Передплата 2024 «Добра кухня»

Парад перемоги від Красної площі до Донбасу?

«Запутінські» чоловічки на сході – як не до зірваних виборів, то до російського вторгнення

«Парадні» (більше для картинки на російських телеканалах) сепаратистські мітинги у східних і південних регіонах струсили з себе показушну мішуру, перейшовши до наступного акта путінської п’єси під назвою «Що не з’їмо, те понадкушуємо». Тепер на сцені — не «бешеные старушки», які прагнуть простягнути ноги у «сильні» путінські руки, і не бомжуваті адепти «русского мира». У хід пішла важча сепаратистська артилерія — бойовики, які називають себе «армією півдня і сходу». У їхньому послужному списку — захоплення обладміністрацій у Донецьку і Харкові, штурм будівлі СБУ у Луганську (із захопленням зброї), спроба захопити Донецький телецентр, і нарешті — проголошення Донеччини незалежною республікою з пропискою у Російській Федерації. До чого таке весняне загострення? Експерти губляться у припущеннях. Варіанти — від зриву президентських виборів до підготовки ґрунту для воєнної агресії Росії на півдні і сході України.

Оцінивши сепаратистський бліцкриг у Харкові і на Донбасі, можна подумати, що ні міліція, ні СБУ до такої «вилазки» не були готові. Чоловічки з георгіївськими стрічками зайняли адмінбудівлі без особливих зусиль. Для повноти картинки бракувало лише кадрів, де б хлопці у міліцейських погонах відчиняли перед штурмовиками двері, зустрічаючи з хлібом-сіллю.

Реакція на «гостинність» правоохоронців не забарилася. Соц­мережі вибухнули шквалом «злих і нетихих». Посипалися коментарі про міліцейський саботаж на місцях, про недолугість у діях керівництва правоохоронних органів, про «злив» Донбасу за кримським сценарієм. «Донецькі правоохоронці не захистять. Більше того, вони чекають і сприяють приходу росіян у Донецьку область, приховано саботуючи усі вимоги центральної влади, — написав на своїй сторінці у Facebook журналіст Артем Фурманюк. — Усі ці нібито арешти сепаратистів, про які гордо звітують міліцейські і прокурорські прес-служби і брифінги начальників у погонах, — окозамилювання для суспільства і керівництва у столиці, спроба потягнути гуму до введення путінських військ! Якщо Київ сьогодні не зробить висновків, то завтра може бути пізно: втратимо схід України».

З думкою про міліцейський саботаж погоджується і відомий донецький блогер Денис Казанський.

— Сепаратисти, — каже, — діють незначними силами. Була б на те державна воля, усю цю терористичну купку знешкодили б за кілька годин. У Донецьку відвертий саботаж з боку право­охоронців. Вночі до будівлі ОДА звозили вантажівками покришки для барикад. Ніхто не зупиняв машини, не було ніяких посилених постів ДАІ, перекритих доріг. Цікаво, що організатори недільного мітингу, після якого відбулося захоплення обласної ради, навіть не приховували, що у Донецьку діють російські організації антиукраїнського спрямування. Звісно ж, приїхали і пропагандисти з «правильних» російських каналів. За знімальною групою всюди ходила група підтримки, яка створювала за спинами опитуваних правильну картинку. Одне слово, наші кровожерливі сусіди продовжують на повну розхитувати ситуацію. А чиновники і правоохоронці на місцях вирішили їм у цьому не заважати. Коли розумієш, що сепаратистська клоунада у Донецьку вже коштувала життя щонайменше одній людині (минулого місяця у сутичці загинув активіст «Свободи». — «ВЗ»), стає не до жартів. Ще страшніше від того, що цей натовп безум­ців може визначити долю цілого регіону, доволатися до війни і людських жертв.

М’якотілість влади у нинішній ситуації рівноцінна вироку для неї, каже політтехнолог Тарас Березовець. «Ми вже заплатили втратою Криму, — заявив експерт. — Чим сьогодні маємо пожертвувати, щоб присмирити ворога, який знову посягнув на цілісність України? Якщо влада знову відступить у Донецьку і Луганську, завтра її, швидше за все, вже не буде. Чекаємо від Києва жорсткої відповіді. Обіцянки, що все вирішиться без крові, звучать цинічно. Кров вже пролилася з подачі сепаратистів. Будемо закидати їх квітами? У понеділок зі згоди тих, хто ще у неділю кричав, що все гаразд і що міліція все конт­ролює, сепаратисти у Донецьку організували путч. Наша стратегія — продовжуємо зберігати холоднокровність і не піддаватися на провокації?».

