Передплата 2024 ВЗ

У Богомолець – п’ять тисяч квадратних метрів, у Саранова – гараж на п’ять мільйонів

«ВЗ» продовжує знайомити читачів з деклараціями кандидатів на президентську булаву. Цього разу читайте про нерухомість й автопарки претендентів на президентську булаву. У кого квадратних метрів стільки, що на гуртожиток вистачить? А хто мільйонами смітить на дорогі авто і яхти?

Три будинки, сім квартир...

Лікар-мільйонерка Ольга Богомолець за сумісництвом ще й сімейним бюро нерухомості заправляє. Таким асортиментом квадратних метрів, як у неї, жоден з інших кандидатів у президенти не може похвалитися. У Богомолець — два житлові будинки (на 540 та 34 «квадрати») і сім квартир, площа яких ледь не на 800 «квадратів» тягне. І це не все. Крім житлоплощі, лікар ще й земельні ділянки колекціонує. Їх у Богомолець аж п’ять (ще одна, майже на два гектари, записана на членів сім’ї). У графі «інше нерухоме майно» — теж довжелезний список: сім об’єктів, загальною площею майже 3800 «квадратів». Лише на здачі нерухомості в оренду пані Богомолець за рік наварила понад півмільйона гривень.

Друга сходинка у рейтингу колекціонерів квадратних метрів — за «регіоналом»-вигнанцем Олегом Царьовим. На сімейному рахунку — шість земельних ділянок (разом — близько 280 гектарів), три будинки (найрозкішніший — 515 «квадратів) і сім квартир загальною площею 700 кв. м. Ще 208 «квадратів» прописані як «інша нерухомість».

Запасся квадратними метрами і «шоколадний король» Петро Порошенко. І понад три гектари землі торік прикупив (майже за чотири мільйони гривень), і хороми на 1300 «квадратів» (обновка обійшлася у 30 мільйонів гривень). Тепер у колекції нерухомості Порошенків — шість земельних ділянок, два будинки і чотири квартири загальною площею 365 кв. м.

Є серед кандидатів у президенти і «безхатченки». Прочерками у графі про нерухомість рясніють декларації екс-міністра оборони Анатолія Гриценка та колишньої очільниці Мінсоцполітики Наталії Королевської. В обох житлофондом члени сім’ї завідують. У власності дружини Гриценка, главреда «Дзеркала тижня» Юлії Мостової — три квартири у столиці (56,2 кв. м, 80,2 кв. м та 32 кв. м) і дачний будинок на Київщині (347,4 «квад­рата»). У безквартирної Королевської із нерухомості — 20 «сотиків» землі і 545 «квадратів» нежитлової площі.

Зяє пустотою і «житлова» графа у декларації екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Крім квартири на 59,4 «квадрата» — нічогісінько. Про розкішний будинок у Кончі-Заспі, куди нещодавно навідалися активісти Автомайдану, — теж ні слова. Хоча, навіть якщо орендує його (як сама ж і стверд­жує), мала б відобразити це у декларації, вказавши і річну вартість оренди.

Мільйонери «копійками» не розкидаються

У декларації бізнесмена-самовисуванця Володимира Саранова дебет з кредитом ну ніяк не сходяться. Заробивши за рік менше 15 тисяч гривень, продавець текстилю примудрився обновити свій технопарк крутим «нульцевим» «Мерседесом» за 946 тисяч гривень і яхтою вартістю 2 мільйони 838 тисяч гривень. При тому, що у сімейному гаражі і так яблуку ніде було впасти. Тут і парочка дворічних Volkswagen Tiguan (вартістю майже 700 тисяч гривень), і три Audi різних моделей. А на додачу — Range Rover, Subaru Forester і два причепи.

Обклався «колісницями» і колишній харківський губернатор Михайло Добкін. Допа — шанувальник японської техніки. У його власності — три однакові Toyota LC, тільки різних років випуску (2007, 2012 та 2013). У членів сім’ї екс-губернатора — теж трійка «конячок»: дворічні Mercedes Cl та Volkswagen Multivan і трирічний Porsche 911 Turbo. Є на чому Добкіним і по воді «вишивати». У розпорядженні — два катери і човен.

Недалеко втік від сарановського і добкінського автопарк екс-віце-прем’єра Юрія Бойка. У сімейній «конюшні» — сім авто і трейлер. У компанії з двома Mercedes, Range Rover, Mitsubishi Pajero та Audi A8 — парочка «ВАЗиків», серед яких — 26-річна «копійка».

У Сергія Тігіпка — особливий гараж. Якщо вірити декларації, усі п’ять автомобілів, екс-«регіонал» орендує. За рік користування крутим автопарком (BMW 760, Lexus LX 470, Toyota Prado, Mercedes S500, Range Rover та Volkswagen Multiva) виклав 920 тисяч гривень, або майже вісім тисяч на місяць. Та за такі гроші можна стати власником парочки шикарних «тачок».

У технопарку мільйонера-самовисуванця Андрія Гриненка — транспорт на всі випадки життя. Крім двох легковиків (Mercedes Benz GL 500 та Porsche Cayenne Turbo) — квадроцикл, гідроцикл і баггі (транспортний засіб із великими колесами, призначений для використання у піщаних дюнах чи на пляжах). До повноти картини лише власного літака чи гелікоптера бракує.

Крім чотириколісних, є «водоплавні» у Петра Порошенка (човен Bayliner 185 R) та Анатолія Гриценка (водний мотоцикл Yamaha). А ось колишній перший зам генпрокурора Ренат Кузьмін полюб­ляє прошвирнутися з вітерцем на двоколісному: за компанію з «Мерседесом» в його гаражі — шестирічний Harley-Davidson.