «неугодним» дулами автоматів. Підписавшись під миром, Росія і далі шукає (точніше — створює) приводи для війни.

Найгарячішу точку Донбасу, Сло­в’янськ, вже називають «донецьким Сомалі». Від вуличного бандитизму з пограбуваннями ті, хто називають себе «захисниками Донбасу», перейшли до етнічних погромів, викрадень людей і звірячих убивств. Напади на будинки ромів, захоплення у заручники правоохоронців і журналістів — це будні Слов’янська. З тими, хто насмілюється опиратися, розмова коротка: куля, або рюкзак з піском на плечі, й у воду. Фото понівечених тіл, які виловили у ріці біля Слов’янська, навіть у неслабкодухих жах викликають (спеціалісти вказують на чеченський почерк). В одній із закатованих бойовиками жертв (у чоловіків були розпороті животи) упізнали депутата Горлівської міськради від «Батьківщини» Володимира Рибака, якого минулого тижня викрали після мітингу за єдність України. «Причина смерті обох загиблих — комбінована травма тіла внаслідок тортур, з подальшим утопленням ще живих потерпілих, які перебували без свідомості. За наявними у слідства даними, до тортур і вбивства цих людей причетні представники сепаратистського угруповання, яке захопило будівлю СБУ у Слов’янську», — заявили у Міністерстві внутрішніх справ.

Російські «зомбоящики» розтрубили, що знайдені тіла — це «ополченцы, возможно, погибшие от рук «Правого сектора». Тепер, мабуть, готують страшилки про те, як «храбрые защитники Славянска» не дали розбомбити місто, обстрілявши військовий літак, який підступно кружляв над ціллю. А захоплення «краматорскими защитниками» начальника міської міліції Віталія Колупая (за його звільнення бойовики вимагають міліцейський арсенал зброї) подадуть як «поимку особо опасного преступника, который, окопавшись возле милицейского участка, расстреливал мирных жителей». Для картинки можна кадри з російських бойовиків використати. До «липи» кремлівським геббельсам не звикати. Минулого тижня закинули у соцмережі фото, на якому панцерник легковик з людьми під себе підім’яв. Поширювали картинку з підписом, що це — документальний кадр зі сучасного Краматорська. Кадр-то документальний, але не з Краматорська, а з Чечні. Це фото шестирічної давності було опубліковано на форумі Vchechne.ru.

«Терористи, які взяли в заручники Донецький регіон, перейшли межу, почавши катувати та вбивати патріотів України. Вони зухвало кинули виклик не лише нашій державі, але і всьому світовому співтовариству, коли демонстративно поглумились над рішеннями, які були прийняті у Женеві. Ці злочини робляться при підтримці та потуранні Російської Федерації», — заявив в. о. президента Олександр Турчинов, анонсуючи відновлення антитерористичної операції на Донбасі. Але від прогнозів експертів щодо успішності цієї операції оптимізмом не віє. Одні кажуть про нездатність провести таку операцію власними силами (професійних «антитерористів», мовляв, бракує). Інші кивають на ті самі женевські домовленості: Україна, мовляв, добровільно стала їхньою заручницею, не отримавши жодних гарантій виконання угоди Росією.

«На початковій стадії антитерористичної операції (АТО) українська влада ввела для силовиків обмеження (гарантії відсутності жертв серед «мирного населення», яке тим не менше озброєне і вчиняє дії, котрі підпадають під визначення тероризму), які з самого початку не дозволяли проводити АТО. З підписанням Україною женевських угод ці обмеження стали жорсткою умовою. Проблема у тому, що силовикам заборонено використовувати зброю на ураження, — каже керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. — У деяких випадках це вкрай негативно вплинуло на хід подій. Великодні свята не дали жодної надії на те, що Росія й екстремісти звертають хоча б найменшу увагу на женевські домовленості. Екстремістські акції продовжуються. Тероризм охопив своїм полум’ям Слов’янськ і Краматорськ. Якщо не вжити екстрених заходів, завтра-післязавтра такими слов’янськами буде всіяний весь Донбас».

