Передплата 2024 «Добра кухня»

У шаховому «армагеддоні» Музичук не знітилася

У російському Ханти-Мансійську завершився перший раунд чемпіонату світу з шахів серед жінок, у якому взяли участь 64 найкращі шахістки планети. В 1/16 фіналу вийшли, зокрема, українські гросмейстери Катерина Лагно, Ганна Ушеніна та Наталія Жукова.

Лагно виграла у Мони Халед (Єгипет), Ушеніна — у Корі Дейсі (Перу), а Жукова переграла Гуо Ці (Китай). Найдовше з наших боролася стриянка Марічка Музичук (на фото), суперником якої була румунка Крістіна Фойшор. В основному матчі були дві нічиї, такий же результат був після двох партій у швидкі шахи. У партіях бліцу суперниці обмінялися перемогами. Тоді настала черга шахового «армагеддону». Спортсменка, що грає білими фігурами, отримує п’ять хвилин ігрового часу, але мусить вигравати. А шахістці з чорними фігурами дають на хвилину менше, але їй достатньо втримати нічию. В “армагеддоні” Марічка не дала суперниці шансів на перемогу, здобула нічию, а з нею — і загальну перемогу у матчі. Тепер молодша Музичук зустрінеться з кубинкою Маріцею Аррібас.

Старша сестра Марічки, Ганна Музичук, легко виграла у представниці Алжиру Аміни Мезюд, і у другому раунді Ганна зустрінеться з Ушеніною. Лагно має за суперницю грузинку Лелу Джавахішвілі, а Жукова — Хампі Конеру з Індії.

А тим часом...

У Бухаресті переможцем «Королівського» турніру став львівський гросмейстер Василь Іванчук. На фініші по 3,5 очка набрали Іванчук та болгарин Топалов (обидва виграли в румуна Нісіпяну, а решту партій зіграли внічию). Третім був рейтинг-фаворит італієць Каруана, який усі шість партій звів унічию. Щоб виявити переможця, Іванчуку й Топалову довелося грати додатковий матч із двох партій. Львів’янин був сильнішим (1,5:0,5) і здобув перший приз, повторивши свій успіх на бухарестському турнірі 2009 року.

Схожі новини