Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«4 тисячі гривень — не така захмарна премія. Заступники Садового отримують більші…»

Суд зобов’язав директорку юнацьких клубів Галицького району повернути у бюджет кошти, які неправомірно використані на премію родичці

Галицький районний суд Львова скасував накази директорки дитячо-юнацьких та молодіжних клубів Галицького району Львівської громади Олени Горпинюк про преміювання своєї родички на суму 141 тисячу 333 гривні, зобов’язав повернути ці кошти в бюджет Львова. Про це йдеться у рішенні Феміди, яке є у відкритому доступі.

Корупційна справа така. Директорка Олена Гарпинюк нараховувала премії родичці упродовж 2020−2022 років, не повідомивши при цьому управління молодіжної політики Львівської міської ради про конфлікт інтересів. У вересні 2023 року суд визнав Олену Горпинюк винною у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. На чиновницю накладено адміністративне стягнення — 5 тисяч 100 грн штрафу. А тепер чиновниця, окрім штрафу, має повернути усю суму премії родички у міську скарбницю.

«Пані Олена зобов’язана була повідомити про конфлікт інтересів, але цього не зробила, — прокоментував для «ВЗ» юрист, адвокат Юрій Романчук. — Усі ми люди, всі помиляємося, але не три роки поспіль… Дивує акцент на цифрі - 142 тисячі гривень неправомірних премій. Якщо взяти цю суму і поділити на 36 місяців (саме за такий період була надана премія), то буде близько 4000 гривень в місяць. Як на мене, то не захмарна сума премії. Для прикладу, заступники мера Львова Андрія Садового отримують значно більші суми премій, надбавок, доплат кожного місяця і ніхто з цього не робить ґвалт. Вражає «бурхлива» діяльність прокуратури у боротьбі з корупцією.

Чомусь прокуратура ігнорує резонансні справи, де є ознаки прямої корупції чи зловживання службовим становищем. Для прикладу, незаконне будівництво готелю на площі Міцкевича, повторна видача виконкомом містобудівних умов та обмежень на будівництво (попри наявні рішення судів, які визнають незаконність такого будівництва).

Вражає дозвіл на будівництва готелю на вул. Вороного, де також територія належить до зони ЮНЕСКО, без погодження з Мінкультом… Не дуже прокуратура переймається корупцією в управлінні екології, містобудуванні, архітектури".

Також юрист вважає неправильним те, що з самої установи (дитячо-юнацьких та молодіжних клубів Галицького району Львівської міської територіальної громади) на користь Львівської обласної прокуратури буде стягнуто судовий збір — 2 тисячі 684 грн.

«Якщо корупційне порушення допустив чиновник, то і відповідати повинен він, а не установа в якій він працює. Не установа ставила підпис, печатку і приймала певні незаконні рішення про премії», — підсумував Юрій Романчук.

Схожі новини