Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«З квітами у дулах автоматів Україну не відстоїмо»

Вже й налякані донбасівці закликають силовиків не панькатися з «колорадськими чоловічками»

Після того, як військові під Краматорськом без жодного пострілу здали «зеленим чоловічкам» шість БМД (бойових машин десанту), навіть в оптимістів язик не повертався назвати операцію на Донбасі антитерористичною. Але вже увечері середи події у Маріуполі змусили багатьох розчарованих взяти назад свої слова про операцію-профанацію. Штурм «зеленими чоловічками» маріупольської частини Нацгвардії отримав адекватну відповідь.

Троє убитих бойовиків, 13 поранених, 63 затриманих. Зі зброєю прийшли — на зброю напоролися. Антитерористична операція на Донбасі починає давати результати, кажуть військові експерти.

За інформацією руху «Інформаційний спротив», штурмовики, які намагалися вдертися до військової частини у Маріуполі, — бойовики з місцевих сепаратистів. Керували сепаратистським десантом «куратори» з ГРУ (Головного розвідувального управління російського Ген­штабу). Ось тільки прорахувалися, вже за інерцією думаючи, що і цього разу зброя мовчатиме. «Військовослужбовці у Маріуполі використали зброю правомірно: дії штурмовиків (збройний напад і спроба захоплення військового об’єкта) — це тероризм», — коментує керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. Каже, антитерористична операція на Донбасі починає виправдовувати свою назву. «За неможливості проводити широкомасштабні дії в умовах великої ймовірності жертв серед місцевого населення, силовики масово проводять «точкові» операції, — заявив експерт. — По всій території регіону здійснюються затримання представників екстремістських груп, а також диверсантів, які прибули з Росії. Вже виникає проблема з вільними місцями у СІЗО в населених пунктах, куди звозять затриманих екстремістів і диверсантів... Я категорично проти сценаріїв кривавої бійні. Але з’являються моменти, коли та чи інша країна опиняється перед вибором: або захищатися, або перестати існувати. Якщо ми вирішили бути шалено миролюбивою нацією у складі Великої Росії, треба так прямо і сказати. Якщо ж не хочемо бути частиною Росії, треба захищатися. Може, для когось це і складний вибір, але його треба було зробити ще вчора».

Успішна операція у Маріуполі викликала шквал схвальних коментарів у соцмережах. У тому числі і від донбасівців. «Кажу величезне дякую за проведену операцію. Я живу за 100 метрів від цієї військової частини. Перші постріли почалися близько 21 години, а закінчилися на початку другої. Дякую хлопцям, що відстояли себе і нас, — написала на своїй сторінці у Facebook жителька Маріуполя Вікторія Цибуля. — До речі, на дверях виконкому «самопроголошені» вивісили списки прихильників України з усіма даними. І вже ходили по хатах — погрожували. Так що нехай літають наші вертольоти, патрулює наша міліція, і хай продовжується спецоперація, бо частина сепаратистів зі зброєю бродить містом. Відразу виловити усіх не вийшло».

А ось що розповів житель Слов’янська Тимур Маляров:

— Як це не абсурдно звучить, але польоти наших бойових вертольотів над містом радували. А коли дізналися про звільнення аеродрому у сусідньому Краматорську, це викликало ще більше захоплення. Кажу не лише про себе. У місті таких дуже багато. Влада просто повернула їм краплину віри. Особливо, коли під вечір містом каталася мер і заганяла всіх додому, щоб не потрапили під руку силовикам. Багато у місті і тих, хто спочатку був за федералізацію. А зараз, особливо після подій останніх днів, просто плюють у бік сепаратистів-«федерастів». Ці дні показали, як бандити не цінують місцевих. На блок-постах разом з бойовиками стоять хлопці по 16-18 років з автоматами. Ці створіння, напевне, і не знають, з якого боку стріляє «калаш», але вже в усю хизуються ними. Зброю місцевим видавали терористи — за паспортом з місцевою пропискою. Страшно навіть подумати, що ці хлопці, в основному «під мухою», драпом чи трамадолом, підуть під кулі. У місті процвітає мародерство. Грабують магазини, кіоски, перехожих. Люди вже бояться ходити по вулицях. Навчальні заклади закриті. У центрі магазини вже в обід зачиняють. На околицях і у спальних районах з полиць майже все вигребли. У хлібних магазинах черги були, як у старі часи — аж на вулицю.

За останні два дні Слов’янськ особливо відзначився «подвигами» «колорадських чоловічків» (колорадськими їх прозвали через георгіївські стрічки кольорів жука-бульбоїда). Ті «гуляють» у місті по повній. То авто у місцевих жителів серед білого дня відбирають. То у пожежну частину вриваються, вимагаючи віддати їм машини, щоб було на чому містом колесити і через систему гучного сповіщення сепаратистську маячню проповідувати. А у середу в центрі міста і взагалі військовий парад влаштували: заїхали на площу перед будівлею міськвиконкому на бронетехніці (за даними інформаційного порталу Слов’янська, це ті самі БМД, які «зелені чоловічки» «експропріювали» у наших військових під Краматорськом). Один з «броньовиків» «колоради» безцеремонно припаркували просто біля дитячого майданчика, де було чимало батьків з дітьми. Тут же, за кілька метрів від майданчика, розгулювали «зелені чоловічки» з гранатометами.

У Слов’янську хлібні магазини порожніють, у Донецьку — бутики у центрі міста. Власники вирішили не ризикувати дорогим крамом: від біди подалі забрали з магазинів увесь товар (навіть вітрини порожні стоять). Бояться, щоб бойовики, які у будівлі ОДА засіли, крамниці не обчистили.

Поки одні терплять збитки, іншим добряче заробити пропонують. Губернатор Дніпропет­ровщини Ігор Коломойський обіцяє винагороду тим, хто допомагатиме рух «колорадів» давити. «Прайс», скільки за що платитимуть, оприлюднив на своїй сторінці у Facebook в. о. заступника губернатора Борис Філатов: за кожного «зеленого чоловічка» — 10 тисяч доларів, за звільнену будівлю — 200 тисяч «зелених». Передбачено винагороду і за здачу зброї: автомат — 1000 доларів, кулемет — 1500, гранатомет — 2000.

Одними з перших премію від Коломойського отримають «нацгвардійці», які відбили військову частину у Маріуполі. Як заявив Борис Філатов, особовому складу виплатять півмільйона гривень.