Передплата 2024 ВЗ

Громадські формування оголосять поза законом

Про це заявив перший віце-прем’єр Віталій Ярема

“Ті люди, які брали участь у поваленні режиму Януковича, вимагають швидких змін у нашій країні та в новому уряді. Їх можна зрозуміти. Але це переростає в реальну загрозу громадському порядку. Дехто, хто входить у ці угруповання, не мають відношення до Майдану і не брали участі в подіях.

20 лютого”, — зауважив в інтерв’ю інтернет-виданню “Українська правда” перший віце-прем’єр Віталій Ярема, коментуючи наявність людей у камуфляжах на вулицях українських міст.

«Частина цих людей, — каже Віталій Ярема, — залучається до Національної гвардії. А потім настане “час Ч”, коли з Майдану та по телебаченню буде оголошено, що з такого-то моменту ці формування є незаконними, їхні члени будуть затримані та притягнуті до відповідальності. “Час Ч”, уточнив Віталій Ярема, може настати в наступний понеділок-вівторок.

Ймовірно, терпець нової влади урвався після заяви лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, яку чимало тверезих голів визнали провокаційною. Лідер “Правого сектору” пригрозив знищити український газопровід, яким до Європи постачається газ з Росії. “Якщо чоботи російського солдата будуть топтати нашу землю, — заявив Дмитро Ярош, — ми зробимо все, щоб окупант дорого заплатив за це. Росія заробляє гроші, переганяючи нафту і газ на Захід через нашу трубу. Тому ми знищимо цю трубу, позбавивши ворога цього джерела фінансування”.

На заяву Яроша негайно відреагували силові структури. “На виконання доручення прем’єр-міністра України, — повідомили на сайті МВС, — Національна гвардія України та СБУ взяли під особливу охорону та повний контроль газотранспортну і газорозподільну систему України. Таке рішення прийнято для забезпечення безпеки і безперебійної роботи найважливішого інфраструктурного об’єкта країни”.

Вибрики громадських формувань, які самостійно взяли на себе властиві державним органам правопорядку функції, набридли й міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. В інтерв’ю виданню “Публічні люди” міністр зауважив: «Коли людина з автоматом приходить кудись зі словами “Я із Самооборони Майдану, «Правого сектору», Лівої канави, восьмої сотні і таке інше... і ти віддай своє майно... З цим слід покінчити! Ми надіслали людям сигнал: суспільство не хоче, щоб вулицями ходили озброєні особи зі своєю системою правил».

Про необхідність розпуску напіввійськових громадських формувань заявив і лідер фракції “Батьківщина” у Верховній Раді Сергій Соболєв. Коментуючи Указ президента “Про часткову мобілізацію, народний депутат зауважив: “Після цього всі так звані парамілітарні формування мають діяти або в межах Національної гвардії, або вважатимуться такими, що не відповідають законодавству України”.

Романтичних «ботанів» мобілізація не торкнеться

Коментуючи президентський Указ, в. о. голови фракції “Батьківщина” у Верховній Раді Сергій Соболєв зауважив, що до війська призвуть, перш за все, фахівців, які пройшли строкову службу в армії. Працівники військ­коматів тим часом пояснюють, що проводитимуть часткову мобілізацію відповідно до мобілізаційних планів. Тобто надішлють повістки фахівцям з найбільш затребуваними військовими спеціальностями віком від 25 до 45 років. Чоловіків більш поважного віку мобілізація може торкнутися, лише якщо вони старші офіцери запасу.

Що необхідно знати чоловікам віком до 45 років:

1. Усі громадяни України віком до 45 років, які проходили військову службу у лавах Збройних сил або інших військових формуваннях, повинні особисто звернутися у районний військовий комісаріат за місцем реєстрації та перебування на військовому обліку.

2. Отримавши повістку, необхідно прибути за вказаним місцем у визначений час!

Із повідомлення Західного медіа-центру Міністерства оборони України.

Схожі новини