Передплата 2024 ВЗ

Перші «кадрові ластівки» у команду Ірини Сех

Принцип формування влади в області – політична доцільність, а не професійні якості

Поки новопризначена голова Львівської ОДА Ірина Сех зберігає інтригу щодо майбутніх кадрових призначень, уже з’явився список претендентів на посади очільників у її команді. Відбулися збори депутатів Верховної Ради від міжфракційного об’єднання «Львівщина» (сюди входять усі нардепи Львівщини) та розширених депутатських фракцій партії «Батьківщина» у Львівській обласній та міській радах, де було розглянуто можливі кадрові ротації.

Першим заступником голови ЛОДА запропоновано призначити депутата Львівської міськради Андрія Якиміва(35 років, член ВО «Батьківщина», кандидат економічних наук). Начальником обласного управління міліції пропонують Руслана Домніцака(42 роки, народився у Чернівцях, працював начальником управління карного розшуку УМВС в Чернівецькій області, нині — в. о. начальника Яворівського райвідділу ГУ МВСУ у Львівській області). Начальник управління юстиції — Микола Кадикало(40 років, голова фракції ВО “Батьківщина” у Львівській облраді, працював у Львівській обласній прокуратурі прокурором природоохоронного відділу). Начальник управління державної виконавчої служби — Дмитро Гудима(33 роки, кандидат юридичних наук, юрфак ЛНУ ім. І. Франка).

Серед можливих кандидатів на посаду заступника голови ЛОДА з гуманітарних питань назвали одного з координаторів львівського Євромайдану Романа Брезіцького(24-річний голова ГО “Молодь за зміни”) та Ярослава Музичка(54 роки, депутат ЛМР, історик, підприємець, член партії “Фронт Змін”). Начальником управління культури пропонують призначити активістку Євромайдану Уляну Мороз(33 роки, режисер-постановник Львівського обласного драмтеатру ім. Ю. Дрогобича). Управління сім’ї та молоді може очолити громадський діяч Андрій Породко(30 років, керівник ГО “САМІ”). На посаді начальника управління охорони культурної спадщини нардепи бачать Юрія Дубика(56 років, доцент кафедри «Реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка»). Начальником головного управління охорони здоров’я ЛОДА — Богдана Чечотку(43 роки, депутат Львівської облради за списком “Батьківщини”, головний лікар Миколаївської центральної районної лікарні).

Це не остаточний список кадрових призначень, а тільки пропозиції. Нардепи запропонували Ірині Сех два варіанти владної команди. Перший — розділити відповідальність за політику в області між усіма опозиційними силами — “Свободою”, “Батьківщиною” і «УДАРом» (умовно по 30%), а 10% віддати громадському сектору. Друге — якщо вона не погодиться, це означатиме, що ВО “Свобода” повністю бере на себе відповідальність за результати діяльності і призначає на усі посади кадрової вертикалі своїх висуванців. Останнє слово — за головою ЛОДА.

Ірина СЕХ, голова Львівської ОДА

Я мала зустріч із народними депутатами з міжфракційного об’єднання «Львівщина», говорили, зокрема, й про кадрову політику. Депутати від «Батьківщини» наголошували на квотному принципі призначень на посади, однак не пропонували своїх кандидатів персонально. Я готова обговорювати з колегами їхні пропозиції.

Ігор МАРКОВ, політолог

Судячи з наведених кандидатів, список виглядає доволі збалансовано — у ньому є репрезентанти різних середовищ Революції гідності, люди, відзначені активністю в різних напрямах. Однак ця команда зберігає чітке враження “візерунковості”, багатоманітності, у ній багато кольорів і відтінків. Тобто обрані представники — нібито репрезентанти різних середо­вищ, але навряд чи цей список можна назвати суто професійним. Про тих, яких я знаю, можу сказати, що для них характерні моральні чесноти. Але мені важко сказати, що це багатоцвіття визначає значний професійний досвід. Це з одного боку. А з іншого — наскільки вдасться об’єднати цю всю команду в одному прямуванні щодо здійснення регіональної політики? Уже не кажу про те, що цю політику доведеться ще сформулювати. Хоча, з іншого боку, брак професійного досвіду може бути компенсований доброю волею і залученням експертів, аби виробити і повноцінно реалізувати політику області.