Передплата 2024 «Добра кухня»

Булатов показав пробиті цвяхами руки

У своєму викраденні і тортурах лідер Автомайдану підозрює російський спецназ і Медведчука

6 лютого, у четвертий день свого вимушеного перебування в університетській клініці литовського Вільнюса, українець Дмитро Булатов розповів журналістам, за яких обставин його викрали у Києві, як катували і чого домагалися від нього невідомі нападники. На прес-конференцію лідер Автомайдану прибув в інвалідному візку, у супроводі лікарів. Видно, що самостійно ходити йому було важко, говорив повільно, немовби перебуваючи у прострації. До того ж його, напевно, лихоманило, бо під час прес-конференції у переповненому залі змушений був накинути на себе куртку…

Представники світових ЗМІ почули від Булатова жахи теперішніх українських буднів. Ось як, за його словами, розвивалися події 22 січня, після яких активіст на вісім днів зник.

— Я поїхав на своїй машині у справах, провів кілька зустрічей, — розповів Дмитро Булатов. — Мені повідомили про те, що влада заарештовує всі мої рахунки та майно. Дізнавшись цю інформацію, поставив свою машину, сів на таксі і поїхав до банкомата зняти гроші зі своїх карток. Коли приїхав до банкомата, побачив близько десяти осіб спортивної зовнішності, схожих на «тітушок», тому відійшов, щоб вони пішли. Все відбувалося у Києві, на розі вулиць Закревського і Маяковського. Чекаючи біля дороги, отримав удар у потилицю. Мене підхопили і закинули в мікроавтобус. Там кілька разів ударили по голові. Потім близько години кудись везли…

Булатов повідомив, що у кімнаті, куди його кинули (виглядала як бойлерна з прілим запахом ганчірок), було лише ліжко і відро, яке служило туалетом. Постійно за ним наглядали двоє чоловіків, але за дверима чулися голоси інших. Катували заручника щодня: кидали на підлогу, зверху клали мокру ганчірку і били по ній так, що полонений захлинався. Булатов каже, що удари були сильними, судячи з усього, їх завдавали професіонали. Щоб не бачив обличчя катів, йому на очі натягнули водолазні окуляри. Одного разу спробував підняти їх і подивитися на мордувальників, — але за це отримав нові удари у потилицю і скроні.

Знущання було таким нестерпним (надрізали праве вухо, обіцяли взагалі відрізати його, виколоти око, били в інші болючі місця), що Булатов просив катів… убити його. Змушений був обмовляти себе. Всі ці його псевдосвідчення кривдники знімали на відео. Заручник відповідав невідомим бандитам те, що вони від нього хотіли дізнатися. «Визнав», що є «шпигуном ЦРУ», що отримав від американського посла у Києві 50 тисяч доларів, за які нібито купував машини, бензин. «Брехав, бо було боляче від тортур», — сказав журналістам Булатов. І додав, що насправді на Автомайдан дають гроші звичайні люди. А від фінансування з боку політиків його соратники відмовляються, щоб залишатися незалежними.

«Ці люди говорили тільки російською мовою, з російським акцентом, вони говорили про нас у третій особі. У мене була думка, що це російський спецназ…», — сказав Булатов. Він припустив, що до його викрадення може бути причетний і Віктор Медведчук (лідер промосковського громадського руху «Український вибір», кум російського президента Володимира Путіна). Викрадачі найбільше цікавилися, чому Автомайдан їздив пікетувати помешкання цього політика, хто дав наказ ламати його паркан. За словами Булатова, поїздка до Медведчука бандитів цікавила значно більше, ніж відвідування маєтків генпрокурора, глави МВС, поїздка до президентської резиденції. Як відомо, після візиту автомайданівців до апартаментів Медведчука той заявив: «Ані залякати, ані зупинити мене не вийде. Їм (опозиційним лідерам) хочеться воювати? Я воювати вмію. У нас достатньо сил і можливостей, щоб відстояти наші погляди і переконання». Невдовзі Булатова викрали...

Присутній на прес-конференції кореспондент провладного телеканалу «Інтер» з єхидством поставив Булатову запитання, в якому відчувалася недовіра до його свідчень. Своєю чергою, журналіст каналу «1+1» попросила прокоментувати поширені заяви про інсценізацію його викрадення і побиття. У відповідь на це Булатов показав пробиті наскрізь руки. Сказав, що йому дотепер важко розгинати вказівні пальці. І передав пресі компакт-диск, на якому його литовський лікар зафіксував понівечене тіло українця відразу після прибуття у вільнюську клініку.

Булатов зізнався, що у нього досі крутиться голова, розпливає­ться зображення, що його тягне на блювоту. Сказав, що вижити йому після тортур допомогло відмінне здоров’я, активні заняття спортом. І пояснив, чому після того, як невідомі викинули його на мороз і там його врятував житель Вишеньок, не заявив у правоохоронні органи. За словами Булатова, він «попросив не викликати міліцію, бо вважав, що міліція заодно з бандитами».

А тим часом…

Литовський уряд зі свого Резервного фонду виділив

150 тисяч літів (43,5 тис. євро) на лікування і реабілітацію трьох активістів українського Майдану, які постраждали під час останніх революційних подій у країні.