Передплата 2024 «Добрий господар»

311 «за»: Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт про військову і фінансову допомогу Україні

  • 20.04.2024, 21:07
  • 787

Палата представників Конгресу США більшістю голосів схвалила запропонований спікером Майком Джонсоном законопроєкт про витрати на військову та фінансову допомогу Україні

Скрін з трансляції
Скрін з трансляції

Рішення підтримано 311 голосами: 210 демократів та 101 республіканець.

Загальний пакет допомоги Україні передбачає витрати американського бюджету на рівні 60,84 мільярда доларів. Їх розподілять за такими напрямками:

  • 23,2 мільярда на закупівлю для армії США оборонних товарів на заміну тим, які передаються Україні, а також на оплату оборонних послуг, наданих Україні;
  • 11,3 мільярда на поточні військові операції США в регіоні;
  • 13,8 мільярдів на закупівлю передових систем озброєнь, оборонних виробів та оборонних послуг в американської промисловості;
  • 26 мільйонів на фінансування системи нагляду та контролю за допомогою та обладнанням, що надаються Україні.
  • 7,85 мільярдів на пряму фінансову допомогу державному бюджету Україні (президент США матиме право списати половину цього боргу).

Із 13,8 мільярдів, які підуть на закупівлю зброї у промисловості, частину можна буде використати лише до кінця поточного року. Іншу частину гарантовано можна буде витратити до кінця наступного фінансового року — з вересня 2025 року до вересня 2026 року.

Що стосується 11,3 мільярдів, які підуть на «операції США в регіоні». Хоча законопроєкт і називається «про допомогу Україні», частина допомоги потече і в інші держави, які «постраждали від війни». Зокрема передбачається, що до 100 мільйонів доларів можуть отримати країни, на які вплинула війна в Україні. Ці гроші можна буде гарантовано витратити до кінця вересня 2025 року. При цьому, про які саме країни та який саме вплив йдеться, американські законодавці не уточнили.

Тепер законопроєкт має підтримати Сенат та схвалити президент США Байден.

Президент України Володимир Зеленський подякував Конкресу США за ухвалення допомоги Україні.

«Я вдячний Палаті представників Конгресу США, обом партіям і особисто спікеру Майку Джонсону за рішення, яке зберігає правильний хід історії. Демократія та свобода завжди матимуть значення у світі й ніколи не зазнають поразки, доки Америка допомагатиме їх захищати. Життєво важливий законопроєкт про допомогу США, ухвалений сьогодні Палатою представників, допоможе запобігти розповзанню війни, збереже тисячі й тисячі життів і зробить обидва наші народи сильнішими. Справедливий мир і безпека можуть бути досягнуті лише завдяки силі. Ми сподіваємося, що законопроєкти будуть підтримані в Сенаті та направлені на розгляд Президенту Байдену. Дякую, Америко!», — написав Зеленський.

Схожі новини