Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Регіонали» підтримували вбивства на Майдані. Тепер підтримують сепаратизм…»

Колишній однопартієць Януковича – про причини антидержавних заворушень на сході країни

Україна зазнала удару другої, інспірованої Кремлем хвилі сепаратистського цунамі. Після Криму проросійські екстремісти хотіли захопити владу у Донецьку, Харкові, Луганську, Миколаєві. Під прикриттям жінок увірвавшись в адміністративні будівлі, вчинивши там погроми і захопивши зброю, самозванці проголосили Донецьку і Харківську «республіки», звернулися до Москви за підмогою. Правоохоронні органи України «викурили» сепаратистів з більшості захоплених приміщень, заарештували злочинців. Верховна Рада прийняла закон,що посилює відповідальність за спробу розвалу України. Під таким пресингом політичні диверсанти відмовилися від своїх намірів створити «автономію». Однак небезпека розшматування країни не зникла. Про природу південно-східного сепаратизму розмовляємо з колишнім народним депутатом від Партії регіонів Володимиром Ландіком.

—За останніми подіями у моєму рідному Луганську стоїть колишня влада, яка багато років незмінно керує областю, довела її до крайньої точки кипіння. Нині до керівництва прийшли інші політичні сили, заявили про люстрацію, відкриття кримінальних справ проти злочинців — це налякало вчорашніх правителів. Як наслідок, домовилися з Росією про план федералізації. Думають, якщо відділяться від Украї­ни, то будуть на цій території найголовніші. Хочуть провернути «референдум» ще до виборів президента України, бо під їхнім контролем перебувають місцеві ради — від селищних до обласних. На 95% ці ради складаються з представників Партії регіонів. Як махлювали раніше, махлюватимуть і тепер. Вибори з роду віку не проводили — «малювали» їх. Хочуть «намалювати» їх знову і, зберігши владу, пожиттєво передавати її своїм нащадкам.

Особливо це видно по Луганську. Навіщо захоплювати приміщення СБУ? Влада — це обласна держадміністрація, але її чомусь не захоплювали. Нападники вимагали від СБУ звільнити своїх соратників. Але ж їх затримували не спецслужби, а міліція. І стаття у них «міліцейська» — хуліганство. Тож «ставте на вуха» міліцію! Ні…

Генерала ГУ УМВС до нас прислали лояльного до колишньої влади. Голову ОДА — теж лояльного до неї. З ними сепаратисти домовилися. А от в СБУ приїхав «чужий». Почав «копати» під наших правителів і, видно, щось «накопав».

Тільки-но я назвав прізвища причетних до всього цього шабашу, як на мою адресу почали надходити погрози. Досить мені було сказати слово «Єфремов» (голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді. — І. Ф.) — як понеслося: твою хату спалимо, твою телекомпанію спалимо, повбиваємо усіх!

— Партія регіонів не раз заявляла, що виступає за територіальну цілісність України. Чому у ці складні для країни часи не було чутно «державницького» голосу того ж Єфремова?

— Краще б у нього про це запитати. А я ще запитав би у нього, чому 20 лютого не прийшов у парламент на голосування, коли треба було у Києві припинити розстріл людей? Чому не засудив цього свавілля? «Регіо­нали» підтримували вбивства, підтримували Антимайдан і зараз підтримують сепаратистські заворушення. Мовчання — знак згоди…

Мовчить не тільки Єфремов — усі нардепи від «регіонів». Бо він їх тримає під собою.

Єфремов мовчить, а його помічник організовує захоплення будівель ОДА, СБУ, провокує бійки на мітингах. Єфремов мовчить, а його хрещеник — директор Луганської облдержтелекомпанії Родіон Мірошник — транслює передачі, котрі провокують розкол країни. Тільки і чути там: федералізація, друга державна мова.

— Наскільки сепаратистські ідеї є домінуючими серед жителів Луганщини?

— Вони не популярні! Звичайно, є у нас охочі піти під крило Росії — але таких дурнів у півмільйонному Луганську, може, набереться тисяч десять. То чому ми повинні слухати цю меншість? Всі знають, що більшість радикалів ходить на свої мітинги за гроші. Як і те, що у захопленій місцевій СБУ зараз сидять від 10 до 30 «грушників» з Російської Федерації (ГРУ — Головне розвідувальне управління Росії. — І. Ф.).

— Ви згадували про погрози на адресу тих, хто у Луганську має іншу думку, ніж сепаратисти. Як люди захищають себе від цих залякувань?

— Ніяк! Міліція деморалізована, у штани наробила. Вона за бюджетні гроші навчилася грабувати, красти, «тітушок» возити, щоб вони людей били. Як хочеш, так і захищайся…

Схожі новини