Щойно з вуст українських експертів пролунали заяви про те, що події у Слов’янську і Краматорську потрібні були Кремлю як ілюстрація до страшилок про громадянську війну в Україні, як підтвердження з Білокам’яної не забарилися. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров виступив з гнівною промовою про те, як українська влада «не в состоянии положить конец засилью экстремистов», розпалюючи тим самим громадянську війну, і як південь та схід України благають Росію «спасти их от этого беспредела».

Така махрова «лавровщина» навіть у Росії блювотний рефлекс викликала. Ось що відповів міністрові у своєму блозі на «Эхо Москвы» депутат Законодавчих Зборів Санкт-Петербурга Борис Вишневський: «Дійсно, у населених пунктах південного сходу України продовжуються напади бойовиків у масках без розпізнавальних знаків. Дійсно, вони діють нещадно і відкривають вогонь без попередження. Дійсно, простежується бажання спровокувати громадянську війну. Бойовики захоплюють зброю, виставляють блок-пости, конфіскують особистий транспорт городян, вивішують на захоплених будівлях прапори іноземної держави і вимагають «референдумів» про приєднання до неї. Погоджуся з Лавровим: у будь-якій країні світу це б назвали «беспределом». І вже точно — у Росії. Уявіть собі щось подібне у Калінінградській області, Бурятії чи Примор’ї: через скільки годин російські ЗМІ говорили б про захопників у термінах «неопізнані тіла терористів»? «Врятувати від «беспредела» на південному сході України Росія могла б дуже просто. Достатньо було б відкликати спецназ (у масках і без розпізнавальних знаків) і дати «мирним прихильникам федералізації» команду «на вихід!» із захоплених адмінбудівель. Але замість того, щоб чесно визнати те, в чому у світі і так майже ніхто не сумнівається, російський міністр продовжує розповідати казки. Що на південному сході людей довели до відчаю. При цьому російське МЗС і бровою не повело, коли у Донецькій області влаштували циганські погроми. Коли самозванці з Донецької народної республіки видали наказ про реєстрацію євреїв Донбасу. Коли у Луганську бойовики у масках і з битками розігнали мітинг за єдність України. Чому — зрозуміло: усе це не вкладається у концепцію «доведеного до відчаю народу південного сходу України», який мирно протистоїть озброєним до зубів «неонацистам» і «бандерівцям». Заяви про «важке становище» на фоні «закликів про допомогу» дуже просто перекладаються з дипломатичної на російську мову. Зазвичай так шукають «казус беллі» — привід для війни. Хотілося б помилитися у прогнозах».

Коментарі для «ВЗ»

Ігор КАБАНЕНКО, колишній перший заступник начальника Генштабу Збройних сил України

Ситуація на Донбасі створена Кремлем технологічно — за допомогою російських диверсантів і куплених «сепаратистів». Більшість людей на сході не вітають такого повороту подій — вони не хочуть війни. Москва швидше за все намагатиметься «продавити» власні сценарії, спрямовані на відокремлення східних територій України. Але центром гравітації, ймовірно, буде південь і, за певних умов, Дніпропетровськ (це місто є важливим в геополітичному плані).

Юлія ТИЩЕНКО, голова ради Українського незалежного центру політичних досліджень

Росія продемонструвала, що не має наміру дотримуватися женев­ських домовленостей. Бачимо еска­ла­цію конфлікту, збільшується кіль­кість жертв, з’явилися випадки ви­кра­­дення людей. За програмою міні­мум, відбувається намагання зриву президентських виборів. Ситуація і далі буде дестабілізуватися. Зокрема й щодо проведення так званих місцевих референдумів.

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політтехнолог, директор компанії Berta Communications

Женевські домовленості дозволили виграти життєво необхідний час для посилення оборони від інтервенції. Виконувати свої зобов’язання Росія не буде. Але відповідь Заходу на порушення цих домовленостей буде вкрай жорсткою. Включно з військово-технічною допомогою Україні.

Схожі новини