«Відстрілюватися» під канонадою звинувачень у бездіяльності взялися прем’єр Арсеній Яценюк і очільник МВС Арсен Аваков. Керівник уряду запевнив, що є «чіткий план дій з подолання ситуації». Подробиць від прем’єра не дочекалися. Не розсекретив «військової таємниці» й Аваков, запевнивши лише, що усе, мовляв, під контролем. «Росіяни розхитують обстановку у країні. Путін і Янукович замовили й оплатили черговий виток сепаратистських безладів на сході Украї­ни. Людей зібрали небагато, але агресивність зашкалює. Провокують перехід конфлікту у кров і жертви. Відповідаю сепаратистам, і тим гарячим головам, які вимагають будь-якою ціною припинити безлад: ситуація буде повертатися під контроль без крові. Така команда правооохорнцям — це правда. Але правда і у тому, що терпіти «бєспрєдєл» провокаторів по-пацифістськи ніхто не буде. Призвідників і підбурювачів відповідальність наздожене. МВС не буде стріляти у людей. На купку проплачених провокаторів — багато обманутих, багато тих, хто прийшов за гроші. При цьому жорсткий підхід буде до всіх, хто безпосередньо здійснює напади на державні будівлі, правоохоронців, інших громадян. Усе, що потрібно і можливо, робиться. Припиніть істерики! ВОНИ хочуть цього. Підтримуйте, стабілізуйте — не розхитуйте човен ще більше», — закликав Аваков.

Версію про міліцейський саботаж на місцях можна розцінювати по-різному. А ось думка про те, що правоохоронні органи не володіють ситуацією, однозначно оманлива. Про «донецький сценарій» із захопленням ОДА в МВС знали ще задовго до його реалізації. Причому у подробицях. Про це свідчить інформація з оперативних міліцейських зведень за 31 березня, які отримав зі своїх джерел вже згадуваний журналіст Артем Фурманюк. Ось кілька витягів з роздруківки:

— «З 1.04.2014 року очікується активізація проросійського руху для дестабілізації обстановки у Донецькій області. З цією метою планується проведення ряду заходів. Зокрема, формування кількох бойових груп для захоплення стратегічних об’єктів. Серед них — будівля ОДА. Мета — проведення позачергової сесії з метою ухвалення рішення про проведення референдуму і звернення до президента РФ Путіна щодо введення військ РФ на територію Донецької області. За отриманою інформацією, активісти «Народного ополчения Донбасса» проводять зустрічі з депутатами-мажоритарниками. При зустрічі депутату пропонується підписати звернення з вимогою про проведення позачергової сесії. У разі відмови, як було сказано, депутату вручають «чорну мітку». Другий об’єкт — будівля Донецького телецентру. Мета — звернення до жителів Донецької області про підтримку референдуму і введення російських військ».

— «На даний момент в організаторів немає людей, готових до проведення силової акції зі зброєю у руках. Йде активний пошук. Планується залучення колишніх співробітників правоохоронних органів, афганців і козачих формувань. Шукають конкретно людей з навичками володіння вогнепальною зброєю і досвідом участі у бойових діях. В організаторів вказаних дій зброї у наявності наразі немає. При вербуванні певної кількості людей (на захоплення будівлі ОДА планується залучити 150-200 чоловік, яким потрібно буде протриматися добу для проведення позачергової сесії і введення на територію Донецької області військ РФ) або будуть виділені кошти для придбання зброї, або планується проведення силового захоплення зброї».

— «Джерела фінансування організаторами не вказуються. Натяками кажуть, що фінансуватися усі дії будуть РФ. Обмежень на фінансування немає. Необхідно лише показати наявність людей, готових до конкретних дій, вказати їх кількість й умови, на яких вони готові перейти до активних дій».

— «Йде прив’язка до часу. Усі вказані дії необхідно провести до кінця квітня. Надалі, зі слів організаторів, ці дії стають неактуальними».

Термін «до кінця квітня» вписується у версію про те, що Путін буцімто задумав влаштувати собі особливий День Перемоги: з військовим парадом від Красної площі до Криму і Донбасу.

Хоча є й інші прогнози щодо кремлівського сценарію. Анексія сходу і півдня Путіну, мовляв, зараз не потрібна (Росія ще Крим не переварила). А ось стабільна дестабілізація у цих регіонах — те, що треба. З прицілом, зокрема, на зрив президентських виборів. «Після цих виборів, — пояснює путінський зиск політолог Вадим Карасьов, — будь-які сумніви щодо легітимності влади в Україні відпадуть. А це зриває увесь план Путіна і можливість ще якось використати у цьому плані Януковича. Тому для зриву виборів 25 травня максимально розхитується ситуація на сході».

Схожі новини