Передплата 2024 «Добрий господар»

Словенка Ема Клінец пролетіла… 226 метрів!

Перші в історії жіночі стрибки з гігантського трампліна глядачів не розчарували

Фантастичний стрибок у норвезькому Вікерсунні закріпив лідерство словенки Еми Клінец у "політній" серії Raw Air. Фото Eurosport
Фантастичний стрибок у норвезькому Вікерсунні закріпив лідерство словенки Еми Клінец у "політній" серії Raw Air. Фото Eurosport

Міжнародна федерація лижного спорту, FIS, довго не наважувалася дозволити жінкам стрибати (а точніше, літати) з гігантських трамплінів. Мовляв, це небезпечно… Урешті-решт такий дозвіл FIS дала. І вже перші такі змагання, у норвезькому Вікерсунні, довели: представниці прекрасної статі теж можуть літати за 200 метрів!

Авторкою нового світового рекорду стала 24-річна стрибунка зі Словенії Ема Клінец, яка у першій фінальній спробі полетіла на 226 метрів. Цей унікальний результат дозволив Емі не лише перемогти на 240-метровому трампліні Vikersundbaken, а й стати переможницею «політної» серії Raw Air (під час цих змагань, результати яких ішли у залік Кубку світу, Клінец чотири рази була на п'єдесталі, зокрема, двічі - на його вершині). Друге місце на Vikersundbaken посіла норвежка Сільє Опсет, а третє - японка Юкі Іто. У серії ж Raw Air «срібло» й «бронза» дісталися німкеням — Катаріні Альтгаус і Зеліні Фрайтаґ.

Змагатися на гігантському трампліні у Вікерсунні FIS дозволила лише 15 найкращим стрибункам у заліку Кубка світу. І Ема Клінец була там не єдиною, що пролетіла понад 200 метрів. Зокрема, 19-річна канадійка Александрія Лутітт, яка у Норвегії фінішувала 5-ю, приземлилася у першій фінальній спробі на позначці 225 метрів. Це новий рекорд Канади за дальністю стрибка. Попередній належав представнику «сильної» статі: 2016 року Маккензі Бойд Клоуз пролетів 224 метри.