Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Йозеф Блаттер: «Мундіалю-2018 у Росії не буде»

У ФІФА, повідомив президент цієї організації, вирішили покарати Москву за «купівлю» першості світу

Внутрішнє розслідування ФІФА щодо правомірності вибору країн, де мають відбутися фінальні турніри чемпіонатів світу 2018 і 2022 років, дало швидкий і сенсаційний результат. У штаб-квартирі ФІФА президент цієї організації Йозеф Блаттер повідомив: Росію позбавлено права приймати Мундіаль-2018 — через виявлені під час розслідування ознаки корупційних діянь.

«Копати» під Росію у ФІФА вирішили після того, як стало відомо про корупцію, без якої не обійшовся вибір як місця проведення Мундіалю-2022 Катару. Британське видання The Telegraph повідомило, що сім’я тодішнього віце-президента ФІФА одержала після рішення на користь Катару значні суми грошей від катарських компаній... А можливо, подумали відповідальні особи у ФІФА, Мундіаль-2018 віддали Росії також завдяки незаконним “подякам”? У “Газ­прому” грошей не бракує... Олії у вогонь підлив нещодавно прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон. За його словами, він свого часу був упевнений у тому, що Мундіаль-2018 дістанеться Англії, — настільки якісну роботу виконав оргкомітет (за участю принца Вільяма і Девіда Бекхема). Але, наголосив британський прем’єр, у нього склалося стійке враження, що рішення на користь Росії було ухвалене ще до голосування...

“Чуйка” Кемерона не підвела. Росіяни справді купили собі Мундіаль. Внутрішнє розслідування ФІФА, за словами пана Блаттера, підтвердило: голосування за кандидатуру Росії було забезпечено щедрими фінансовими вливаннями російських компаній на приватні рахунки багатьох членів виконкому ФІФА... Як наслідок, Росію позбавили права провести Мундіаль-2018! Принципове рішення на рівні керівництва ФІФА вже прийнято, і найближчим часом його закріпить виконком цієї поважної організації.

Не виключено, що суворість покарання спричинена також і російською агресією у Криму. Оглядачі багатьох світових ЗМІ вказували на те, що позбавлення Росії права провести Мундіаль-2018 стало би достойною відповіддю Заходу на нахабну анексію українського півострова... Очевидно, у ФІФА до цих експертних думок вирішили дослухатися.

Де ж тепер, після покарання Росії, відбудеться Мундіаль-2018? Це вирішить виконком ФІФА. Імовірно, Мундіаль віддадуть Англії. Інфраструктура там готова... Можливо також, що вже найближчим часом покарають і Катар, позбавивши його права проведення футбольного Мундіалю-2022. У випадку Катару, крім корупції, є ще одна причина: грати на берегах спекотної Перської затоки влітку неможливо, а грати там восени або взимку у футбольній Європі не хочуть.

Схожі новини