Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Люблю вгадувати великі рахунки»

Найкращий футбольний провидець конкурсу «ВЗ»

Фото Івана Фаріона
Фото Івана Фаріона

Відбулася церемонія нагородження лауреатів 26-го чемпіонату Львівщини серед футбольних провидців на призи газети «Високий Замок». Так сталося, що цього разу віщунів-чемпіонів виявилося двоє. Найбільшу й однакову кількість очок у сезоні-2022 вперше в історії наших змагань набрали 65-річний Степан Козак (с. Дроговиж Стрийського району) та 70-річний Роман Галамай (м. Золочів). Про те, як вони досягли свого успіху, йшлося у нашому інтерв'ю, яке ми взяли за тиждень до церемонії нагородження. Сподівалися, у редакції потиснемо руку обом найкращим провидцям, відзначимо їх. На жаль, кілька днів тому пана Романа не стало — підкосила тяжка хвороба… Тож про своє захоплення футбольним прогнозуванням розповість лише один із чемпіонів — Степан Козак (на фото).

— Зараз перебуваю на пен­сії, а до цього працював у ФК «Карпати» фахівцем з будівни­цтва та обслуговування штуч­них та натуральних футбольних полів. Під моїм керівництвом, на прохання ветерана «Карпат» Ігоря Кульчицького, велося бу­дівництво стандартного поля зі штучним покриттям на стадіо­ні «Школяр». За потреби надаю консультації замовникам у спо­рудженні й реконструкції по­лів та спортивних майданчиків з різним покриттям.

Футбольним прогнозуван­ням займаюся уже 25 років. Крім мене, у високозамківсько­му конкурсі беруть участь бага­то близьких родичів і друзів.

— Самі футболом займали­ся?

— Так, свого часу грав за ко­манду рідного Дроговижа, яка виступала у чемпіонаті Мико­лаївського району та Львівської області. Переважно грав на по­зиції захисника, хоча діяв і на ін­ших позиціях. Навіть довелося стояти у воротах. Це було 1980 року, коли наша команда за під­сумками післяматчевих пеналь­ті здобула Кубок «Пролісок». Під час служби в армії був капітаном футбольної команди. Працював також адміністратором ФК «Це­ментник», який під керівництвом Ігоря Гериліва успішно виступав у Другій професійній лізі.

— На основі чого будуєте свої футбольні прогнози?

— Перед тим, як скласти їх, ре­тельно переглядаю і аналізую матчі команд. У завданнях кон­курсу, де йшлося про всеукра­їнські змагання, набирав багато очок, лідирував у чемпіонаті. А от у завданні останнього туру кон­курсу, яке включало поєдинки за­кордонних команд, здобув мало балів, що не дозволило мені ста­ти одноосібним чемпіоном.

— Чи ризикуєте прогнозу­вати великі рахунки матчів?

— Дуже люблю робити це, ми­нулого року мав багато шес­тиочкових влучань (за умо­вами конкурсу, якщо учасник точно вгадає переможний ра­хунок із різницею від трьох м’ячів, йому нараховують не 3, а 6 балів — Ю. Н.) Пригадую, як 2013-го мій старенький тато був єдиним віщуном, який пе­редбачив розгромну перемо­гу збірної України над збірною Сан-Марино — 9:0. Після цьо­го я теж почав ставити на великі рахунки.

— Спрогнозуйте розста­новку призерів нинішньо­го чемпіонату серед команд Української прем'єр-ліги…

— Думаю, що чемпіоном ста­не «Дніпро-1», друге місце за­йме «Шахтар», а третє - «Дина­мо».