Передплата 2024 «Добра кухня»

росія активно готує диверсії по всій Європі, — джерело

  • 05.05.2024, 11:35
  • 365

На території Європи рф готує різні види диверсій — від вибухів, підпалів до іншого пошкодження інфраструктури

Фото із сайту Кореспондент
Фото із сайту Кореспондент

Відомо, що на жертви росіяни не зважатимуть.

Про це пише джерело з покликанням на оцінки розвідок трьох різних країн Європи.

Відтак у Великій Британії нещодавно підпалили склад з гуманітарною допомогою для України, у Швеції сталися кілька залізничних аварій, у Чехії намагалися пошкодити залізничну сигналізацію, в Естонії був напад на автомобіль міністра внутрішніх справ, у Німеччині запобігли нападу на військові та логістичні об'єкти.

«Очевидний висновок такий, що відбулося реальне збільшення активності рф. Не можна сказати, чому саме — чи то росіяни почали вкладати більше ресурсів, чи то вони стають менш обережними і їх ловлять, чи то західна контррозвідка просто стала краще працювати й запобігати цьому. Що б це не було — відбувається багато чого», — впевнений старший науковий співробітник аналітичного центру Chatham House Кір Джайлс.

Джерело в одному з європейських урядів розказало, що у НАТО було попередження про скоординовану та масштабну загрозу зловмисних дій росії.

«Ми вважаємо, що ризики диверсій, підтримуваних іншими державами, значно зросли», — публічно визнав у квітні керівник внутрішньої розвідки Німеччини Томас Гальденванг.

Один зі співрозмовників заявив, що диверсійні зусилля Росії не варто розглядати окремо від інших операцій. За його словами, це вписується в мету Росії максимально тиснути «на всіх напрямках». путін «осмілів», додав він, і намагатиметься просувати свої позиції в Європі на декількох фронтах: через дезінформацію, саботаж, хакерські атаки.

Схожі новини